2012. május 31., csütörtök

Thomasos csokitorta


Kedves ismerősöm kért meg, hogy keresztfia első szülinapjára készítsek egy kis méretű tortát csokoládé ízesítéssel. Megvitattuk, hogy milyen figura lenne jó egy ilyen korú kisfiúnak és végül Thomas, a gőzmozdony mellett döntöttünk. Bevallom őszintén, elég nehéz volt a figura kialakítása, le a kalapommal azok előtt akik igazán formás Thomasokat gyártanak! Végül azonban megbarátkoztam a végeredménnyel, de legközelebb megpróbálom másképp csinálni.
A belseje tehát főtt csokikrém volt, a bevonat étcsoki, míg a figurák a szokásos házi fondantból készültek.
Isten éltessen még egyszer Gabika! :-)


2012. május 29., kedd

Fehér csokis-sárgabarackos zabpehelysüti


Tovább folytattam ismerkedésemet a zabpehellyel és így készültek el nálam ezek a fenséges kekszek. Alapvetően nem vagyok oda az ilyen jellegű sütikért, amikben nincs töltelék és nincs rajtuk valami bevonóanyag (mondjuk csokiiiii...), de ezek mégis nagyon ízlettek! Sőt, rekordgyorsasággal fogytak el a fémdobozból amelybe hosszabb tárolás céljából tettem be őket. A hosszú tárolás terve így dugába dőlt, mert rajtam kívül mind a férjem, a gyerekek és végül az anyósom is :-))) rájártak amikor felfedtem a doboz titkát. Hozom is gyorsan a receptet, mert ígéretet tettem, hogy közkinccsé teszem. :-) 
Egyébként az ötlet ismét a Sütés bibliájából származik, ahonnan a múltkor a Karamellflant készítettem. (Tényleg nem nagyon igyekszem visszaadni ezt a könyvet...)

Hozzávalók:

18 dkg margarin vagy vaj
14 dkg kristálycukor
1 tojás
16 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
24 dkg zabpehely
100 g fehér csoki feldarabolva
100g aszalt sárgabarack feldarabolva

A sütőt előmelegítettem 190 fokra, egy sütőlemezt befedtem sütőpapírral. Egy nagy tálban habosra kevertem a vajat a cukorral és a tojással. Hozzákevertem a lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, majd végül a csoki-és aszalt sárgabarack darabkákat. Vizes kézzel diónyi golyókat formáltam, ezeket a sütőlapra helyeztem. 10-12 perc alatt készre sütöttem őket. Világosbarnára kell csak pirulniuk, nem kell túlsütni őket!
Vigyázat, ezek a zabpelyhes édességek tényleg függőséget okoznak! :-)))

2012. május 25., péntek

Krokodil-kenyér rozstésztából


Mostanában elég sokat kelt tésztázok és próbálkozom a kenyérsütéssel is. Van már jó kifli- és kalácsreceptem, és a héten a teknősbéka zsemlécskék múltkori sikere után megpróbálkoztam egy krokodil formával kenyértésztából. Látni kellet volna a gyerekek elkerekedett szemét, amikor meglátták az asztal közepén a végeredményt: "Anya, ez micsoda?"- kérdezték kórusban. A férjem meghallotta, hogy valamin csodálkoznak: "Mi történt, mit nem ismertek fel az asztalon.... Anya, ez micsoda??? :-))) Aztán hamar elpusztítottuk, szendvicseket gyártottunk belőle, négyünknek bőségesen elég volt. Persze először a mazsola szemek koptak el, vajon ki tüntethette el őket?? :-)

Formázás után, sütés előtt
Hozzávalók:
25 dkg búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 dkg só
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
2 dl langyos víz

A langyos vízbe egy kiskanál cukorral elkevertem az élesztőt, majd kimértem a többi hozzávalót. Mindent egybe öntöttem és addig dagasztottam kézzel a tésztát míg az lágy és ruganyos nem lett. Jó fél órát kelesztettem, ezalatt majdnem a duplájára nőtt a tészta.
Négy kis gombócot leszakítottam a tésztából a lábaknak, a többit kisodortam hosszúkásra. Egyik végét elvékonyítottam a faroknak, a másik végét pedig ellapítottam és késsel bevágtam a szájnak. A szájába tettem egy alufólia-gombócot, hogy nyitva süljön meg, a szemének két mazsolát nyomtam a tésztába. A négy kis gombócból lábakat formáztam és egy kis vízzel a helyükre tapasztottam őket. A hátán a tésztát bevagdostam ollóval és kész is lett a krokodilom. 180 fokon kb fél órát sütöttem, aztán már csak a hűlésre kellet várni.
Íme főkóstolóim az első csodálkozáson átesve: :-))


