2013. július 31., szerda

Vaníliakrémes körtés pite - Blogkóstoló 10-re

 

A Blogkóstoló játék aktuális fordulóján - amelynek Kisildi a háziasszonya - Vikvi blogját kaptam majszolgatni. Nagy specialista ő a piték területén (is), így mindenképpen azt akartam sütni tőle. Ki is néztem a "Vanília krémes őszibarackos pitét" elkészítésre, de mivel éppen nem volt itthon barackom - viszont annál több körtém - így az utóbbi gyümölccsel készítettem el.

Nagyon ízletes, finom pitét kaptam, amelynek a tetejére nem mertem a hőség miatt igazi tejszínt rakni, hanem cukrászhabbal és párolt körteszeletekkel díszítettem. 

Vikvinél mentalevél is került rá, ami nekem is volt itthon, de ebben a hőségben a memóriám sem az igazi....

Sajnos nem lett túl jó a szeletfotó, türelmetlenek voltunk a felvágással....;-P

Köszi Vikvi a szuper receptet! :)


2013. július 29., hétfő

Házi hamburger és ribizliszörp Hankka blogszülinapi partijára :)


Hankka blogtársnőm a 2. blogszülinapját ünnepelte nemrég, amelynek keretében mindenkit meghívott egy virtuális kerti partira. :) Aki pedig nyereményeket is szeretne kapni a nagy esemény alkalmából, az összedobhatott - illetve összedobhat 07.31.-ig - valami finomságot erre a bulira. Így készült el nálam ez a finom hamburger csupa-csupa otthoni hozzávalóból, valamint hozzá egy irtó finom ribizliszörp.

Na, ki tippelt volna arra, hogy nem édességet viszek Hankka virtuális partijára?? ;-)))



Boldog blogszülinapot Neked, Hankka, egészségedre! :))



Házi hamburger: 

A zsemlét Limra receptje alapján készítettem, csak annyit változtattam, hogy a sima lisztet Graham lisztre cseréltem.  Nagyon finom lett!

Húspogácsa, házi sajt, ketchup, mustár és sokféle zöldség került a szendvicsekbe. 

Idén először van saját kis konyhakertünk, amire nagyon büszkék vagyunk és a legnagyobb szeretettel ápolgatjuk a két kislányunkkal együtt. Igazából az volt a fő cél, hogy őket bevezessük a kertészkedésbe és megismerhessék a zöldségek/gyümölcsök fejlődését. :)))



Ribizliszörp - tartósítószermentes:

Hozzávalók:
Egy nagy vajling ribizli
Tiszta víz
Cukor
Szaliciles forró vízzel átmosott üvegek
Celofán

A nagy vajling ribizlit átmostam majd gumikesztyűs kézzel jól összenyomkodtam. Az így kapott gyümölcspépet a térfogatával megegyező mennyiségű vízzel felöntöttem, egy napot így hagytam állni. (Én egy literenként bejelölt vödörben dolgoztam, abban a 3literes jelig ért fel a gyümölcsöm, így ahhoz még 3 liter vizet adtam.)
Másnap egy tiszta anyagon átszűrtem a gyümölcsöt. Lemértem a kapott lé mennyiségét, literenként 80dkg cukrot adtam hozzá. (Nekem a fenti mennyiségből 4,3 liter gyümölcslé lett, ehhez ment 3,5 kg cukor.)

A cukros keveréket felforraltam és fél óráig főztem kis lángon. Ezután tiszta, forró, szaliciles vízzel átöblített üvegekbe öntöttem szét, celofánt tettem a kupak alá és lezártam. Száraz dunsztban hagytam lassan kihűlni a szörpöket.

Nagyon finom lett!!! Pont annyi vízzel kell felönteni mint egy bolti szörpöt, semmivel sem kevésbé édesebb vagy finomabb! Sőt....! ;-P

2013. július 26., péntek

Menyasszonyi torta Hello Kitty - nászpárral



Az előző bejegyzésemben bemutatott Hello Kitty-nászpár - történetének folytatása következik most...

Az elkészült dísz egy három emeletes, csokoládé krémmel betöltött, házi fondant bevonatú emeletes tortára került fel.
 
