Tobzódunk most az eperben, de így van ez rendjén, hiszen olyan rövid a szezonja... Én is jól bevásároltam belőle aztán meg törhettem a fejem, mit tegyek, hogy ránk ne romoljon. Vágytam egy kis eperszószra, de mihez is passzolna az a legjobban egy finom zöldbableves után a szombati ebédnél? Legyen hát rizskoch, még úgy sem sütöttem soha!
Így született meg életem első rizskoch-ja eperszósszal a nyakában. Nagymamám számtalanszor sütött nekünk ilyen süteményt, ő mindig meggyet tett bele. De én önmagában kicsit fojtósnak találtam, ha nem figyeltek- csempésztem mellé egy kis lekvárt....;-)
25dkg rizs
1 liter tej
2dl víz
Csipet só
15dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2dkg mazsola
5 db tojás
2 púpos evőkanál liszt
5 dkg vaj
Eperszósz:
25 dkg eper
2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 evőkanál vaníliás pudingpor
A rizst a vízzel egy nagy edényben elkezdtem melegíteni. Amikor felszívta az összes vizet hozzáöntöttem a tejet és a sót, majd fedő alatt - gyakran megkeverve - 20 perc alatt puhára főztem. Ekkor belekevertem a cukrot és vaníliás cukrot, valamint a mazsolát és lefedve egy órán át állni hagytam.
A vajat a tojássárgákkal habosra kevertem, a fehérjékből kemény habot vertem. A sárgájás keveréket és a lisztet a tejberizshez adtam, majd óvatosan belevegyítettem a fehérjehabot is.
Zsírozott lisztezett tepsiben (24x34cm) 200 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Az eperszószhoz a megtisztított epret egy lábosba tettem, villával kissé összenyomkodtam. Hozzákevertem a cukrot és a pudingport, majd lassú tűzön - állandó keverés mellett - összefőztem.
De szeretem és már évek óta elfeledkeztem róla:) Eperszósszal isteni, már a látvány is az, de hát az eperszósz mindenhez megy nem igaz?
VálaszTörlésJó kis újítás, nálunk vaníliasodóval megy. Igazad van, nekem is "csupasz" önmagában. Bár amilyen epermániás vagyok, én a zöldbableveshez is megettem volna :)) Na jó talán mégsem...
VálaszTörlésÉn is nemrég estem át az első rizskoch készítésemen, nagyon finom lett. Így eperszósszal pedig überfrankó!:)
VálaszTörlésGyerekkorom óta nem ettem ! Nagyanyám és anyukám készített néha, no meg a menzán is volt gyakorta. Szósz kell hozzá, az biztos - az eperszósz tökéletes választás. Hozom is a monitorkanalamat vagy villámat :)))
VálaszTörlésHuha de rég nem készítettem, jó hogy eszembe juttattad. És így jó sok eperszósszal valami mennyei lehet!!! :)
VálaszTörlésEzt most nagyon megenném. Gyakran csinálok, de nálunk vanilia szósszal megy és/vagy eper lekvárral. Bár én igazából sárgabarack lekvárral és szósszal szeretem. Még jó, hogy lehet válogatni.... :)
VálaszTörlésJaj de jó, én sem ettem még rizskoch-t eperrel "nyakon öntve"!:))
VálaszTörlésNagyikám nagyon sokszor készített, imádtam! EZ annyira guszta!!!!
VálaszTörlésTrollanyu: akkor itt az ideje egy kis múltidézésnek! ;-)
TörlésTejszínhab: a vaníliamártás sem rossz ötlet, sőt!! :)
HetiMenü: posztoltad a Tiédet? - Na, majd utánanézek...
Janka: dugjad csak, rátűzök egyet! ;-DDD
Okki: csak biztatni tudlak, extra-finom így! :-P
Luca: igazad van, a gyümölcsszószok tárháza kifogyhatatlan, szerintem mindegyik menne hozzá!