2012. május 23., szerda

Karibi torta



Anyósom születésnapját ünnepeltük a napokban és a jeles alaklomra egy új tortát, a Karibi tortát készítettem el. A "Tortasztárok" című újságban találkoztam ezzel a recepttel és azonnal megfogott a tetejének a díszítése: a mangó csíkok, a cukordinnye félgömbök a többi gyümölccsel kavalkádban. Ezt nekem ki KELL próbálnom! Potom 250 Ft-ért be is szereztem a dinnye formázásához egy karalábévájót aztán már csak a gyümölcsöket kellett beszereznem. Vettem ananászt, mangót, cukordinnyét, epret és kivit, majd a receptet átformálva kissé az alábbi mennyiségek szerint sütöttem:

Tészta:
3 tojás
5 evőkanál meleg víz
12,5 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
7 dkg liszt
1 cs vaníliás pudingpor (4dkg)
1 késhegynyi sütőpor
1 citrom reszelt héja

Töltelék:
3 dl tejszín
1 habfixáló
250 g kókuszos joghurt (vagy natúr, de akkor kell bele egy kis cukor is)
2 evőkanál kókuszreszelék
12g zselatin+fél dl víz

Díszítés:
Gyümölcs ízlés szerint: ananász, kivi, eper, mangó, cukordinnye, sárgadinnye, koktélcseresznye... stb
1 cs színtelen tortazselé

A tésztához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjékből kemény habot vertem. A sárgákat elkevertem a meleg vízzel, majd habosra kevertem a cukorral, sóval, citromhéjjal, vaníliás cukorral. Hozzáadtam a lisztet, sütőport, pudingport, majd óvatosan a fehérjehabot. Zsírozott, lisztezett tortaformában 180 fokon bő fél óra alatt készre sütöttem. (Tűpróba!)
A krémhez a zselatint feloldottam a vízben, a tejszínből a fixálóval kemény habot vertem. Elkevertem a joghurtot a kókuszreszelékkel, a zselatint langyosra olvasztottam és belevegyítettem. Óvatosan beleforgattam a tejszínhabot is. A piskóta köré tortakarikát tettem és ráöntöttem a krémet. 
Jó két órát dermesztettem a hűtőben a tortát. Közben előkészítettem a gyümölcsöket: az ananászt megpucoltam, karikára vágtam, a közepét csillag kiszúróval formáztam; a kivit vékony karikákra vágtam; a megpucolt dinnyéből karalábévájóval félgömböket formáztam; a mangó húsából hosszú hasábokat alakítottam ki; az epreket felnegyedeltem. (A tortáról lemaradt gyümölcsökből isteni gyümölcssalátát kevertem! :))
A tortáról levettem a karikát és tetszés szerint kiraktam a tetejét gyümölcsökkel. Végül bevontam tortazselével.

Boldog születésnapot még egyszer Marika! :-)

2012. május 21., hétfő

Tigrispuding házi verzió


Vasárnap délelőtt mese nézés közben egyszerre kiáltottak fel a gyerekek az egyik reklámnál: "Anya, vegyél nekem ilyet!" Egy csíkokba rendezett, vidám puding tetszett meg nekik nagyon, mire mondtam, hogy én majd csinálok  ilyet - vagy valami nagyon hasonlót. Főztem egy-egy adag vanília-és csokoládépudingot és vékony rétegekbe váltogatva öntögettem őket üvegpoharakba. A tetejére tettem egy kis körtebefőttet, friss epret, tejszínhabot és el is készült a tigrispuding házi kiadása. Szerencsére kifogás nem érkezett a verzióm ellen... :-)



2012. május 18., péntek

Babatorta készítés Évi barátnőmnek :-)


Évi barátnőmnek már régóta megígértem, hogy készítek egy bejegyzést a babatorta készítésről, mert egy ilyen meglepetést szeretne készíteni kislánya szülinapjára. Kreáltam ezért egy kisebb babatortát és fázisfotók segítségével próbáltam megörökíteni a készítés módját és különböző díszítési lehetőségeket. Remélem, hogy segíteni tudtam és nem zavartam össze végképp minden tervet!

