2014. szeptember 26., péntek

Torta állattenyésztőnek - személyre szabottan :-)


Aki rendszeresen olvassa a blogomat tudja, hogy a legnagyobb kedvenceim a személyes jellegű torták. Ezekhez elengedhetetlen, hogy jól ismerjem az ünnepeltet, hogy tényleg 100 %-ban neki szóljon az adott édesség. 

/A legjobban sikerült tortáim a személyre szabott témában a vadász-cukrász torta, a címertorta egyik és másik példánya,  a barátaim házassági évfordulós meglepetése, valamint a kakukkos óra-torta. /


Most egy birka-és lótenyésztéssel foglalkozó, 50. születésnapját betöltő ünnepeltnek készítettem tortát egy hatalmas köszöntő bulira. A barátai ezt kívánják neki a további évekre: 


Maga a torta főtt dió- és csokikrémmel volt töltve, a bevonat és a figurák a szokásos házi fondant-ból készültek. A szöveg süti-betűnyomdával készült, a tengerparton a homok porcukros-fahéjas zsemlemorzsából.

Szívből kívánom, hogy jöjjön össze az a Riviéra!! :-)



2014. szeptember 20., szombat

Autótorta márkajelekkel teleaggatva


Születésnapi köszöntésre készíttettem ezt a tortát egy olyan ünnepeltnek, aki autót szeretne vásárolni, de nem tudja eldönteni, hogy milyen márkájút. Így jött a gondolat, hogy kapjon egy kocsi formájú tortát, rajta sokféle márkajellel, hogy megjöjjön az ihlet. 


A poén nagy volt és ütős, de a márkák
szempontjából úgy érzem, hogy továbbra is csak összezavartuk.... ;-DD


Maga a torta a kedvenc csokitortám volt formára faragva és házi fondanttal burkolva. Az autó formáját tekintve egy fantázia-autó, úgy értem, hogy nem akartam semmilyen autótípust lemásolni, csak kitaláltam egy formát. Persze egy olyat, amit én is szívesen vezetnék... :-)


A jeleket szürke fondant-ból formáztam meg egy, egy éjszakát hagytam száradni, majd ehető ezüstfestékkel átkentem őket.


A szélvédő az egyetlen ami nem ehető a tortán, azt egy átlátszó irattartó mappából vágtam ki és hajtogattam formára.


Isten éltesse sokáig Palit! :-)


Süntorta kis sünivel és szőlővel SAD 26-ra


"Tortaszüret" a témája az aktuális SAD játéknak, azaz a Süss! Alkoss! Díszíts! 26. fordulójának. A jobbnál jobb feladatokat felvonultató játéknak magam is a házigazdája voltam a 13. játékkörben. Most Pitelánynál van a staféta, aki szüret és betakarítás jegyében várja a torta - és/vagy cupcake fotókat.

Egy sünitortát készítettem az alkalomra, aki szőlőt visz magával a hátán az erdei kirándulás során. A leeső piskótából és krémből készülte mellé egy kicsi süni is, aki Petrám hathatós és lelkes  közreműködésének köszönhetően cumit is kapott a szájába. :-))

Készítettem már süni tortát, most is hasonló formát próbáltam kialakítani. A belseje a kedvenc csokitortám volt, a külseje a szokásos házi fondant.





2014. szeptember 12., péntek

Kekszes kapucsínós szelet - Blogkóstoló 18-ra


Az aktuális Blogkóstoló játékon Gerdi blogját sorsolta ki nekem Vöröskaktusz. Ez a recepttár egyáltalán nem ismeretlen számomra, hetente többször is kalandozom arra és leskelődöm, mi került éppen Gerdiék asztalára. :)

Kicsit lazára vettem most a feladatot és még az augusztusi hőségben egy sütés nélküli, kapucsínós finomság mellett tettem le a voksomat. 15 perc alatt összedobható ez a sütemény, de egy éjszakát érdemes várni a szeleteléssel. :)

Köszi Gerdi a finom receptet és Vöröskaktusz - a lehetőséget! :-)

Hozzávalók:

2 dl tej
25 dkg vaj
15 dkg cukor
4 evőkanál kapucsínópor
fél üvegcse rumaroma
50 dkg darált keksz


Bevonat:

16 dkg étcsokoládé
6 dkg fehér csokoládé
kevés olaj



A tejet, cukrot, vajat, kapucsínóport, rumaromát edénybe tettem. Kis láng fölött addig kavartam, míg a vaj felolvadt. Ekkor belekevertem a kekszet, zsírpapírral bélelt tepsibe nyomkodtam-simítottam.
Gőz fölött felolvasztottam az étcsokit kevés olajjal, a kekszmassza tetejére kentem. Ezt követően a fehér csokit is felolvasztottam olajjal, s a tejcsokira csorgattam, díszítettem vele.

Másnap szeleteltem és pillanatok alatt elpusztította a család. ;-)

2014. szeptember 7., vasárnap

Karibi Tortuga rumtorta (Tortuga Rum Cake)


Szeretem saját magamat feladatok elé állítani a sütés területén, így történt ez a hétvégén is. 

