2014. február 27., csütörtök

Dart Vader cake - Vader nagyúr tortából


Izgalmas feladatot kaptam nemrég tortakészítésből, Dart Vader fejét megformázni nem egyszerű feladat. Meg aztán az egész fekete, amit - legalább is nekem - nagyon nehéz visszaadni a fényképeken. Azt gondolom, hogy ennek ellenére egészen jól sikerült, meg vagyok elégedve a formával. Azt hiszem kihoztam belőle az én tudási szintemen a legtöbbet.

Maga a torta csokoládés piskóták között főtt vanília- és csokikrémből állt. Három formában sütöttem a piskótát: egy nagyobb kerekben, egy kisebb kerekben és egy még kisebb fémtálban, hogy nagyjából adott legyen a fej formája.

Az egyik kerek tortalapnak levágtam a széléből körbe egy karikát, azt ragasztottam fel krémmel a torta oldalára a sisak karimájának.

A bevonat a szokásos házi fondantból készült. Wilton fekete gélfestékkel színeztem meg a cukormasszát szürkére, majd ecsettel festettem be az egészet vízzel hígított festékkel. Sajnos nem tudtam ennél feketébbre gyúrni a bevonatot, pedig úgy egyszerűbb lett volna a dolgom. Az orr-rész elején a rácsokat ehető ezüstporral kentem át.

A szem pirosas színéről összekülönböztünk a férjemmel - :-D - de én több képen is láttam ilyen árnyalatot a Nagyúr szemében. Nekem határozottan bejött, hogy ott megvariáltam egy kicsit az egységes fekete színt.

A készítésről fázisfotókat is kattintottam, jól látszanak rajtuk az összeállítás lépései.

Isten éltessen Dominik sokáig! :) Az erő legyen veled! :-D




2014. február 25., kedd

Barackkrémcsók - egy gyermekkori kedvenc

 

Nagymamám rengetegszer készítette ezt az apósüteményt, nem kizárólag ünnepekre hanem csak úgy, a hétköznapokra is. Megvallom, hogy én frissen szerettem a legjobban, amikor még roppanós volt a linzerlap és nyúlós, puha a krém. Igazából meg kellene várni, hogy megszilárduljon benne a tojáshab töltelék és így sokáig el is tartható.

Imádtam a kakaós mázat - vagy olvasztott csokit - a tetejére csöpögtetni, valóságos ünnep volt számomra ha ákombákomokat spriccelhettem a sütik tetejére... aztán meg tisztára nyalhattam a tálat és a kanalat... :-D



Hozzávalók:

Tészta:
40dkg liszt
20dkg porcukor
30dkg vaj vagy margarin
Fél citrom reszelt héja
3 tojássárgája
Késhegynyi sütőpor

Töltelék:
3 tojásfehérje
20dkg porcukor
3 evőkanál baracklekvár

Máz:
2 evőkanál cukrozatlan kakópor
2evőkanál cukor
Víz
3 dkg vaj (helyettesíthető gőz felett olvasztott csokival)

A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam. Ha kicsit puhának találjuk, be kell tenni kicsit a hűtőbe.  Lisztezett gyúródeszkán a tésztát kinyújtottam, majd kiszúróval formáztam. Sütőlapon 180 fokon 15 perc alatt készre sütöttem a linzereket.

A fehérjéket a porcukorral gőz felett kemény habbá vertem, majd belevegyítettem a lekvárt. Ezzel a habbal töltöttem össze a készre sült korongokat.

A mázhoz a kakaót, cukrot annyi vízzel összekevertem, hogy csomómentes, sima mázat kapjak. Eztán a keveréket sűrűre főztem, levéve a tűzről hozzá adtam a vajat. Ezt csepegtettem a betöltött sütik tetejére.







2014. február 22., szombat

Szapáry-torta, egy újabb klasszikus

 

Úgy vélem a Szapáry-torta is beleillik a Dobos torta alapján készült klasszikusok közé, bár itt csak a piskótalapot használjuk a neves tortaelődtől:

"Az öt vagy hat doboslapból készített tortát kávés vajkrémmel töltjük. A tetejét és oldalát bevonjuk kávékrémmel, oldalát piskótamorzsával panírozzuk. A tortára nyomózsákkal formálunk díszítést kávékrémmel és barackízzel körkörösen." Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979)

A torta névadója egyébként Szapáry Gyula egykori politikus, a konyhai örömök nagy barátja volt.

