Egy újabb finomságot hozok a 66 torta című könyvemből, ami a szerző szerint egy alsó ausztriai specialitás. Az eredeti változat lényege a friss mákon kívül a Wachauban termő, zamatos sárgabarack, de biztosíthatok mindenkit, hogy a végeredmény a hazai - jelen esetben a kertünkben termő - sárgabarackkal is fenomenális! Főleg nekem, aki mák - és barackimádó vagyok egyben! :)
Hozzávalók:
15dkg vaj vagy margarin
12 db érett sárgabarack
15dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
4 tojás
15dkg liszt
4 evőkanál darálatlan mák
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál sárgabaracklekvár
2 evőkanál barackpálinka
Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikentem, megliszteztem és az aljára vágtam egy kerek sütőpapírt. A sütőpapírra ráfektettem körkörösen a megmosott és kettévágott barackokat üres magházukkal lefelé.
A cukrot a sóval, vaníliás cukorral és a tojásokkal 5 perc alatt nagy fokozaton keményre-habosra vertem. Ezután több részletben hozzáadtam a mákkal és sütőporral elvegyített lisztet, majd a citromhéjat. Végül apránként, lazán belekevertem a felolvasztott, de már nem meleg vajat. A masszát a gyümölcsökre öntöttem és 180 fokon bő fél óra alatt készre sütöttem. Fontos az alapos, tűpróbás ellenőrzés, hiszen az alján a barackoknál nagy a nedvességtartalom!
Hagytam kicsit hűlni, majd a porcukorral megszórtam a tortát, kiborítottam a formából és lehúztam róla a sütőpapírt. Így kerültek a barackok a tetejére, amiket még melegen megkentem a következővel: a lekvárt és a pálinkát lassú tűzön összeforraltam.
Nyami!...Olyan szerencsés vagy, hogy a kertedben terem a sárgabarack! Nem tudom tegnap nézted-e a hírösszefoglalót, amelyben pont a sárgabarack drágaságáról számoltak be. Kilónkénti ára 480 Ft-tól 980 Ft-ig terjed! Őrület! Húsárban a sárgabarack?!...a torta egyébként nagyon kívánatos:)
VálaszTörlésImádom ha mák van a tésztában! Nagyon gusztusos és tudom finom is.
VálaszTörlésFincsi lehet. Mákos is , barackos is, tuti befutó :)
VálaszTörlésEz biztosan nagyon fincsi!!!!!! Pár napja készítettem mák tortát....de az mákos mák torta volt:))) mert az ünnepelt nagyon szereti a mákot.......hát nekem a Te sárgabarackosod százszor jobban bejön.
VálaszTörlésEz annyira jól néz ki, hogy folyik a nyálam tőle. Szeretem a mákot és a barackot én is.
VálaszTörlésKöszi lányok! :)
TörlésSajnos nem volt túl sok barackunk idén, éppen csak jóllaktunk belőle + 2 süti - köztük ez - készült még. Idén nem a fagy vitte el, hanem a nagy szél :(
Hű, gyönyörű az a szelet a tányéron! :) Ha esetleg nem lenne gazdája, vevő vagyok rá! :)
VálaszTörlésNyisd az ablakot, küldöm fénypostán!! :)))
TörlésKépzeld,azt álmodtam,hogy össze jöttünk mi blogos lányok a valóságban személyesen.
VálaszTörlésEgy nagy éteremben voltunk,mindnyájan és mindenki hozott valami finomságot.
Igazi kóstolásnak vettettük alá a sütiket.
A lényeg :-Teller Zsuzsa barackos mákos sütit hozott,és emlékeim szerint nagyon fincsi volt.
Tehát vegyük úgy hogy én álmomban már meg is kóstoltam ezt a fantasztikus sütit.
FINOM VOLT!!!
Ez milyen durva! Mindig megborzongat ha ilyen dolgokról hallok. :)
TörlésTudod mi lenne a legjobb?:Egyszer valóra váltani ezt az álmodat! Én szívesen részt vennék egy ilyen találkozón - pláne ha kóstolgatással is összekötnénk! :)
Én is imádom a barackot, meg a mákot is szeretem, muffinban már sütöttem egyben őket, úgy hogy el tudom képzelni az ízét, isteni lehet:)
VálaszTörlésMilyen jó, hogy említed, ki fogom próbálni muffinként is! :) Köszi Kati!
Törlésfinoimfinomfinom!!:))
VálaszTörléseszembe jutottál, erre bóklásztam, és ilyeneket láttam, hozom Neked is megmutatni:
http://tortaeskaramell.blogspot.hu/
Valami csodásan néz ki! Viszem a receptet...:)
VálaszTörlésNálunk van egy szinte teljesen ugyanilyen (kinézetre tuti, meg asszem összetevőkben is) süti, anyu szokta csinálni :)
VálaszTörlésKati: köszi! Ismerem a blogot és nagy csodálója is vagyok! :)
TörlésRoza: remélem ízleni fog!
Pinkóczi: akkor Te már tudod, hogy milyen csodásan finom! :)