Oldalak

2018. március 27., kedd

Tojás linzer


Húsvét közeledtén én is készülök ám az ünnepre és a rokonok fogadására. :-) Már régóta tervezem ennek a jópofa linzernek az elkészítését és idén valóra is váltottam lánykáim segítségével.
 
Az alap egy egyszerű linzertészta, a töltelék sárgabarackdzsem (saját) a formával meg nem vacakoltam: egy régi, kerek kiszúrót addig nyomorgattam, míg tojásdad alakú nem lett. :-D
 
A recept nincs kőbe vésve, bármilyen linzerrel elkészíthető. De az igazi tojás színeket a vastag porcukor réteg és a lekvár színe adja.
 
Még nem késő nekiállni, összepuhul az Ünnepig!

Áldott Húsvétot kívánok minden kedves Olvasómnak!
 
Tojás témájú sütemények még:
 
Hozzávalók:
30dkg liszt
20dkg vaj
5dkg porcukor
1 tojássárga
1 kiskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Reszelt citromhéj
Barackdzsem
 
A tészta hozzávalóiból a puha vajjal linzertésztát gyúrtam.
A lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtott tésztát tojás-alakú kiszúróval formáztam.
Minden második lapocskát alul kiszúrtam egy kis, kerek kiszúróval.
A tésztakorongokat lemezen 180 fokon ~10-12 perc alatt világosra sütöttem.
A lekvárral összetöltött lapokat 2 napig puhulni hagytam majd porcukorral vastagon meghintettem.
 
 

2018. március 16., péntek

Kongó torta gyümölccsel és élő virággal


Annyira bánt, hogy nincs több időm mostanában a blogomra, de igyekszem ezen változtatni.
Persze ezzel párhuzamosan a sütésre sincs időm, hiszen a kettő hatással van egymásra. :-) Mostanában inkább ismétlések történtek a konyhámban, régi receptek újra és újra. Ezt a jelen idő is bizonyítja, éppen bedobálós túrós süti sül a sütőben - ez időben körtebefőttel.
 
A múlt héten viszont készült egy csodás torta kozmetikusom 60. születésnapjára. A kongó torta a kedvence, így az készítettem el hagyományos módon: dobos lapok hézagosan megkenve doboscukorral majd mogyorókrémmel megtöltve.
 
A díszítés azonban modernebb lett: egy könnyű, tejszínes mogyorókrémmel bevontam a tortát és eperrel, áfonyával és apró, élő virágokkal (rózsa, korallvilág) díszítettem. Liofilizált eperdarabkákat hintettem a közepére.
 
A virágok rövidre vágott szárát szorosan alufóliába tekertem, úgy szúrtam a tortába.
 
Végül az egész díszítést lefújtam ehető, csillogó, bordó sprayvel. Szerintem gyönyörű lett...
 
Isten éltessen Kati sokáig még egyszer!