2014. augusztus 22., péntek

Santiago torta (Galiciai mandulatorta)

 

Kedvenc unokahúgomtól kaptam egy izgalmas, olasz sütireceptekkel teli, színesen illusztrált könyvet. Első átlapozás után tudtam, hogy ez lesz az első "áldozat" a benne szereplő sütik közül. :)

A leírás szerint ezt a mandulatortát hagyományosan így díszítik: porcukorral való meghintés előtt egy kard sablon tesznek rá Szent Jakab tiszteletére. Én is így tettem.

Pár módosítást is elkövettem - természetesen :) - : a receptet feleztem, a cukrot csökkentettem, csak darált mandulát használtam hozzá (a receptben háromféle: durvára, finomra és lisztszerűre őrölt változat szerepel), és az őszibarack-szezon végett belenyomkodtam némi gyümölcsöt is.

A végeredmény egy nagggyon mandulás, ízletes torta lett, ami remekül szervírozható egy délutáni kávé vagy tea mellé. :)

Hozzávalók:

17,5 dkg liszt (nála Graham)
12,5 dkg vaj
25 dkg őrölt mandula
18 dkg cukor (eredetileg 25!)
4 tojás
1 citrom reszelt héja
0,25 dl cherry bor
1 dl víz
Csipet só

Őszibarack (elhagyható, vagy más gyümölccsel helyettesíthető)
Porcukor a díszítéshez

Az összeállítás igen egyszerű: mindent összemértem egy keverőtálba, hozzáadtam a megolvasztott vajat és 5 perc alatt jól kikevertem.
Zsírozott-lisztezett, 19 cm átmérőjű tortaformába öntöttem, közben őszibarackszeleteket nyomkodtam bele. 180 fokon 35 perc alatt készre sütöttem. (tűpróba!)
Miután kihűlt, kardsablon és porcukor segítségével díszítettem.

Másnap a legfinomabb!!


2014. augusztus 19., kedd

Unikornis fej torta aranysörénnyel



Gyakori torta-óhaj kislányoknál a póni-téma, csináltam is már jó néhány alkotást a témában. (A teljesség igénye nélkül: Torta pacifejjel egyszer, és még egyszer, Rainbow Dash torta, Fatörzstorta pónikkal) Most egy aranysörényű, fehér unikornis fejet kellett megalkotnom - egy ovis szülinapi bulira vittük :-) - , amelyben fő témavezetőim - természetesen :-D - a kislányaim voltak. 

A képen nem látszik, de egy nagy, 30 szeletes torta készült, belül vékony, dobos lapokkal és főtt, étcsokoládé krémmel.

A bevonat a szokásos házi fondant volt, amit sárga és arany ételfestékkel fokoztam a sörénynél.

Az ünnepelt óvodai jele az esernyő, így az lett ennek az egyszarvúnak a szépségjegye. Mosolyogva készítettem el a az esernyőt a nyakára, mert végig az járt az eszembe, hogy ez volt az én óvodai jelem is... :-)))


2014. augusztus 15., péntek

Zölddiólikőr augusztusban - azaz érdemes türelmetlennek lenni (?) :)


Még június végén írtam egy bejegyzést arról, hogy kipróbálom, milyen is a zölddiólikőr. Receptet kerestem, összeraktam, letakartam, várakoztam.

Utánaolvastam, hogy ezt az italt Karácsonyig érleni kell. Atya ég...ez komoly?? Aztán jött még egy sokkoló infó, miszerint Húsvétra még jobb lesz.... :-((

Közben az történt, hogy nagy családi körben színházba készültünk, összegyűlt nálunk mindenki. Szóba került a likőr és egyöntetűen megszavaztuk, hogy kóstoljuk meg!

A helyzet az, hogy lehet, hogy jobb lesz Karácsonyra, és még jobb Húsvétra, de már így is nagyon-nagyon finom!!

A színe gyönyörű, az aromája csodálatos...

Jövőre akkora adagot készítek, hogy legyen ami megéri a Karácsonyt...., na jó, a Húsvétot! ;-D

Aki csak teheti, jövőre készítse el és tapasztalja meg! :-)

2014. augusztus 10., vasárnap

Monster High torta újra - Wolffal

 

Hoztam már ebben a témában pár tortát, de úgy látszik nem ült le még ez az őrület (sem)... :-D Amellett, hogy viszolygok ezektől a randa, pálcika-babáktól, a színviláguk továbbra is elbűvöl. Draculaura első, és második, majd Venus után itt van Wolf is a körömben. :)

Maga a torta dobos lapokból és a kedvenc csokikrémemből állt össze, a bevonat a szokásos házi fondant. Rózsaszín és arany csillogás veszi körül, hogy igazán MH-os és csajos legyen a kép.


2014. augusztus 6., szerda

Sacher torta burkolva, pillangósan


A múltkori bejegyzésemben már beharangoztam ezt a tortát és most hozom is. Ági barátnőmék nagy kedvence a Sacher tortám, már nem is tudom hányadikat sütöm nekik. Most Anna 7. szülinapja volt a sütés apropója csupa csajos kívánsággal: legyen rózsaszín és pillangós. 

Bár ennek a tortának elmaradhatatlan bevonóanyaga a csokoládé, most a kívánságnak megfelelően házi fondant burkolatot kapott.

A Sacher tortám receptje itt található, azt sütöttem meg, töltöttem baracklekvárral majd vontam be vékonyan szintén lekvárral. Erre jött a rózsaszín burok és a díszítőelemek.

Annácska, a Jóisten éltessen Téged sokáig!! :)




2014. augusztus 2., szombat

Sacher torta szederöntettel

 

Az egyik kedvenc tortánk, ami igazán gyorsan összedobható és nem kell krémkészítéssel vacakolni. Tölteléke most az idei, friss sárgabarack dzsem lett, körítésként pedig némi szederöntetet tálaltam mellé.


A recept - némi történelmi háttérrel körítve - itt található, az öntethez szedret és kevés cukrot főztem össze egy kiskanál vaníliás pudingporral.


A legközelebbi bejegyzésben egy csajos, szülinapi tortát hozok fondant burkolattal, aminek alapja szintén ez az egyszerű, de annál fenségesebb torta.


Gyerekek és felnőttek abszolút kedvence, ezt garantálom! :)