Oldalak

2015. március 30., hétfő

Segítsüti 2015 tavasz - Rumos-körtés máktorta


Mától indul újra a már hagyományosnak számító, jótékonysági Segítsüti akció!


Most is 30 gasztroblogger alkotja a csapatot, akik finomabbnál finomabb süteményekkel készültek, hogy a süti újból segíthessen.

Az idei, tavaszi támogatott a Borsóház alapítvány, akik egyéni állapothoz igazodó, speciális eszközökkel és módszerekkel végzett komplex rehabilitációs és fejlesztő tréningekkel foglalkoznak.

Az összegyűlt összegből az alapítványnak speciális fejlesztő eszközöket vásárolunk.



Licitálni a Segítsüti oldalán lehet 2015 március 30.-tól április 2. 16 óráig


 
Várunk minden segítő szándékú embert a Segítsüti akció licitjeire, hogy a süti most is sokat segíthessen!!

 
Idén már harmadszor veszek részt ezen a kezdeményezésen, és rendkívül megtisztelőnek tartom a felkérést! Az eddigi felajánlásaimról itt olvashattok.


Aktuális, licitre felajánlott finomságom egy Rumos-körtés máktorta, amelyet szeretettel adok át személyesen az árverés után, egy előre megbeszélt időpontban a licitnyertesnek az alábbi városok valamelyikében: Szarvason, Békéscsabán, Kecskeméten, Budaörsön, Tatabányán. 
 

2015. március 29., vasárnap

Húsvéti ajánlatom a családi asztalra


Rendhagyó módon idén is készítettem egy kis összeállítást arra vonatkozóan, hogy az előző évi sütéseimből (és főzéseimből) miket is tudnék elképzelni az ünnepi asztalon.

Eddigi ajánlataimat itt találhatjátok:


Hoztam egy házi fondant bevonatú, csokoládé nyuszitortát is ötletnek, és most lássuk a többi ajánlatot.:

1. Böjti napokra feltétlenül megfőzöm újra a Karácsonykor nagy sikerrel debütált hagymalevest házi cipóban. Érdemes egy kis időt és energiát fektetni a cipókészítésbe, senki nem fogja megbánni. Maga a leves pedig igazán hamar összedobható.


2. Kaszinótojás és töltött dagadó, külön-külön, vagy akár együtt, szintén az ünnepi asztal főszereplői lehetnek.




3. Egy nagy szelet Tortuga tortával kínálhatjuk meg felnőtt locsolóinkat, akik így egy kis pohár rumot is megkapnak torta formában.:-)


4. Kiskorú locsolóinknak pedig Kanál kekszeket kínálhatunk, amelyekre az ünnepre való tekintetre csokigolyók helyett kis csokitojást rakhatunk.




5. A Tojáslikőr torta sem tűnik rossz választásnak, sőt! :-) Akinek van kis tojásformája, abban is lehet készíteni a gumicukrot a tetejére.




6. Végül bátran színezzük meg sz ünnepet egy Papagájszelettel, aminek készítésbe a gyerekek is nagy élvezettel fognak bekapcsolódni. :-)



2015. március 24., kedd

Holland túrós-rumos gömböc (Rum-rozijn kwarkbolletjes) SAD31-re


Ismét egy újabb fordulóhoz érkezett kedvenc blogjátékom a SAD, azaz Süss!Alkoss!Díszíts!, amelynek a 13. fordulójában magam is gazdasszonykodtam Sütinyalóka témakörben.

A mostani háziasszony, a csokirajongó Kisbogár virtuális utazásra hívott minket a desszerteken keresztül a nagyvilágba. Olyan szépen bimbóznak a kertben a tavaly, Hollandiából kapott tulipánhagymákból serkent virágok, hogy úgy döntöttem, én holland földre "utazok el" a játék kapcsán.

Kutakodtam a neten a holland blogokon, és a holland almatorta, karamellás keksz és citromos sütemények között beleszerettem ezekbe a túrós, mazsolás gömböcökbe. Aranka blogján találtam meg a legszimpatikusabb receptet, aki egy holland pékségben ismerte meg ezeket a zsemlécskéket. A klasszikus receptekhez képest - leírása szerint - elhagyta a sót és az élesztőt, a tészta emelkedését pedig sütőporra és a rum hajtóerejére bízta.