Erika: pedig igazán a profilodba vág, így nagyon ajánlom! ;-)
Marka: köszi! Nem olyan lett mint a mamámé, de ez minden sütinél így igaz...de így is finom volt!
Én pedig mág sosem ettem.) De olyan guszta:)
VálaszTörlésSzuper jól néz ki, külön-külön is elfogadnám bármelyiket, hát még együtt! :)
VálaszTörlésHát lehet, nem fogod elhinni, de betűről-betűre ugyanez a receptem van! :D Sokszor sütöttem, imádjuk! (Na jó, mi a mazsolát kihagyjuk lányom miatt...), valamint vaníliasodó és szamócaszörp ömlik rá, de hidd el, most simán belevetném magam az eperszószba!
VálaszTörlésEzer éve nem ettem :) már én is próbáltam elkészíteni nem is egyszer de valamit biztos elrontottam mert nem lett olyan mint amit annó gyerekkoromban ettem. De most kipróbálom a Te recepteddel :)
VálaszTörlésKati: egyszer mindenképpen próbáld ki! :)
TörlésHankka: akkor Neked együtt küldöm az adagot...;-)
Dina: nem hiába vagyunk egy hullámhosszon - úgy látszik nagymamáink is azon voltak! :))
Millye: bátran ajánlom ezt a receptet, nekem nagyon jól sikerült! :)
Jaj, az örök kedvencem: a rizsfelfújt! :P ...és milyen finom lehet eperszósszal - eddig még csak házi baracklekvárral ettem (jó ötlet az eperszósz).
VálaszTörlésRég nem sütöttem, pedig milyen finom is! Én mindig párolt fahéjas almát teszek a közepébe, vagyis fele mazsolás rizs, alma, rá újra a rizs. Ilyenkor nem kell rá a plusz, de így eperrel is isteni!
VálaszTörlésA rizskók nálunk reggelire-ebédre-vacsorára, meg a köztes étkezésekhez is bármikor jöhet.
VálaszTörlésJöhetne az eperszósz is! Én is hasonlóan készítem, mazsolával.
Én még soha nem készítettem, arra sem emlékszem, hogy ettem volna. De egyszer biztos kipróbálom! Főleg ilyen bemutató után:-)
VálaszTörlésLátod itt öregedtem meg melletted és most látom először leírva a rizskókot helyesen. Ettől függetlenül mint tudatlan faló ettem sokat belőle - mármint a Mamáékéból. Biztosan emlékszel arra, hogy az én Anyukám is sütött ilyet. Még én is kipróbálom, de csak zárt ajtók mögött...Ügyi vagy!
VálaszTörlésP.A.
Gabriella: köszi! Szerintem próbáld ki ezzel a szósszal is! ;-)
TörlésHajniZoli: ideje leporolnotok a receptet! ;-) Jó ötlet a párolt alma bele fahéjjal, legközelebb kipróbálom úgy is.
Marisz: mi is ettük a nap minden szakában míg el nem fogyott. :)
Gerdi: nagyon ajánlom, szerintem nem fogsz csalódni!
Anyukám: persze, hogy emlékszem a másik Mamáéra is! Szólj ha kipróbálod, mert akkor rombolok haza!! :)
Gyermekkorom kedvenc édessége! A férjem sajnos nem szereti, egy adagot pedig ... ááá
VálaszTörlésHúú nagyon guszta, főleg azzal az eperszósszal :)) Én is régen készítettem - milyen felejtős is az ember-lánya - a fiúk imádták, a mazsolát kihalászta belőle az egyik fiam, nem csipi. Ugyanezt a receptet készítem én is. Jó hogy emlékeztettél rá!:)
VálaszTörlésMuskátliBüfé: akkor csak Neked küldöm...;-)))
TörlésTücsi: örülök, hogy szép emlékeket idézhettem, most már feltétlenül készítsd el! :)