Kicsit reformra vettem az elkészítést, így a piskótalapokhoz Graham lisztet és nádcukrot használtam. A főtt, puding alapú kávékrémbe is nádcukor került míg a tetejére díszítésként a saját főzésű sárgabarackdzsemem.

Higgyetek nekem, ez a torta megérdemel egy esélyt a kóstolásra, isteni harmóniában van a kávékrém a barackízzel! Petrámnak készítettem egy előrehozott szülinapi köszöntéshez és egyszerűen imádta ezt a tortát - velünk együtt... :)



Hozzávalók:

Piskóta:
5db tojás
5evőkanál Graham liszt
5 evőkanál nádcukor

Krém:
1 csomag tiramisu ízű pudingpor
12dkg nádcukor
1 csésze erő kávé (0,7dl)
1 teáskanál instant kávé
4 dl tej
20dkg vaj vagy margarin
1 csomag vaníliás cukor

Sárgabarackdzsem

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverő mozdulatokkal vegyítettem a habba úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az. Sütőpapírral fedett sütőlemezre 5 kerek lapot kentem ki belőle fél centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem őket.

A krémhez a tejből, kávékból, cukorból, pudingporból sűrű krémet főztem, kihűtöttem. A margarint habosra kevertem, hozzáadtam a pudingot és a vaníliás cukrot. Egynemű, habos krémmé kevertem. 

A kész krémmel összetöltöttem az 5 db lapot, bevontam az oldalát is. A tetejére a maradék krémből koncentrikus köröket rajzoltam nyomózsák segítségével. A körök közti hézagot barackdzsemmel töltöttem ki.


2014. február 19., szerda

Retro-fatörzs torta kislányomnak :)


Ma 4 éve, hogy egy ugyanilyen szép, napsütéses napon átölelhettem életem legszebb névnapi ajándékát, a kisebbik lányomat, Petrát. :)

Most biztosan páran arra vagytok kíváncsiak, hogy elkészült- e számára az annyit emlegetett Monster High torta... A helyzet az, hogy ilyen-olyan családi okok miatt kicsit előbb és kicsit később történik a familiáris köszöntés két részletben, ezért a figurás torta most elmarad(t), de nem is bánja. :)

Ez a fatörzs torta viszont csakis az övé, aminek nagyon örült. A receptet majd később hozom, annyit azonban elmondok, hogy nagymamám receptes füzetéből való ez a torta, amit hasonlóan nagy szeretettel készítettet gyermekkoromban az én születésnapomra. :)

A fatörzsön természetesen mindenből 4 van: cseresznyéből (ami a jele), katicából, katicapöttyből, gombából....stb. Aki nem hiszi, számoljon utána! :)



Isten éltessen Petukám nagyon-nagyon sokáig!!!




2014. február 17., hétfő

Bodzavirág zselés garhamkifli - egy falat nyár a télben :)

 

Olyan szerencsés vagyok, hogy nemrég kóstolót kaphattam Ágitól, a Muskátli Büfé blog szerzőjétől az ő saját készítésű bodzavirágzseléjéből. Isteni volt!! Egyébként is nagy bodzaimádók vagyunk, nyáron literszám készítem a bodzaszörpöt amiből sosincs elég nálunk.

Épp ezért is ízlett nagyon ez a könnyű, intenzív ízű zselé, ami szinte olvad a szájban és valóban a nyár ízére emlékeztet.... <3

A már jól bevált házi tejes kiflimet készítettem el mellé Graham lisztből és persze a tálalásnál nem hiányozhatott a vaj, ami nálam elmaradhatatlan ha gyümölcsízes - vagy mézes! - péksüteményről van szó.

Köszönjük Ági még egyszer!! :)


2014. február 14., péntek

Diós-szilvás szivecske - egy mutatós aprósütemény


http://horsi-orsi.blogspot.hu/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html
Egy finom és dekoratív nassolnivalót hozok ma nagymamám recepttárából amely olyan finom, hogy mielőtt elővennénk hozzá a kekszes dobozt már el is tűnt az összes. :)

Dió helyett használhatunk hozzá mandulát vagy mogyorót és természetesen más gyümölcsből készült lekvárt is. Nekem ez az ízösszeállítás a kedvencem. 

