Oldalak

2024. január 28., vasárnap

Almás krémes

Mostanában valahogy ráálltam a krémes süteményekre hétvégén, mert mindkét lányom nagyon szereti őket. Veronika nagyon lelkesen falta ezt is, pedig az almás pitéhez hozzá sem nyúl... :-D

Ez egy régi, talán Kiskegyedből való recept, még tizenévesen ragasztottam be a könyvecskémben, amikor elkezdtem gyűjteni a recepteket. Régen anyuval többször megsütöttük, eztán valahogy elfelejtkeztem róla.


Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
13 dkg cukor
3 evőkanál víz
15 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
1 kiskanál sütőpor
1 kg alma
Krém:
0,5 liter tej
2 csomag vaníliás pudingpor
18 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
25 dkg vaj vagy margarin
Tetejére:
1 tábla étcsokoládé

30x40-es tepsi alját kibéleltem alufóliával. A fóliára rászeleteltem a meghámozott almát. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját a cukorral és vízzel habosra kevertem, ebbe vegyítettem a sütőporral kevert lisztet. A fele tésztát az almára simítottam, a másik felébe belekevertem a kakaóport, ezt a sárga tésztára kentem. 180 fokon készre sütöttem. (Tűpróba!)
A krémhez a pudingporokat elkevertem a cukrokkal és a tejjel és sűrű krémmé főztem. (Elvileg porcukor kellene a zsiradékhoz, de én mindig kristálycukrot főzök bele a pudingba.) Kihűtöttem. A vajat habosra kevertem, ebbe vegyítettem a főtt krémet és a sütemény almás felére kentem. Hűtőben dermesztettem kicsit.
Az étcsokoládét gőz felett kis olajjal megolvasztottam és a krémre kentem.

Sajnos erre a sütire is igaz, másnap, összeérve az igazi! :-)





2024. január 18., csütörtök

Részeg szelet


Az Ízörzők honlapon találtam ezt a receptet, amit hétvégére sütöttem a családnak. Krémes süteményt szerettem volna és ez nagyon is megfelelt a terveknek. :-)

Jó nagy adag sütemény - ezt már sejtettem a 6 tojásos piskótából - a 30x40 cm-es nagy tepsiben sütöttem meg. Nagyon jók lettek az arányok, ez látszik a képeken is.

A recept jól követhető, ide kattintva elérhető.

Az elnevezés oka az egy kanál bor a tésztában.

Egy dolgon változtattam csak, a tésztába való 1 evőkanál boron. Nem akartam ezért megnyitni egy üveg bort, ezért egy evőkanál meggylikőrrel helyettesítettem. Nincs mivel összehasonlítanom, de nagyon finom lett. :-D

Tényleg nagyon finom, szívből ajánlom!