1. A piskótalapok töltése:
Kétféle módon szoktam elkészíteni a babához a piskótalapokat, vagy sütök egy kisebb és egy nagyobb átmérőjű tortát és azokat vágom lapokra (kérdésedre válaszolva: igen, felülre jó lesz a kuglóf forma!), vagy sütök két nagy piskótalapot, amiből különböző méretű köröket vágok ki. Az alsó 3-4 lap egyforma átmérőjű, aztán késsel egyre kisebbre faragom a köröket. A baba csípőjének magasságáig szoktam tölteni, aztán hagyom egy jó fél napot a hűtőben összehűlni a lapokat. (Ez fontos, mert magas és ezért ingatag egy ilyen torta frissen) Ha összekötöttek a rétegek késsel kifaragom a baba helyét a tortában, beleállítom, majd a maradék krémmel és a faragásból maradt piskótákkal befejezem a tortát a baba derekáig. (Lehet ezt olyan "puncsgolyószerűen" is, tehát kicsit összegyurmázva a krémet a piskótával.)


2. Díszítés vajkrémmel:
A legegyszerűbb díszítési mód ha a töltelékként használt vajkrémmel, főtt krémmel vonjuk be a babát. Ha szépen formáztuk meg az alakot és egyenletesen tudjuk bekenni a "szoknya" felületét, akkor ügyes díszítéssel és kiegészítőkkel ilyen egyszerűen is elkészíthetjük a tortát. Papírból nyomótölcsért tekerhetünk, ennek segítségével mintákat is nyomhatunk a krémből. Színes cukorgyöngyökkel vagy virágokkal színesebbé tehetjük az összhatást. Én most gesztenyekrémet használtam, amit akár meg is színezhettem volna pár csepp piros festékkel és így bevonva a tortát rózsaszín "szoknyát" kaptam volna. 
A baba felsőtestét szintén nyomótölcsérből díszíthetjük krémmel vagy a tortába helyezés előtt becsavarhatjuk alufóliába - ezüst színű felsőrészt kapva így.

3. Díszítés tojáshabbal:
 Ezzel a módszerrel habos-babos ruhájú babát készíthetünk. A habhoz 4 tojásfehérjét elkeverünk 25 dkg porcukorral egy edényben. Egy másik nagyobb edényben felteszünk egy kis vizet forralni és erre ráhelyezzük a tojásfehérjés tálat. Így, gőz felett mixerrel addig keverjük a tojásokat, míg fényes, sűrű habot nem kapunk, amiben meglátszik a keverőlapát által vájt nyom. (Ételfestéket csepegtetve hozzá meg is színezhetjük a habot) A habot még melegen csillagcsöves nyomózsákba tesszük (erre az eszközre feltétlenül szükség van) és bevonjuk vele a tortát.
Én mindig felosztom függőleges sávokra a tortát és egyszerre csak egy sávot díszítek alulról felfelé. Nyomok alulra egy hullámos mintát aztán kicsit takarással rá a következőt és így tovább...
Az így díszített szoknya is tovább dekorálható még színes kiegészítőkkel és a baba felső testét is bevonhatjuk vele. A maradék habot még szabadon felhasználhatjuk díszítésre a fantáziánk szerint.

4. Díszítés tejszínhabbal:
Utólag jutott eszembe - így erről nincsenek fotók - de a tojáshabhoz hasonlóan tejszínhabbal is be lehet vonni a tortát. Fixálót mindenképpen használni kell hozzá, de látványra ugyanolyan habos-babos torta készíthető így, mint az előző pontban. Csak a tartósság rövidebb így, bár egy ilyen szülinapi torta amúgy sem hosszú életű... :-) Sajnálják ugyan a kislányok megvágni, de a babához csak így lehet hozzájutni!!! :-)))

5. Díszítés csokoládéval:
Miután szépen körbekentük a "szoknyát" krémmel és hűtőben dermesztettük már egy ideig, gőz fölött egy evőkanál étolajjal felolvasztott tortabevonóval is leönthetjük a tortát. Ha rózsaszínre vagy sárgára színezett vajkrémmel, vagy ez előző pontban bemutatott tojáshabbal díszítjük, így is vidám hatást érhetünk el.