Határozott kérés volt barátnőm felől, hogy a torta oldalán igazi selyemszalag legyen, mert ez harmonizált a terem díszítésével. Tudom, hogy sok tortás idegenkedik a nem ehető anyagok használatától a tortán - és én sem dolgoztam még ilyennel - de ez volt a kérés és nekem tetszett a végeredmény. 
Letisztult, egyszerű forma, semmi túlcsicsázás. Néhány kis díszítő pötty és cukorpillangó, a körbe futó szalag emeletenként egy-egy masnival és a lényeg.....a Hello Kitty nászpár! :)

Sok boldogságot az ifjú párnak! :)





2013. július 24., szerda

Hello Kitty nászpár fondantból


Nagyon érdekes kérésnek tettem nemrég eleget Kriszti barátnőmnek köszönhetően. Ő rendezte ugyanis idehaza az egyébként Angliában élő keresztlánya esküvőjét. A menyasszonnyal nézegették a blogomon a képeket, hogy ihletet kapjanak az menyasszonyi tortához, amikor is Csilla felsóhajtott az egyik Hello Kitty-s tortánál: de kár, hogy nem lehet ilyen esküvői tortája, úgy szereti ezt a figurát! Kriszti másnap már súgta is a fülembe: lehetséges lenne valahogyan egy Hello Kitty nászpár....? Naná! ;-)

Nem a figurázás a legerősebb oldalam, de ezzel a nászpárral most teljesen elégedett vagyok, olyan lett amilyennek elképzeltem. Házi fondant-ból készült az egész és gőz felett porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjéből a szegélyek pöttyözése. 

Legközelebb hozom magát a tortát, amire felkerült ez a nászpár! ;-)


2013. július 22., hétfő

Tejszínes-joghurtos túrótorta - egy újabb, gyakran variált kedvencem

 

Sokszor készítem ezt a tortát magunknak vagy a családnak mert könnyű, hűsítő, gyümölcsös, joghurtos és túrós is egyben. Bármilyen ízű joghurttal vagy gyümölccsel, habtejszínnel vagy növényi tejszínnel is elkészíthető. Az alapja készülhet darált kekszből sütés nélkül vagy egy egyszerű piskótatekercsből.

Most két verziójáról is hoztam képeket, az egyik egy kisebb zsúrtorta méretű volt a férjemnek a 8. házassági évfordulónkra.:)

A másikat pedig a férjem vitte a munkahelyére egy szülési szabadságra készülő kolléganőjének a búcsúztatására. Erre természetesen egy marcipán bébifigura dukált. :)

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortához):

Tészta1 (sütéssel):
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. Hozzáadom a cukrot és tovább keverem. Elkeverem benne a tojássárgákat, majd óvatosan a lisztet is. Papírral fedett tepsiben centi vékonyra kikenem, 180 fokon készre sütöm. Még melegen leválasztom a papírról a kisült lapot majd a sütőpapírral együtt feltekerem és így hagyom kihűlni. Széttekerem, lekvárral vékonyan megkenem és szorosan roláddá formázom. Vékony szeleteket vágok belőle, ezekkel bélelem a kapcsos tortaforma alját.

Tészta2 (sütés nélkül):
20dkg darált kesz
10dkg darált dió vagy mandula
15 dkg margarin vagy vaj

A felolvasztott margarint összekeverem a száraz hozzávalókkal, az így kapott masszát a kapcsos tortaforma aljába nyomkodom.


Krém:
20g zselatin
25dkg túró
7,5 dl joghurt
Apró gyümölcsdarabok (elhagyható)
8dkg porcukor (ízlés szerint)
1 citrom leve és reszelt héja (elhagyható)
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín

Díszítés:
Gyümölcsök
Tortazselé

A zselatint 1,5dl hideg vízbe beáztatom.

A túrót, joghurtot, citromot és cukrokat sima péppé turmixolom.

A zselatint felolvasztom, a tejszínt kemény habbá verem.

