Ez a torta igazán szerelem volt első látásra. Megláttam a kedvenc blogomon
Jankánál, a "Csak mert szeretem..." receptgyűjteménybe és már be is illesztettem a hétvégi konyhai programba. :-)
Sok dolog szólt a próba mellett: imádom a diót és a grillázst, Anyukám nemkülönben - aki éppen látogatóba jött, és nagyon szeretem a torta eredeti verzióját - az Ikeás mandulatortát. Tényleg nagyon hasonlít az ízvilág, legközelebb mandulával is kipróbálom.
Piskóta:
5 tojásfehérje
12dkg barna cukor
25dkg darált dió
2 csepp citrom
Krém:
5 tojássárgája
4dkg barna cukor
5dkg fehér csokoládé
1 evőkanál keményítő (nálam vaníliás pudingpor)
20dkg vaj
1,5 dl tejszín
Grillázs:
20dkg cukor
5 dkg tisztított dió
A piskótához a fehérjét verjük kemény habbá a citrommal, majd apránként adagoljuk
hozzá a cukrot. A kemény, fényes habba majd a végén egy lapáttal
forgassuk bele a darált diót.
Egy 23 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a sűrű
masszát, ütögessük a pulthoz, hogy egyenletesen elterüljön. 175 fokon 30 perc alatt süssük készre. Rácson hűtsük ki, de ne mozgassuk és ne akarjuk leszedni melegen a
papírt, mert nagyon törékeny és szétesik. Érdemes a hűtőben tartani 1-2
órát betöltés előtt. Éles késsel ketté kell vágni.
A krémhez a sárgákat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tejszínt, cukrot és keményítőt. Állítsuk gőz fölé és egy habverővel kevergetve főzzünk sűrű krémet belőle. A tál alja ne érjen a vízbe és eltart egy ideig, amíg besűrűsödik. A sűrű krémbe tördeljük a csokoládét és keverjük simára, majd apránként
adagoljuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Mindig csak keveset, amikor
szépen elkeveredett jöhet a következő adag.Felhasználásig a hűtőben tároljuk.
A grillázshoz a kristálycukrot tegyük egy száraz lábasba, adhatunk hozzá 1-2 csepp
vizet és hagyjuk karamellizálódni. Amikor szép barna a színe
dobáljuk bele a diószemeket és azonnal borítsuk egy olajjal megkent sütőlapra (vagy olajjal megkent tepsire). A kihűlt grillázst tördeljük össze. Én húsklopfolóval szoktam. :-)
Kenjük meg krémmel az alsó diós lapot, majd tegyük rá a tetejét és azt is kenjük meg a maradék krémmel. A tetejét szórjuk meg a grillázs egy részével és tegyük a hűtőbe, legalább 1-2 órára. Tálaláskor szórjuk meg vastagon a grillázzsal.