Ez a habkönnyű, finom torta a francia cukrászok védőszentjéről kapta a nevét. Az égetett tészta, a selymes tojáskrém és a tejszínhab együttese egy igazán ínycsiklandó tortát eredményez. Ezenkívül megállapíthatom még azt is, hogy igen strapabíró ez a finomság, ugyanis hétvégén több mint 300 km-t szállítottuk autóval egészen Bécsig, unokahúgom szülinapi köszöntésre. A torta jelentem átvészelte az utat, így jókedvűen hozzá is láthattunk a bekebelezéséhez... :-P
Isten éltessen még egyszer Katrabonc! :)))
Hozzávalók:
Tészta:
1,6dl víz
67g margarin
csipet só
165g liszt
4 tojás
Tojáskrém:
4 tojás
10 g zselatin
1csomag vaníliás cukor
2,6 dl tej
7+10dkg cukor
28g vaníliás pudingpor
Díszítéshez:
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1csomag vaníliás cukor
A tésztához a vizet a margarinnal és a sóval felolvasztom és felforralom. Ha már
elolvadt a margarin és forr a keverék, hozzáöntöm a lisztet és gyors
mozdulatokkal addig keverem, amíg a massza össze nem áll és elválik az
edény falától. (Izzasztó munka...) Ekkor lehúzom a tűzről és robotgéppel
egyenként belekeverem az egész tojásokat. Ha megvan, sütőpapírral
fedett lemezre simacsöves habzsákból (ennek hiányában kanállal
formázható) koncentrikus köröket nyomok egymás köré (ez lesz a torta alja). A maradék tésztából pedig néhány kis félgömböt nyomok a díszítéshez.
180 fokon, gőzös sütőben (ezt úgy érem
el, hogy egy kis edénybe vizet teszek a sütő aljába) 30-35 percig sütöm a
köröket és a golyókat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Tilos a sütőajtót
nyitogatni, mert elillan a gőz és összeesik a tészta.
A krémhez a zselatint fél dl vízbe
áztattam, a tojássárgákat simára kevertem a 10dkg cukorral, vaníliás
cukorral, pudingporral és a tejjel. Lassú tűzön, állandó keverés mellett
(könnyen lekap!) sűrű krémet főztem. Azon melegében beleolvasztottam a
felpuhított zselatint.
A tojásfehérjéket habbá vertem, majd apránként hozzáadva a maradék 7dkg cukrot, fényes, kemény habot készítettem. Ezt óvatosan
belevegyítettem a tejes krémbe. A kisütött tészta köré helyeztem a tortakarikát és egyenletesen rásimítottam a meleg krémet.
Megvártam amíg a tojáskrém kihűl, majd a hűtőben hagytam dermedni egy fél napot.
Megvártam amíg a tojáskrém kihűl, majd a hűtőben hagytam dermedni egy fél napot.
A díszítéshez a tejszínt a fixálóval kemény habbá vertem és bevontam vele a torta tetejét. A kis fánkocskákat most különböző, gőz felett olvasztott csokoládéval volnam be és díszítettem.
Eredetileg dobos-cukorral kell bevonni a kicsi fánkokat, de mivel a tejszín könnyen megolvasztja a dobos-cukrot - és nem akartam, hogy teljesen ráolvadjon a cukor a tortára a hosszú úton - most csokival díszítettem.
Ez valami fantasztikus lett!!! Mostanában láttam az Ízek palotája című filmet, abban is ez a torta volt a vacsora fénypontja -(érdemes megnézni). Gratulálok és kérek belőle egy hatalmas szeletet:))
VálaszTörlésSzépséges! Ha tudnád, mióta tervezem én is elkészíteni! De mindig elrettent vmi :)) Ott a receopt a füzetemben, mindig átlapozom, de mindig macerásnak ítélem... Főleg a sütőajtó nyitogatása okoz gondot :D
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandó finomság!!!!!!
VálaszTörlésNagyon szép és igen finom lehetett!
VálaszTörlésIlyet én is akarok :) Nagyon guszta, csak mikor lesz nekem erre időm?
VálaszTörlésVaúúú...Valahol már láttam ezt a tortát, de nem keltette fel annyira az érdeklődésemet, mint a tiéd. Gyönyörű lett és valószínűleg mennyeien finom is! Kipróbálásra ítélve...:)
VálaszTörlésJaj, a tortám:)) tényleg mennyei volt! Köszönöm mégegyszer,Zsuzsó, de a neve számomra örökké Balzac-torta marad:)én tuti nem fogok nekiállni, majd legközelebb is Te sütöd, jó?:)Puszillak, Katrabonc
VálaszTörlésCsak nem te is megnézted a moziban az Ízek palotája c. filmet? :-)
VálaszTörlésÉn a napokban láttam, és pont gondoltam rá, hogy ezt a tortát muszáj lesz megcsinálni.
Nagyon ajánlom a filmet. :-)
Janka: köszi és küldöm a szeletet...:))
TörlésTejszínhab: tényleg elég macerás és a sütőajtóra is ki kell írni:TILOS! :)))
Judóca: az bizony! :)
Éva: mi nagyon szeretjük, már számtalanszor sütöttem ilyet!
Lezsik: majd legközelebb viszek Neked egy szeletet! :))
HetiMenü: abszolút megérdemli a bizalmat, hogy kipróbálásra ítéld! :))
Katrabonc: nagyon szívesen még egyszer és máskor is!!! :))))
Zita: sajnos nem láttam a fimet, de köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem, igazán Nekem valónak hangzik! :)
Jaj,de sok finomság található nálad. Már a látványtól is hízok :D
VálaszTörlésNagyon szép lett !
VálaszTörlésCsodaszép, és biztosan nagyon finom is! :) Boldog szülinapot az ünnepeltnek! :)
VálaszTörlésDe rég készítettem már ilyen tortát, talán még iskoláskoromban pedig mennyire finom:))
VálaszTörlésNagyon szépen megcsináltad,ügyes vagy de már ezt sokszor mondtam:))
Csodaszép!!
VálaszTörlésCsak nyelek itt nagyokat, főleg ha ott az oldalán a rétegeket nézem:-) nyami:-)
VálaszTörlésGyönyörű! És biztos nagyon finom, már igy a képen is látszik. Jaj, de megkóstolnám....
VálaszTörlésGyönyörű lett (pedig nem is burkolt torta)! :-) :-) :-)
VálaszTörlésUgye?? Azért ez egy más kategória szerintem, a szépen kivitelezett, burkolt tortáknál az ember csak tátja a száját és csak később gondol az ízére. Ezek a típusú torták meg önmagukért beszélnek rögtön....:)))
TörlésDE szép:) Sosem ettem még ilyen tortát, de még a neve is tetszik:)
VálaszTörlésHát ez is nagyon tetszik...mint minden Nálad:) Ha így tudnék sütni...
VálaszTörlésHűűű, ez nagyon jól néz ki... Még nem kóstoltam ezt a tortát, de asszem kár lenne kihagyni ...
VálaszTörlésGyönyörű torta! :)
VálaszTörlésCsodás lett a torta! Ez nálunk a család 1. számú kedvenc tortája, ez tuti elfogy, amúgy nem vagyunk nagyon "tortásak"!
VálaszTörlésKöszi Lányok, érdemes egyszer időt szánni rá és kipróbálni! :)
TörlésOh ez a nagyon de nagyon kínzás kategória, az egyik kedvencem de még sosem sütöttem. Csak tudnám miért?
VálaszTörlésHát akkor sütésre fel! ;-)
Törlés