A túrós krémbe keverem a folyékony, de nem forró zselatint, a gyümölcsdarabokat, majd óvatosan belevegyítem a tejszínhabot, úgy hogy az minél kevésbé törjön. Az így kapott krémet a tésztával kibélelt aljú tortaformába simítom és 6 óra hosszára a hűtőben hagyom dermedni.
Tetszőleges gyümölccsel kirakom a tetejét és tortazselével vékonyan bevonom. Ha megkötött a zselé eltávolítom a tortakarikát.




2013. július 18., csütörtök

Dinoszaurusz torta nagy fogakkal...:)


Écsa barátnőm kisfiának én szoktam megsütni a születésnapi tortáját. Idén nem egyszerű kéréssel lepett meg Henrik: dinó tortát szeretett volna nagy fogakkal! Hogy is lehetne nemet mondani egy 5 éves legénynek?? ;-)

Nem állítanám, hogy a tortám hasonlít bármelyik valaha élt dinoszaurusz-fajra, inkább afféle fantázia-dinóként tekintek rá. Mindenképpen sárkánygyík-szerű felépítést szerettem volna, hogy ne kelljen hosszú nyakat készítenem és tipródnom a merevítéssel. A száj részbe így is készített a férjem egy darab "csibecsőrré" hajlított lemezt, így maradt stabil a nyitott száj benne a fogakkal.

Nem akartam, hogy magában vicsorogjon szegény dinó, így egy hirtelen ötlettől vezérelve tojásokat gyártottam mellé, hogy érthető legyen a haragja....:-DDD

A töltelék főtt csokikrém volt, a bevonat a szokásos házi fondant. Zöldre színeztem a burkolóanyagot, majd ecsetet ragadtam és maszatoltam lelkesen.:)

Isten éltessen Henrik még egyszer! :)

Burkolás előtti állapot...

2013. július 13., szombat

Tenyérlenyomatos köszönő tortácskák - bölcsődés búcsúzáshoz

 

Dekoráló csapatom :)
Petrám bölcsődés ballagása után eljött az utolsó bölcsis napunk is....szeptembertől várja az óvoda. 
:(
:)
Mi is lehetett volna tőlünk személyesebb ajándék a gondozó néniknek a sok gondoskodásért, mint köszönő tortácskák?
Annak idején Veronikám elbúcsúzásakor is minitortákat készítettem a jelével - dominóval -, most Petra találta ki, hogy kézlenyomatokat csináljon a tortára. Kreatívabb ez a gyerek mint én!!! 

Így készült el 3db diós-vaníliás főtt krémmel töltött tortácska, fondant tetővel és ételfestékkel készült kézlenyomatokkal. Ételfesték filccel rákerült a gondozónénik neve, a "P" betűket pedig az én 3 éves, okos kislányom pingálta rá! 

Ildi néni, Magdi néni, Móni, köszönjük a sok gondoskodást és szeretetet, amit Petukának adtatok! :)


2013. július 11., csütörtök

Mákos-sárgabarackos pitetorta - főleg magamnak....;-))

 

Köszönöm mindenkinek a sok kedves köszöntést a tegnapi szülinapomra! :))

Többen kérdeztétek, hogy milyen tortát falatoztam a jeles napon, most bemutatom Nektek: Tavaly már elkészítettem a sárgabarack-szezon idején ezt a finom mákos pitetortát, ami nagyon ízlett nekem/nekünk. Kicsit átalakítottam: a fehér lisztet Graham lisztre, a cukrot nádcukorra cseréltem benne. Így is nagyon finom volt, sőt jó érzéssel töltött el, hogy mennyivel egészségesebb! Áfonyaöntetes mákfagyival majszoltuk, teljessé téve így az élvezetetket...;-D 


Közben szorgoskodtam is, elkészültek az utolsó adag dzsemek is. Sajnos idén nem sok barackunk volt a fán, de így is 7kg gyümölcsből tudtam dzsemet főzni és még a mélyhűtőbe is jutottak barack-szeletek télire, a nagy vödör pálinka-cefréről nem is beszélve...;-)


2013. július 8., hétfő

Diplomakalapos, banánmajszoló tökfejtorta - naná, hogy a sógoromnak! ;-)

 

