2015. február 24., kedd

Csokitorta zsinórdísztítéssel 2


 
Már sokszor írtam róla, hogy mennyire tetszenek a retro díszítésű torták, azon belül is a zsinórdíszítéssel dekoráltak. Egy főtt, étcsokoládé krémmel szépen betöltött torta, rajta a fényes csokoládébevonat, szélén piskótamorzsával panírozva, na és a zsinórdíszítés, szerintem több nem is kell egy szép tortához. :-)



Próbálkoztam már ezzel a technikával máskor is, legutóbb egy babaváró csokitortán. A különbség az, hogy ott kókuszreszelékkel paníroztam a torta oldalát, míg most a piskóta felvágásakor lepotyogott morzsával. 


A témába vág még - igaz nem a díszítésben - a nagymamám és testvére által készített menyasszonyi babatorta is, amellyel kapcsolatban játékot is rendeztem tavaly a blogomon.  


2015. február 18., szerda

Kecskeméti rakott palacsinta SAD30-ra


Hihetetlen, de már a 30. fordulóhoz érkezett a SAD, azaz Süss!Alkoss!Díszíts! játék, amelynek a 13. fordulóban magam is a házigazdája voltam. Remek témát eszelt ki az Egy falat Svájc blog írója, ami nem más mint mindannyiunk kedvence, a palacsinta


A csintalan édesség mellé kért még a játékvezető valami Valentin napos jelzést is, ami az én esetemben a palacsintatortám tetején, ribizliszószból kialakított szívecske volt.


Fellapoztam a Palacsinták könyvét-222 recepttel, amit gyerekkoromban is izgalommal nézegettem, és amit anyukám már végleg nekem adott. A rakott palacsinták között lapozgatva szerettem bele ebbe az édességbe, amit csak néhány ponton variáltam meg: dió mellett mák is került bele, a lánykáim miatt kihagytam a lekvárból a pálinkát, a tetejére ribizliszószt is öntöttem.

Nagyon finom lett a végeredmény, mindkét lányom megnyalta mind a tíz ujját utána. :-) Finom volt nagyon a habos palacsinta alap is a vastagabb tésztájával. 



Hozzávalók:

8db, habos édes palacsintához:
25dkg finomliszt
3db tojás
5dl tej
1 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
Csipet só

Töltelékhez, díszítéshez:
30dkg barackdzsem (mehetne bele
1dl kecskeméti barackpálinka)
8dkg darált dió (nálam citromhéjjal)
8dkg darált mák
4 tojásfehérje
1evőkanál vaníliás cukor
Ribizliszósz (elmaradhat)

A palacsintához a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját simára kevertem a cukorral, majd apránként hozzáadtam a tejet és a lisztet csipet sóval. Fél óra pihentetés után a fehérjéket kemény habbá vertem és a tésztába vegyítettem. Forró, olajozott serpenyőben a szokottnál kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem.

A kisült palacsintákat tűzálló tálra rétegeztem. Minden réteget megkentem baracklekvárral és felváltva megszórtam darált mákkal és dióval. A tetején a palacsintát nem kentem meg semmivel. Ezt a tornyot 180 fokos sütőben 5 perc alatt átsütöttem, közben a fehérjékből és a vaníliás cukorból fényes, kemény habot vertem. Habzsákból csókokat nyomtam a tojáshabból a torta tetejére majd annyi időre visszatettem a sütőbe, hogy a hab megszilárduljon és kissé megbarnuljon.


2015. február 14., szombat

Oreo keksz torta 21. Blogkótolóra

 

Egy időben nagy népszerűségnek örvendett az Oreo keksz a blogokon, sokan sokféleképpen elkészítették és tortába álmodták. Én valahogy kimaradtam ebből a hullámból, de most összejátszottak a dolgok egy próbához. :-) 

Kislányaim kaptak kekszet két kis dobozban és én meglepve fedeztem fel, jé, hát ez az a bizonyos Oreo keksz? Hmmmm...finom. 

Aztán Mártinál landolt a 21. Blogkóstoló stafétája, amely sorsolásában az Ízvarázslat blogot kaptam kóstolni. És mi volt az első amit megpillantottam a népszerű bejegyzések sávjában? Naná, hogy az Oreo keksz torta. :-)) Innen már kötelezőnek tartottam a feladatot....