Egy gyorsan összedobható édes, túrós zsemlécske a végeredmény sok-sok mazsolával. A lánykáimmal vajjal és ribizlilekvárral lakmároztuk reggelire, mennyei volt! :-)

Hozzávalók: (eredetileg 9 nagy zsemlére, de én sok kicsit formáztam inkább belőle):


15dkg mazsola
10dkg rum
7,5dkg forró víz


25dkg túró
1 evőkanál olaj
25dkg liszt
2 tojás
2 evőkanál cukor (nálam nádcukor)
1 teáskanál vaníliás cukor
1 kiskanál sütőpor

Sütésre várva...

A mazsolára ráöntöttem a rumot és a forró vizet és addig főztem, míg minden nedvességet fel nem vett. Hagytam kihűlni.


Egy nagy tálba felütöttem a tojásokat, hozzáadtam az áttört túrót, cukrokat, liszttel elkevert sütőport, olajat. A kézi mixer dagasztókarja segítségével simára dolgoztam. Hozzákevertem a mazsolát.


Sütőpapírral fedett lemezre - nedves kézzel - pingponglabda nagyságú golyókat formáztam. 180 fokon 12 perc alatt készre sütöttem őket.




2015. március 18., szerda

Mennyei mandulatorta - gluténmentes


Igazából semmi újat nem hozok és mégis...

Igazán nagy nézettséget produkált az előzőleg posztolt mennyei diótorta, aminek a receptjéért újbóli köszönet Jankának! Több kérdést és visszajelzést kaptam azzal kapcsolatban, hogy milyen lenne ez a torta ha mandulával készülne. Jelentem, még jobb! :-) Legalább is ezt igazolja, hogy a nem édesszájú sógorom három szeletet evett belőle és azt is leigazolta, olyan mint az Ikeás, csak még jobb. :-))

Próbáljátok így is, úgy is, egy próbát megér! 



2015. március 11., szerda

Mennyei diótorta - gluténmentes


Ez a torta igazán szerelem volt első látásra. Megláttam a kedvenc blogomon Jankánál, a "Csak mert szeretem..." receptgyűjteménybe és már be is illesztettem a hétvégi konyhai programba. :-)


Sok dolog szólt a próba mellett: imádom a diót és a grillázst, Anyukám nemkülönben - aki éppen látogatóba jött, és nagyon szeretem a torta eredeti verzióját - az Ikeás mandulatortát. Tényleg nagyon hasonlít az ízvilág, legközelebb mandulával is kipróbálom.


A recepten semmit sem változtattam, az eredeti verziót hozom Jankától, akinek itt is ezer köszönet ezért a szuper tortáért! 
Hozzávalók: 

Piskóta:
5 tojásfehérje
12dkg barna cukor
25dkg darált dió 
2 csepp citrom

Krém:
5 tojássárgája
4dkg barna cukor
5dkg fehér csokoládé
1 evőkanál keményítő (nálam vaníliás pudingpor)
20dkg vaj
1,5 dl tejszín

Grillázs:
20dkg cukor
5 dkg tisztított dió

A piskótához a fehérjét verjük kemény habbá a citrommal, majd apránként adagoljuk hozzá a cukrot. A kemény, fényes habba majd a végén egy lapáttal forgassuk bele a darált diót.
Egy 23 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a sűrű masszát, ütögessük a pulthoz, hogy egyenletesen elterüljön. 175 fokon 30 perc alatt süssük készre. Rácson hűtsük ki, de ne mozgassuk és ne akarjuk leszedni melegen a papírt, mert nagyon törékeny és szétesik. Érdemes a hűtőben tartani 1-2 órát betöltés előtt. Éles késsel ketté kell vágni.     
                                                                                               
A krémhez a sárgákat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tejszínt, cukrot és keményítőt. Állítsuk gőz fölé és egy habverővel kevergetve főzzünk sűrű krémet belőle. A tál alja ne érjen a vízbe és eltart egy ideig, amíg besűrűsödik. A sűrű krémbe tördeljük a csokoládét és keverjük simára, majd apránként adagoljuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Mindig csak keveset, amikor szépen elkeveredett jöhet a következő adag.Felhasználásig a hűtőben tároljuk. 