6. Díszítés marcipánnal:
A krémmel szépen bevont, lehűtött tortát bevonhatjuk marcipánnal is. Ehhez a boltban vásárolt nyers színű vagy színes marcipánmasszát porcukor segítségével kinyújtjuk akkorára, hogy befedje az egész tortát. A befedéshez természetesen a babát ki kell venni a tortából, de a lyuk a helyének már legyen meg. Nyújtófára tekerjük a marcipánlapot és beborítjuk vele a tortát. Addig igazgatjuk. míg az egészet szépen be nem fedi. A felesleges, túlnyúló részeket levágjuk és krémmel vagy habbal díszítjük a tortát. 
Szerintem ez a legnehezebb verzió, mert a marcipánnal való szép burkoláshoz kell a gyakorlat. De ez persze nem jelenti azt, hogy ne sikerülhetne elsőre! :-)


Hát Évi, remélem, hogy hasznos segítség voltam és láthatom majd a végeredményt! Keressél bátran ha lenne még kérdésed, biztos vagyok benne hogy gyönyörű tortája lesz Rékának! A legfontosabb úgy is az lesz benne, hogy Te magad készítetted szívvel-lélekkel!! :-)))
Boldog szülinapot Réka!

2012. május 16., szerda

Kinder Bueno szelet&díjat kaptam! :-)


Flóra konyhájában már nagyon régen szemeztem a Kinder bueno szelettel, de most hétvégén neki is álltam az elkészítésének. Olyan sikere lett kis családom körében, amit előre láttam!! :-) A recept megtekinthető Flóránál itt, én most nem írom le újra. Annyit változtattam csupán a recepten, hogy mivel nem volt itthon mogyorókrémem, így azt a réteget kihagytam a sütiből. Oda tudom képzelni azt a plusz ízt, amit a mogyorókrém adott volna, de az a nagy helyzet, hogy enélkül is isteni finom volt! Egyetlen hátránya csupán az egy éjszaka várakozási idő, ami a kekszek átpuhulása miatt fontos, de megéri kivárni, nagyon is!

És a díj:


Évától, a takerékoskonyha írójától kaptam a múlt héten egy blog díjat, amit ezúton is nagyon köszönök neki! A bloggal járó szabályok a szokásosak: Köszönd meg akitől kaptad - ez megvolt :-) - , 7 dolgot áruljál el magadról és add tovább 15 blogtársadnak! Most kicsit eltérnék a szabályoktól annyiban, hogy nem írok újabb dolgokat magamról, mert nemrég ezt megtettem egy másik díj kapcsán. Az továbbadásról meg azt gondoltam, hogy megpróbálom odaajándékozni az 5 legújabb követőmnek, akik blogot vezetnek és nem jelezték külön, hogy "szavakat a díjak helyett", illetve nem láttam még náluk ezt a díjat. Remélem, hogy szívesen fogadják. Íme a listám:

Marisz: www.tortafuggo.blogspot.com
Hani: www.izemlekek.blogspot.com
Ditta: www.dittaditka.blogspot.com
Csongi: www.csongikonyhja.blogspot.com
Luca: www.lucus-luca.blogspot.com

2012. május 14., hétfő

Bogyó és Babócás gesztenyetorta


Barátnőm kisfia Bendegúz a napokban ünnepelte a névnapját, aminek alkalmából mi mással is köszönthettem volna mint egy tortával! :-) A születésnapjára a télen Süsü-tortát kapott tőlem, így most egy másik mese kedvencet formáztam meg neki, Bogyót és Babócát. A torta vanília pudinggal lazított könnyű gesztenyekrémmel volt töltve, a figurák és a szivárvány pedig házi fondantból készült.
Kár, hogy nem készült videó a torta lebombázásáról - amiben lánykáim is aktívan részt vettek :-) - valamint a szivárvány testvéries elosztásáról... :-)
Boldog névnapot még egyszer Bendegúz!