Ezekkel a kekszekkel két legyet ütöttem egy csapásra, egyrészt a gyerekek vitték őket farsangra, másrészt belekerültek a Bálint napi meglepetés dobozkába. <3

Hozzávalók:

Tészta:
20dkg liszt
13dkg margarin
2 tojássárga
6dkg porcukor

Hab:
2 tojásfehérje
10dkg porcukor
5dkg darált dió
Szilvalekvár





A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal linzertésztát gyúrtam. Ha kicsit ragadna be kell tenni egy fél órára a hűtőszekrénybe.

Sütésre várva...
A linzert lisztezett deszkán ~3mm vékonyra nyújtottam és szív formával sütőlapra szaggattam. 

A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett kemény habbá vertem, ekkor belekevertem a darált diót. Nyomózsák segítségével (ennek hiányában lehet kiskanállal is) a kiszaggatott szívekre nyomtam a habot. Lisztes újjal minden habba kis lyukat nyomtam és ezekbe tettem egy nagy csepp lekvárt.

180 fokos sütőben addig sütöttem míg a hab megpirult és a tészta alja is szép színt kapott. Ez nagyjából negyed óráig tartott.




2014. február 12., szerda

Monster High cake újra - DracuLaura torta 2

 


Úgy látszik üldözőbe vettek a vámpírok.... Persze még véletlenül sem az Edward Cullen félék - :-D - hanem a Monster High mese vámpír lányai. Ez ugyanis a harmadik tortám a témában és még a kisebbik lányomat is le kell beszélnem róla, hogy ne ilyet akarjon a közelgő szülinapjára......

Már az előző Venus tortás bejegyzésemnél említettem, hogy egy valamit imádok ebben a témában, mégpedig a színvilágot. Erős, csillogó színek, ezért minden ilyen kérés egy kihívás egyben. 

A torta belsejéhez csokoládés piskótalapokat töltöttem meg Dina-féle banánkrémmel, azonban  sós mogyoró és limonádé nélkül.  A bevonat a szokásos házi fondant. A színeket ételfestékfilc és ecset segítségével vittem fel a tortára. A végén ehető ezüsttel és arannyal csillogóbbá tettem az egészet. 

Most ismét nem felejtettem el fázisfotókat készíteni a tortadekorálás folyamatáról. Remélem valaki még hasznát veszi egyszer ezeknek a képeknek.

Isten éltessen Ágika sokáig! :)

                          




2014. február 9., vasárnap

Miss Marple kedvence - angol vajas teasütemény

 

Az egyik Péter Jánosné jegyezte receptes könyvemből való ez az aprósütemény, amely most már a híres nyomozónő mellett a mi kedvencünk is! :)

A leírás szerint Angliában csupaszon hagyják vagy citrommázat csurgatnak a tetejére, így kínálják a délutáni teához. Én csak az egyik részét díszítettem citrommázzal, így is, úgy is remek volt.

Kerek alumínium- vagy indiánerformákba, esetleg mélyedésekkel ellátott tepsiben kellett volna sütni. Nekem ezek közül egyik sincs, így apró muffin kapszliba adagoltam a tésztát.

Finom omlós, jól érződik benne a vaj íze és egy falat az egész. Másnap ugyanolyan jó volt mint a készítés napján. :)

Hozzávalók:
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj (ne margarin!)

12,5 dkg rétesliszt
2 tojás
5dkg mazsola
1 kupica rum
A mázhoz: citromlé, porcukor

A mazsolát beáztattam annyi rumba amennyi ellepte. A puha vajat fehéredésig kevertettem a porcukorral. Ekkor hozzáadtam a tojásokat majd rumostul a mazsolát, végül a lisztet. 

Kiskanállal a papírkosarakba adagoltam úgy, hogy azok csak félig legyenek tele.
5 percig sütöttem 180 fokon, majd újabb 5 percre mérsékeltem a hőfokot 160-ra. Hamar megbarnul a tetejük, de a közepüknek is át kell sülni!

3 evőkanál porcukorhoz nyomtam annyi citromlevet, hogy sűrű, de még nyomózsákból alakítható masszát kapjak. Papírból tölcsért tekertem, belekanalaztam a mázat és megcsíkoztam a sütik tetejét.