A grillázshoz a kristálycukrot tegyük egy száraz lábasba, adhatunk hozzá 1-2 csepp vizet és hagyjuk karamellizálódni. Amikor szép barna a színe  dobáljuk bele a diószemeket és azonnal borítsuk egy olajjal megkent sütőlapra (vagy olajjal megkent tepsire). A kihűlt grillázst tördeljük össze. Én húsklopfolóval szoktam. :-)

Kenjük meg krémmel az alsó diós lapot, majd tegyük rá a tetejét és azt is kenjük meg a maradék krémmel. A tetejét szórjuk meg a grillázs egy részével és tegyük a hűtőbe, legalább 1-2 órára. Tálaláskor szórjuk meg vastagon a grillázzsal.


2015. március 9., hétfő

Dm torta céges bulira


Egy kedves barátnőmnek készítettem ezt a kis csokitortát még az ősszel a munkahelyének bulijára. Maga a torta nem volt túl nagy, egy 15cm átmérőjű kis tortának képzeljétek el. A belsejébe színes piskótalapokat sütöttem, a töltelék pedig a kedvenc csokikrémem volt ismét. A bevonat a szokásos házi fondant volt, a figurák is abból készültek. A dm egyik fő profiljának megfelelően csajos dolgokat készítettem rá: rúzsos szájat, rúzst, csizmát, táskát, hajcsatot. :-)


2015. március 4., szerda

Gazdász szelet - lakodalmi sütemény (Ángyi)


A legszívesebben nagymamáim receptes füzetéből próbálok ki újdonságokat, így volt ez a hétvégén is. Most anyai nagymamám gyűjteményéből szemeltem ki egy sütit, mert egyszerű, könnyen összedobható finomságra vágytam. Aki szereti a puha, vajas piskótát és a házi barackdzsemet, az biztosan nem fog csalódni. 

A "Gazdász szelet" az Ángyitól kapott lakodalmas sütemények sorát nyitja meg mama füzetében.  És hogy ki is az az Ángyi? Az értelmező szótár - és szerintem is :-) - a családba vagy a közeli rokonságba vér szerint tartozó férfirokon felesége. Tippem sincs, hogy ebben az esetben pontosan ki lehet, mert mindkét nagyszülőmnek és azok szüleinek is sok testvére volt. Ezekben a békebeli időkben még anyukám lila, iskolás füzetének egyikébe írta fel a mama a recepteket a saját kezével. Remélem egyszer az én gyermekeim, unokáim is fogják használni a receptjeimet, amelyek a kor függvényében így, virtuális módon kerülnek lejegyzésre. Titkos vágyam, hogy egyszer összegyűjtsem őket egy könyvecskébe.... :-)

Érdekes a receptben a mennyiségek megadása. A süteményhez való tojások súlyát kell lemérni és ehhez a számhoz viszonyítani a többi hozzávalót. Én most csak három tojásból készítettem el a süteményt és cukorból kicsit kevesebbet vettem. A tepsi formája nincs megadva, bár szinte biztos, hogy egy sima gáztepsi. :-)) Én most koszorú formában sütöttem és tálaltam a családnak.

Hozzávalók:

3 tojás
3 tojás súlyú liszt - 20dkg
3 tojás súlyú cukor - 20 dkg - nálam csak 15!
3 tojás súlyú vaj - 20 dkg
1 evőkanál citromlé
Fél citrom reszelt héja
Barackdzsem
Porcukor

A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját habosra kevertem a megolvasztott vajjal és cukorral, hozzáadtam a citromlevet és héjat. Felváltva belevegyítettem a lisztet és a habot. 
Zsírozott-lisztezett koszorúformába öntöttem és 180 fokon ~20 perc alatt készre sütöttem.
A kihűlt piskótát kétszer elvágtam vízszintesen és megtöltöttem barackdzsemmel. Porcukorral meghintve tálaltam.