2012. május 11., péntek

Fekete erdei meggyalagút - és torta


 

Pár hete sütöttem barátoknak egy szülinapi torát fekete erdei meggytorta változatban. Most gondoltam magunkra is, ezért másfél adagot készítettem, és csináltam egy kisebb változatot is hosszúkás formában. Az előző sütésem eredménye és a recept itt tekinthető meg, most nem pötyögöm be újra a hozzávalókat, csak a látványt hozom! :-))






2012. május 7., hétfő

Zabpelyhes palacsinta (pancake)


Nemrég kaptam egy zacskó zabpelyhet kipróbálásra, mert még soha nem sütöttem ezzel az alapanyaggal. Amikor megláttam Bors&Pepper blogján a zabpelyhes pancake receptjét, tudtam, hogy ezzel kell kezdenem a kísérletezést! Hát nem csalódtam! :-) A receptet nem írom le újra, nézzétek meg itt a fent említett blogon. Csupán a tálaláson változtattam, mert syruppal való leöntés helyett én vékonyan megkentem a palacsintákat házi baracklekvárral, kettéhajtottam őket és az egészet finoman meghintettem fahéjas porcukorral. Rekord idő alatt eltüntettük a tányérról ezeket a finom és laktató, különleges palacsintákat! :-))
A zabpehellyel való ismerkedésem pedig tovább folyik, majd még jelentkezem az újabb eredményekkel!


2012. május 3., csütörtök

Karamellflan eperrel Anyák napjára&SAD 5. fordulóra


Mint azt a címben is jeleztem előre, a most hozott édességem elkészítésének két célja is volt: Anyukám az elmúlt hosszú hétvégén volt nálunk, ezért előre megköszöntöttem Anyák napja alkalmából + a Süss! Alkoss! Díszíts! játék 5. fordulójának beadási határideje is közeledett. Ez utóbbi játékra - aminek most Tücsök Bogár a háziasszonya - karamellás finomsággal kellett készülni, amit Anyu (és nem mellesleg én is! :-)) imád, ezért adva volt az ötlet: alkossak valami karamellásat. 
Egy kedves barátnőm adott kölcsön nemrég egy vaskos süteményes könyvet, aminek a címe: "A sütés bibliája". Ebben a könyvben találtam ezt a receptet, ami rögtön megfogott több szempontból is: mert karamellás, mert istenien nézett ki a fotón, mert eperrel tálalták, mert elsőre nem igazán hittem el, hogy a hozzávalókból tényleg összeáll valami és muszáj volt kipróbálnom!
Jelentem, az alábbi recept abszolút rácáfolt a hitetlenkedésemre! :-)) 

Hozzávalók:

Egy gyűrű alakú, 1,5 literes sütőforma

250 ml cukor
500 ml főzőtejszín
250 ml tej
2 vaníliás cukor vagy 1,5 teáskanál vanília aroma
6 tojás + 2 tojássárga
Egy marék eper

A sütőt 160 fokra előmelegítettem és a gyűrű formát 10 perc alatt felforrósítottam benne. Amíg melegedett, kimértem a hozzávalókat.
A cukor felét egy kis lábosban mély borostyánszínűre karamellizáltam. Sütőkesztyűvel elővettem a formát a sütőből és nagyon óvatosan körbeöntöttem az alján a karamellt, úgy hogy teljesen bevonja. VIGYÁZAT: a cukor nagyon forró, 150 fokos, hozzá ne érjen senki!
Egy lábosban összekevertem a főzőtejszínt a tejjel és addig melegítettem, amíg éppen forrni kezdett. ekkor lehúztam a tűzről és beleolvasztottam, kevertem a maradék cukrot és vaníliás cukrot. A tojásokat egy kis tálban kissé felvertem, de csak annyira, hogy ne legyen habos, aztán apránként kevertem bele a tejes keverékbe. Az így kapott sodót beleöntöttem a gyűrű formába. A formát egy magas oldalú tepsibe helyeztem és köré öntöttem forró vizet úgy, hogy 1 cm magasan álljon a víz. Így tettem be a flant a sütőbe és 35 perc alatt - tűpróbás ellenőrzéssel - készre sütöttem.
A formát egy süteményrácsra helyeztem és fél órát hagytam állni, majd letakartam addig, míg ki nem hűlt. Ekkor késsel óvatosan körbelazítottam a formába és egy tálra borítottam. Eperszemekkel körberaktam és kezdődhetett a csemegézés! :-)))

Boldog Anyák napját még egyszer Anyukám! :-)
Nézzetek át Tücsök Bogárhoz és ámuldozzatok a többi SAD-os finomságon! :-)