Oldalak

2013. szeptember 26., csütörtök

A nagy haluska-teszt SAD 18-ra - na meg a családnak...:)


Itt az újabb SAD (Süss!Alkoss!Díszíts!) játék fordulója, amelynek témája nem más, mint "Falusi konyha, népi ízek". A Helsinkiben élő Ildikó azt kérte tőlünk, hogy elevenítsük fel neki ezeket az ízélményeket.

Az előző SAD fordulóban közzétettem egy kérést, miszerint ha van valakinek jól bevált "haluska receptje", az küldje el nekem, mert a férjemben egy régi tányér gyermekkori emlékeket ébresztett fel. Köszönöm a recepteket amiket kaptam, és boldogan jelentem, köztük volt az igazi! :) 
Legalább is az, ami a férjem számára az igazi!

Közben rájöttem, hogy többféle tésztát is haluskának neveznek. Egyrészt itt van ez a tojásból-lisztből-sóból gyúrt tészta, amely férjemnek az igazi lett. Aztán bemutatok még egy fajtát, ami főtt burgonyából készül de van ahol a reszelt, nyers burgonyából készült sztrapacskát is haluskaként emlegetik.

1. A haluska, amelyet kerestem:

Két helyről is megkaptam a receptet, egyrészt egy szarvasi nénitől, akinek az írását le is fotóztam.
Másrészt a Facebook-on írta Németh-Roszik Andrea válaszul egy főtt krumpli alapú receptre:
"Milyen érdekes, Szarvason teljesen mást neveznek haluskának: liszt, só, tojás, víz. Nyújtják, kicsit szikkasztják, keskenyre-szélesre metélik, kifőzik. Megy rá túró/brindza/mák/dió stb."

Sokat segített még Anett barátnőm is, aki egy érdekes cikkre hívta fel a figyelmemet a házi tésztagyártással kapcsolatban.

Na, ezekből állt össze a keresett íz:

Fél kiló átszitált liszt közebébe mélyedést csináltam, beleütöttem két tojást és fél bögre vízben oldott 1 evőkanálnyi t.

Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam és simára dolgoztam. Letakarva 10 percet pihentettem.

Kinyújtottam, csíkokra vágtam majd metéltekre szabtam. Forrásban lévő sós vízben kifőztem. Nem öblítettem hanem forró zsírban megforgattam.

Juhtúróval és tejföllel tálaltam.



A lényeg: kiporcióztam egy adagot férjem gyerekkori tányérjába, izgatottan várakoztam mire jött az ítélet: "Igen, ez az! Mint a mamáé!" :))) Annyi kritika érte csupán a ház elejét, hogy legközelebb még vékonyabbra vágjam a metéltet. Úgy lesz!


2. Főtt burgonya alapú haluska:

Ez a recept Hémangitól származik innen. Finom ez a verzió is, de most egy másik ízt kerestünk.


Egy tartalmas káposztaleves után narancsos fügedzsemmel fogyasztottuk és rendkívül ízletes volt. Köszönöm ezt a receptet is! :)

3. Reszelt, nyers burgonya alapú haluska:

Ezt a receptet e-mail-ben kaptam Alicia Marenciktől egy szuper video-anyaggal megspékelve:

http://www.akosatorobi.sk/video/323/bryndzove-halusky-recept-na-halusky-s-bryndzou


"Haluška - 2 személyre

2 nagyobb krumpli
1 tojás elegendő,/én szoktam tojás nélkül is csinálni/ só,
kb 35 dkg /a krumpli nagyságától függ/ grízes vagy félgrízes  liszt/ HU-ban rétesliszt néven vehető/ 
A fövésben levő sós vízbe szaggatjuk a tésztát, kb 3-5 percig főzzük-amikor a víz tetejére kerül, leontjuk
A haluskát lehet készíteni tehéntúróval , pirított édes káposztával, télen dinsztelt hordós káposztával, esetleg tojással mint  tojásos nokedlit :-)"

Nagy köszönet ezért a részletes receptért is! :)) Most nem jutott időm rá, hogy ezt a verziót is elkészítsem, de ami késik, nem múlik!