Tegnap ünnepeltük sógorom születésnapját, akit az Isten éltessen sokáig! :)

Aki rendszeresen követi a blogomat az már tudja, hogy a sógorommal kialakult egy olyan "játék" közöttünk, hogy minden jeles alkalomkor megpróbálom meglepni valami újabb ötletes tortával, ami arra a szenvedélyére utal, hogy több banánt képes megenni egyszerre mint egy majomcsorda...;-DDD


Most két alkalomra is szólt a torta, egyrészt a szülinapjára, másrészt arra, hogy nemrégiben kézhez kapta a diplomáját. Vagyis diplomás tökfej lett belőle - szerintünk! :-DDD 

Maga a torta egy kisebb minitorta volt főtt citromkrémmel megtöltve. A bevonat és az egyéb részek (kalap, kezek, banán) a szokásos házi fondantból készültek.

Nagy gratula és boldogságos szülinap Neked még egyszer Csongor! :)


Kapott a torta mellé egy üveg sárgabarackdzsemet is, ugyanis érik az udvarunkon a barack és
elkészültem az első adag dzsemmel! :-P


2013. július 6., szombat

Gesztenyetorta főtt krémmel - egy újabb nagy kedvencünk


A ma hozott tortának ugyan margarinos a tölteléke, de annyira könnyed és finom a hozzákevert gesztenyemasszától és vaníliás pudingtól, hogy senki sem tippelne "vajas krémre" kóstoláskor...:-P

Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
22 dkg cukor
5 evőkanál víz
13dkg liszt
3dkg kakaópor

Krém, díszítés:
4dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
1 csomag gesztenye (25dkg)
25dkg margarin
Fél tábla étcsokoládé
Kevés olaj
Ízlés szerint rum vagy rumaroma

A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek. A sárgáját habosra keverem a cukorral és vízzel, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport. A fehérjehabot falapáttal, óvatosan a tésztába vegyítem. Zsírozott-lisztezett 24cm-es kerek tortaformában 180fokon 35-40 perc alatt készre sütöm (tűpróba!).
A krémhez tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főzök, kihűtöm. A margarint meglágyítom, habosra keverem, majd hozzáadom az áttört gesztenyemasszát és a pudingot. Rummal ízesítem a krémet.
A tortapiskótát három lapba vágom, a krémmel megtöltöm a lapokat, bevonom az oldalát és a tetejét is. Dermesztés után gőz felett olajjal olvasztott csokoládéval vonom be a tetejét.
Tetszés szerint díszítem. Most gesztenyemasszából korongokat és golyócskákat készítettem, azokkal, valamint fehérjehabbal dekoráltam a tortát.

2013. július 4., csütörtök

Eperkrémleves & Cseresznyeleves citromos-fahéjas habgaluskával

 

Kis családommal télen-nyáron favorizáljuk a gyümölcsleveseket, gyakran készítek magunknak mindenki örömére. Persze a legfinomabbak friss gyümölcsből készülnek. Mindig kutatom az új variációkat, így készült el nálam ez a két kora nyári frissítő finomság.

Jankánál a "csakmertszeretem" blogon láttam meg ezt a finom levest, ami rögtön nagyon megfogott, mert csupán eperből még sosem készítettem gyümölcslevest. Hidegen-melegen ajánlom mindenkinek! :) A recept itt található.


Cseresznyeleves citromos-fahéjas habgaluskával:
Szintén egy idei újítás a konyhámban, eddig ha habot kínáltam a gyümölcsleves mellé az tejszínhab volt.


Hozzávalók:
40dkg cseresznye
2 dl főzőtejszín
4 dl víz
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
Cukor ízlés szerint (nálam kb 6 dkg)

A habgaluskához:
1 db tojásfehérje
2 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
Késhegynyi fahéj

A cseresznyéket megmostam, kimagoztam. A pudingport elkevertem a tejszínnel és a vízzel és elkezdtem melegíteni. Amikor forrt a keverék hozzáadtam a cseresznyemennyiség felét, cukrot, fahéjat, szegfűszeget. 10 perc főzés után botmixerrel pürésítettem. Utána hozzáadtam a maradék cseresznyét, utóízesítettem és 5 perc alatt készre főztem.
A habgaluskához a fehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot - két percig tovább kevertem. Ekkor beletettem a citromhéjat és a fahéjat és egy lábosban kevés vizet forraltam. A forró víz felszínére "szaggattam" a habot és egyszer megfordítva megfőztem. (Pár perc az egész, mint a madártejnél) 
A megfőtt habgaluskákat a kész leves tetejére tettem és tálaltam.