Meg kell mondjam, ez volt az egyik legfinomabb torta amit valaha ettem! A mascarponés, habos alapba belepuhult kekszekkel, a holland kakaóporos piskótával valami mennyei volt!! Kicsit variáltam a recepten és egész biztosan lesz belőle ismétlés! Köszi Márti és Nelli!
 

Tripla köszöntésre szólt a torta :-)
Hozzávalók (26cm átmérőjű tortához):

Piskóta:
3 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál olaj
Fél zacskósütőpor

Krém:
20 dkg Oreo keksz
50dkg mascarpone
2 púpos evőkanál tejföl (eredetileg 2dl)
12dkg porcukor (eredetileg 25!, szerintem az rengeteg,
 hiszen a keksz és a cukrászhab is édes)
3dl cukrászhab
1 zacskó expressz zselatinfix

Díszítés:
2dl habtejszín
1 kiskanál vaníliás cukor
5dkg Oreo keksz

A piskótához a tojásokat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a liszttel elkevert kakaót, sütőport, majd az olajat. Zsírozott-lisztezett kerek formában 180 fokon 15 perc alatt készre sütöttem.

A kisült piskóta köré tortakarikát helyeztem.

A krémhez a kekszet egy nejlonzacskóban nyújtófával apróra törtem. A mascarponét habosra kevertem a cukorral, tejföllel. Belekevertem az összetört kekszet. A cukrászhabot keményre vertem, hozzáadtam a zselatinport, majd a kekszes krémhez vegyítettem. Vigyáztam, hogy gyorsan dolgozzak, de ne törjem össze a habot. A kész krémet a piskótalapra simítottam és egy napot hagytam a hűtőben összepuhulni.

A díszítéshez a tejszínt a vaníliás cukorral habbá vertem, ezzel és a kekszekkel dekoráltam a tortát.




2015. február 11., szerda

Tejszínes epertorta diétásan, miniben /Bálint napra/


http://horsi-orsi.blogspot.gr/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.htmlTejszínes epertortát készítettem a hétvégén, amelyhez nem szabadott finomított cukrot és lisztet használnom. Szerencsére ma már szinte bárhol beszerezhetők a különleges alapanyagok egy ilyen édességhez. Trollanyut kérdeztem meg, hogy milyen édesítőt használjak hozzá, ő az eritritolt ajánlotta. Köszönöm itt is a tanácsát! Nyírfacukorral már sütöttem tortát, ott éreztem némi utóízt a süteményben, most viszont nem. Máskor is eritritolt fogok használni, ha szükség lesz rá.

Egy kisebb, 10 szeletes tortát készítettem, így a recept is egy ekkora, felnőtt-tenyérnyi tortához szól. Az oldalát nem vontam be semmivel, nagyon tetszett "natúran" a lapok széle és a kétféle töltelék látványa.

Utólag jutott eszembe, hogy akár Valentin napra is elkészülhet ez a kis tortácska. A Kiskanál blogon éppen zajlik a témában a receptek gyűjtése, lessetek be oda is! :-)




Hozzávalók (15 cm átmérőjű tortához):

Piskóta:
3db tojás
3 evőkanál eritritol
3 evőkanál Graham liszt
Késhegynyi sütőpor