2014. február 5., szerda

Sacher torta cukor-filmkockával és "eltarthatósági" kísérlettel :)

 

Ausztriába vinni Sacher tortát, na ilyen is csak az én tortabolond fejemből pattanhatott ki..... :-D

Az úgy volt, hogy együtt mentünk síelni kedvenc unokahúgomékkal akik egy ideje már Bécsben élnek. Ritkán találkozunk sajnos, így el voltunk maradva névnapi és szülinapi köszöntésekkel egyaránt.

Kitaláltam, hogy meglepem őt egy tortával - viszek neki egyet. Igen ám, de mi már vasárnap elfoglaltuk a szállást ők pedig csak szerdán jöttek utánunk. Melyik torta tud minőségromlás - és orvul felfalás :-D -  nélkül ennyi időt a hűtőben csücsülni?

Úgy döntöttem, a Sacherom.... Közben Lucánál is láttam egy esélyesnek tűnő francia csokitortát, de féltem, hogy mivel nem ismerem azt a csokitortát, nem tudok rendesen nyilatkozni 4 nappal a sütést követő állapotáról. Ezt majd legközelebb...

És hogy mi a fondant filmkocka története? Nagymamámék kertjében állt egy kicsi zöld házikó, amit Katikával "Pa-Dö-Dö Cukrászdaként" működtettünk éveken át. ( Hogy miért ez a név? Mert ilyen plakátot találtunk az egyik tini magazinban, és ez került az ajtóra. :-DDD) Kevertük, sütöttük, díszítettük a homoktortákat hosszú éveken át, míg ki nem nőttünk belőle...vagyis én nem is nőttem ki... :)))
Bal oldalon a hatalmas cseresznyefa volt a törzshelyünk, igazi fészkeink voltak a tetején és rendszeresen gyógyítgattuk a macskaméztől, amit meg is jelenítettem a létra mellett egy részen.

Isten éltessen sokáig Katikám!!! :)

A torta receptje itt található. A figurák házi fondant-ból készültek, Az oldalára formanegatív segítségével fehércsoki-díszeket készítettem.

Ja, és a lényeg: nagyon finom volt a torta még az 4. és 5. napon is! A hatodikat már nem érte meg... :)





2014. február 2., vasárnap

Cukorszoknyás-csokis "Lénárd-keksz" a síelőknek :)

 

Egy új, vidám keksszel szerettem volna doppingolni a lányokat és magunkat a sípályán így találtam rá erre a finom korongra. Vaj, holland kakaó, cukordara és egy csepp csoki ezek így együtt nálunk biztos garancia a sikerre. :)))

Az ötletet ismét egy francia honlapon találtam - imádok ezeken az oldalakon kalandozni, ötletet gyűjteni és persze a nyelvet gyakorolni :) - pontosan itt.

Annyira ízlett a családnak, hogy bár csak egy adagot készültem sütni az útra, megették mielőtt összepakoltunk volna és kénytelen voltam újrázni! ;-)))

A férjemnek pedig olyannyira bejött, hogy követelte, ez legyen az ő keksze és nevezzük el Lénárd-keksznek.... :-D



Sütésre várva...

Hozzávalók: 

  • 15dkg vaj
  • 10dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 3dkg holland kakaópor
  • 1 tojás
  • 18dkg liszt
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csipet só

  • 5dkg színes cukordara
  • Fehércsokoládé cseppek (én ezeket házilag készítettem: gőz felett megolvasztottam a fehér csokit, hagytam hűlni és sűrűsödni, végül papírtölcsérből kis halmokat nyomtam belőle egy sütőpapírra)

A vajat a cukrokkal fehéredésig kevertem majd hozzáadtam a tojást. Ezután az összekevert szárazanyagokat adagoltam kanalanként a masszához. A  kész tésztát 1,5 órára a hűtőszekrénybe tettem.
Sütés után olvad össze a csokival

A megfelelően lehűlt tésztából diónyi golyókat formáztam, kissé ellapítottam őket majd az oldalukat színes cukorral paníroztam. Sütőpapírral fedett lemezre tettem őket és mindegyik közepébe a kisujjammal egy kis mélyedést alakítottam.

180 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöttem a kekszeket. Nem szabad túlsütni! Ha kicsit puhának találjuk a tetejét az nem baj, szilárdulni fog még a hűlés folyamán.

A még forró keszek közepébe nyomtam egy-egy csokicseppet.