Valakinek nagyon ízlett.....! ;-DDD:


2013. július 2., kedd

Rozéban párolt cseresznyetorta égetett tészta alapon

 

Édesapám szombati születésnapjára kreáltam ezt a tortát - Isten éltesse még egyszer sokáig! :) - akinek a kedvence a borok közül a rozé, amit sokszor viccesen "rozsé"-nak mond. 

Cseresznyével álmodtam meg ezt a tortacsodát több okból is: roskadozott a fánk ettől a finom gyümölcstől, szerintem jól harmonizál a rozé borral, valamint így idén is küldhetek egy saját kútfőből kipattant receptet Nagykörű cseresznyetorta versenyére. A tavalyi cseresznyés csokoládétortám csilivel itt található.

Isteni finom lett a végeredmény a bor finom bukéjával és a cseresznye zamatával! Mindenkinek szívből ajánlom....

Olyan jó lett, hogy rögtön újrázni is kellett férjem munkahelyére egy példányt (köszönetképpen a kollégáknak egy jól teljesített tervért), másfélszer ekkorát! ;-P Ekkor graham liszttel készült az égetett tészta és cukrászhabot használtam tejszínhab helyett, az eredmény továbbra is frenetikus maradt....:)

Hozzávalók (24cm átmérőjű tortához):

Égetett tészta:
4 db tojás
2,3dl víz
5,3dkg maragrin
14dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál cukor

Cseresznyés krém:
56dkg cseresznye
1,8dl rozé bor (nálam száraz)
1 kiskanál fahéj
1,5dkg zselatin
3dkg vaníliás pudingpor 6 evőkanál vízben oldva
18dkg cukor
4 dl tejszín

Díszítés:
Cseresznyeszemek
Csokoládé, kakaópor
1dl tejszín

A tésztához kizsíroztam vékonyan és meghintettem liszttel egy 24 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 200 fokra előmelegítettem, az aljába egy kis fémtálba vizet tettem, hogy gőz keletkezzen. A vizet, margarint, cukrot, sót feltettem főzni, olvadásig-forrásig hevítettem. Ekkor hozzáadtam a lisztet és nagyon gyorsan kevertem addig, amíg a massza egyben elvált az edény falától. Ekkor egyenként hozzádolgoztam a tojást kézi robotgép segítségével. Az így kapott tésztát nyomózsákba tettem és kis halmokat nyomtam belőle az előkészített formába. 200 fokon 35 perc alatt készre sütöttem.

A cseresznyés krémhez a gyümölcsöt megmostam, kimagoztam, a fahéjjal és rozéval feltettem főzni. Negyed óra múltán botmixerrel pürésítettem a gyümölcsöt majd hozzáadtam a cukrot és a feloldott pudingport, összesűrítettem, félretettem hűlni.

A zselatinhoz 1,5 dl vizet felforraltam, elkevertem benne a zselatint, rottyantottam rajta még egyet majd hagytam kihűlni.

A kisült tészta köré állítható tortakarikát tettem, a tejszínt kemény habbá vertem.

A megkötött zselatint langyosra olvasztottam és a cseresznyés krémhez kevertem. Eztán óvatosan kavargatva hozzáadtam a kemény habbá vert tejszínt. Ezt a habot simítottam a tészta tetejére a tortakarikában. Érdemes egy éjszakát kötni hagyni a krémet a keretben.

Tálalás előtt eltávolítottam a tortakarikát, papírsablon segítségével kakaóporral díszítettem. A tejszínt habbá vertem, azzal is dekoráltam a tortát. A cseresznyeszemeket gőz felett olvasztott csokoládéval spricceltem meg.