Eperöntet:
10dkg eper
2 evőkanál eritritol
2evőkanál epres pudingpor

Tejszínréteghez:
4dl habtejszín
2 habfixáló
1 evőkanál eritritol

Díszítés:
4dkg 70%-os étcsokoládé
Gyümölcszselé

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből kemény habot vertem, hozzáadtam a cukrot, még egy percig kevertem. Beletettem a tojássárgáját, simára kevertem majd fakanál segítségével - óvatosan - a liszttel elkevert sütőport. Sütőpapírral bélelt lemezre 5 db, 15 cm átmérőjű kört kentem belőle. 180 fokon 12 perc alatt kisütöttem őket.
Az eperöntethez a fagyos eperből, pudingporból eritritolból sűrű krémet főztem, kihűtöttem.
A lehűtött tejszínt elkevertem az édesítővel majd a fixálókkal kemény habbá vertem. 
Négy darab kerek lapon elosztottam az eperöntet majd tejszínhabbal összetöltöttem őket. A tetejére is hagytam habot.
Az étcsokoládét gőz felett felolvasztottam és csokiformába öntöttem dermedni. Készítettem gyümölcszselé porból egy kis zselét és 3 epret zselébe "zártam". Ezekkel, és drótra tűzött fondant szívekkel dekoráltam a tortát. Volt egy kis vajkrémem is, azzal pöttyöztem körbe a zseléket. Persze ez a kissé bonyolult lépés a díszítésből nyugodtan elhagyható....




2015. február 6., péntek

Zserbó - az én receptem szerint


A zserbó a legnépszerűbb sütemények egyike, amire minden háziasszonynak megvan a maga receptje. Így vagyok ezzel én is, aki a nagymamám leírása alapján készítem mindig ezt a fantasztikus süteményt. Nagyon szeretem, nem is értem, miért nem került eddig ide, ebbe a virtuális gyűjteménybe ez a recept.

Sokan olvasztott étcsokoládé- vagy tortabevonóval fedik be a zserbó tetejét, én azonban esküszöm a mama-féle kakaós mázra. Nekem azzal az igazi, behunyom a szemem és elképzelem, hogy újra kisgyerekként a nagyszülők konyhájában majszolok.... :-)

Hozzávalók:
25dkg margarin
60dkg liszt
10dkg porcukor
2 tojássárgája
3 evőkanál tejföl
2 dkg élesztő
1 dl tej

Töltelék:
30dkg sárgabaracklekvár
35dkg darált dió
15dkg porcukor
1 citrom reszelt héja

Bevonat:
4evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
4evőkanál cukor
Víz
6dkg vaj

A tésztához a margarint felolvasztom, belekeverem a cukrot és a tojássárgákat. A lisztet átszitálom, a közepébe mélyedést alakítok, oda öntöm a langyos tejet, tejfölt, élesztőt és a cukros-margarinos masszát. Jól kidolgozom, 4 db cipóra osztom, letakarom és fél órát pihenni hagyom.
 
Közben a töltelékhez összekeverem a darált diót, porcukrot, citromhéjat.

A cipókat elkezdem kinyújtani kb 30x20cm-es méretre. Az elsőt kinyújtom és ráhelyezem egy tiszta, zsírmentes sütőlapra. Rákenem a lekvár 1/3 részét és megszórom a diótöltelék harmadával. Jöhet a második lap, rá szintén a lekvár és dió második harmada. Harmadik lapra a maradék töltelékek, a negyedikkel pedig lezárom a süteményt. Kézzel kicsit körbenyomkodom az oldalát, hogy egyenletes vastag legyen és ne szóródjon ki a töltelék. Villával imitt-amott megszurkálom, hogy szabadon távozzon a gőz a belsejéből.

180 fokos sütőben 25-30 perc alatt világosbarnára sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.

bevonathoz a kakaót és cukrot elkeverem annyi vízzel, hogy éppen keverhető legyen és összeforralom. A tűzről levéve belekeverem a vajat és hagyom hűlni, sűrűsödni. Bevonom vele a sütemény tetejét és legalább egy napig hagyom hűvös helyen összeérni.
Persze a torkosabbak azonnal is fogyaszthatják.... :-DD




2015. február 3., kedd

"60 felett is van élet" - Gyógyszeres torta női változat


Nagy népszerűségnek örvend a blogomon ennek a tortának a férfi változata Viagrával, bár az ötlet nem az én kútfőmből pattant ki. Most férjem nagynénjének 60. születésnapjára nőiesítettem a témát anyósom óhajának megfelelően. Vigyázz Marika, te is leszel ám még 60.... :-DD

Maga a torta feketeerdei meggytorta volt, amit csokoládékrémmel vontam be a fondant burkolat alatt. A gyógyszerek mind házi fondant-ból készültek és gélfestékkel színeztem őket. A torta oldalát megfolyattam egy kis csokival, nem akartam teljes cukorburkolatot.

Isten éltessen Eta még egyszer sokáig!!