Az egyik kedvenc sorozatunkat néztük nemrég, amelyben az anyuka a vendégek elé egy koszorú alakú süteményt tett és így szólt: "Ez egy Karibi tortuga torta, amelyre rumos máz is kellett volna, de ezt most inkább elhagytam" - és itt jelentőségteljes pillantást vetett az egyik, alkoholproblémákkal küzdő vendégére. Izgalmasan hangzott, így utánajártam a dolognak. :-)

A Tortuga rum egy speciális, tengeren túli alkoholfajta, amelyhez nem is igyekeztem hozzájutni - ugyanis csak a karibi térségben kapható. Jó lesz nekünk egy kis magyar rum is! ;-) A márkához tartozik egy előrecsomagolva értékesített torta is, amelyről itt olvashattok.

Magára a receptre pedig hosszas kutakodás után itt bukkantam. A recept írója a Karibi-térségben való kalandozásai során kóstolta és szerette meg ezt a tortát. Sokat kutatott az eredetit megközelítő recept után és állítása szerint megtalálta. 

Gyermekbarát megoldásként a rumos mázat most feleztem és csak a torta 2/3 részét kentem meg vele, hogy a lányok is ehessenek belőle.

A rumos mázzal átkent részben intenzíven lehetett érezni az alkoholt, az tényleg nem gyerekeknek való. A másik, "natúr" rész is azonban nagyon finom volt.
Egy tömör, de puha, szájban omló-olvadó tésztát képzeljetek el. Nagyszerű uzsonnasütemény egy csésze kávé vagy tea mellé. A lányaim egy kis baracklekvárral is megkenték, úgy is remek volt. :-)

Hozzávalók:

Tészta-mix:
24dkg liszt
18dkg cukor (eredetileg jóval több cukor!)
4 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
10dkg vaj
3 evőkanál olaj

6dkg tört dió
Olaj, liszt a forma kikenéséhez 


Tésztához kell még:
1cs vaníliás pudingpor (eredetileg valami instant vanília puding mix??)
1dl tej
1dl rum
4 tojás
0,5dl olaj
1 csomag vaníliás cukor

Rumos máz:
5dkg vaj
7dkg cukor
5dkg rum
2,5dkg víz

A tészta-mix hozzávalóit a keverőtálba raktam és 3-4 perc alatt, alacsony fordulaton morzsalékos tésztaalapot kevertem belőle. (Ez a recept szerint 3 hónapig eltartható a hűtőszekrényben, csak elő kell venni és hozzáadni a többit. Hát nem is tudom, én jobban szeretek frissen készíteni mindent....)

A tészta-mixhez hozzáadtam a pudingport, tejet, rumot, tojásokat, olajat és vaníliát.  Magas fordulaton 4 perc alatt habos, kevert tésztát kavartam belőle.

A kuglóf formát kikentem olajjal, meghintettem liszttel, az aljába szórtam a diót. Beleöntöttem a kész tésztát és 180 fokon, 25 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).

Közben egy kis tálban összeforraltam a rumos máz hozzávalóit. A készre sült tortát arra a tálra borítottam, amin szervírozni akartam - később nehéz áttenni mert megázik a máztól! - és még forrón megkentem a máz felével. Ahogy hűlt, fokozatosan kentem rá a többi mázat.

A receptíró és szerintem is másnap a legfinomabb!!!





2014. szeptember 3., szerda

Krka keksz (datolyával, fügével, dióval)

 

Elillant a nyár, vele együtt a csodálatos, tengerparti nyaralásunk is. Tavaly megpróbáltam felfedezni a horvát sütemények ízvilágát egy fenséges sütemény, a Dalmát kocka segítségével.

Idén a kedvenc kekszünket fűszereztem meg a dalmát cukrászremekek leggyakoribb ízesítőivel: fügével, dióval, datolyával. Ezek a kekszek jól becsomagolva kerültek a bőrönd mélyére, hogy majd egy gyönyörű helyen legyenek lencsevégre kapva.
Küldetés teljesítve! ;-)))

Az elnevezést - Krka keksz - a fotózás helyszíne adta. Aki csak teheti, látogassa meg egyszer a csodálatosan szép Krka nemzeti parkot. A folyópartot kacskaringósan követő, hűs erdei séta, az egyre növekvő méretű vízesések, a kristálytiszta víz és levegő mellett az egyik legfantasztikusabb fürdőzési élményt is nyújtja ez a park.

Íme a recept:

Hozzávalók:

5dkg liszt
5dkg darált dió
10dkg nád vagy barna cukor
14dkg zabpehely
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéj
12dkg vaj
1tojás
1csomag vaníliás cukor
1 marék tetszés szerinti keverék az alábbiakból: csoki darabkák, aszalt füge és datolya , diódarabok
Most már megehetem??? :-)
A tojást a puha vajjal és a cukorral habosra keverem.
A lisztet összevegyítem a sütőporral, zabpehellyel, dióval. Hozzáadom a fahéjat és a vaníliás cukrot. 
A lisztes keveréket a tojásos krémhez adom, jól elkeverem.
Hozzádolgozom az aszalt gyümölcsös-csokis-diós keveréket
Sütőpapírral borított lemezre nedves kézzel dió nagyságú golyókat formázok. Ha túl lágy a tészta, akkor kiskanállal rakok halmokat a sütőpapírra.
Ezután nedves kiskanállal kissé ellapítom a sütiket, datolyával díszítem és 180 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöm őket.
Bár itt őröltem volna a lisztet hozzá... :)
Kislányaim <3