2013. szeptember 23., hétfő

Szilvás-mákosguba torta kétféle öntettel


Jankát, a "Csak mert szeretem" blog fantasztikus konyhatündérét nem hagyta nyugodni a blogomon fel-felbukkanó "Mákosguba-bomba" és muszáj volt elkészítenie... :) 

Szokásához híven  vitt egy nagy csavart a receptbe: borban párolt szilvaszószt is rétegezett a kiflikarikák közé, valamint a maradék szilvaöntettel és vaníliaszósszal kínálta a finomságot. (Receptért katt ide) 

ÁHHHHH, most meg nekem volt muszáj kipróbálnom ezt!!! 

Összesen annyin változtattam, hogy nálam a vaníliaszósz főzés nélküli pudingporból készült tejjel kikeverve, hiszen nemrég nyertem egy nagy csomag pudingport (is) a Váncza-projektnek hála.

A sógorom fogalmazta meg a legfrappánsabb véleményt erről a finomságról: "Zsuzsi, ez brutál jó!!

Köszi Janka! :)


2013. szeptember 21., szombat

Kedvenc almás lepényem megreformálva :)


Mostanában én is megpróbálom egyre egészségesebb mederbe terelni a torta-és süteményszenvedélyünket. Háttérbe szorították a konyhámban a finom lisztet a Graham- és teljes kiőrlésű lisztek, a finomított kristálycukrot pedig a nádcukor. (A főzés terén pedig rizs helyett egyre gyakrabban használok kölest és bulgurt.)

A kedvenc almás lepényünk receptjét anyai nagymamám 1968-as kiadású "Édeskönyv"-éből szedtem, ezt az almás sütit sütöm a leggyakrabban. (Favorit még Marika néni almás pitéje és a Stíriai almatorta is!)

Most a fentiek szerint változtattam kicsit az alapanyagokon és egy fantasztikusan finom, gyönyörű barna, igazi őszi küllemű finomság lett a végeredmény. A kókuszvirág cukor a különleges zamaton kívűl gyönyörű színt adott a tetejének. 

Lánykáim semmit nem vettek észre a reform kísérletből, szorgalmasan tüntették el a szeleteket a tányérról...:)

Hozzávalók:
30dkg liszt (nálam Graham)
10dkg vaj
3 dkg zsír 
6 dkg nádcukor
2 tojássárgája
2 evőkanál tej
1 evőkanál rum
1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:
1 kg alma reszelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
5 dkg mazsola
5-10 dkg nádcukor (ízlést szerint)

Tetejére:
1 tojássárgája
2 evőkanál kókusz virág cukor

A tészta hozzávalóiból könnyedén puha lepénytésztát gyúrok. 1 óra hosszat pihenni hagyom. Ezután két részre osztom és lapokká nyújtom őket. Egy 22x38cm-es tepsi alját kibélelem az egyik tésztával. Eloszlatom rajta a kinyomkodott reszelt almát. Meghintem mazsolával, fahéjjal, cukorral. A másik lappal befedem. Tojássárgájával megkenem, villával megszúrkálom és meghintem kókusz virág cukorral.
180fokon 20 perc alatt készre sütöm.






2013. szeptember 19., csütörtök

Hófehérke a tükörben - torta

 
"Tükröm, tükröm mond meg nékem, ki a legszebb a vidéken?" - "Szép vagy, szép vagy szép királynő, mindenütt csodálnak, de Hófehérke mégis szebb tenálad!"

Jó kis cserekereskedelem eredményeképpen jött létre ez a torta. Férjem munkatársnőjének a párja segített az autónk számítógépes rendszerében egy kódot kiütni de nem kért és nem is akart elfogadni cserébe semmit. Erre a férjem felajánlotta, hogy ha lesz a kislányuk szülinapja mi adjuk a tortát. Ebbe már beleegyeztek. :)

El is jött a szülinap és a tortaigényt is benyújtották: finom legyen és hercegnős. :) Így hát főtt gesztenyekrémes torta lett házi fondant bevonattal. Magam sem tudom, hogy ugrott be ez a tükör-ötlet Hófehérkével, de bevillant és el is készült. Aztán kiderült, hogy Hófehérke a kislány kedvence is...:)



2013. szeptember 17., kedd

Kakaós-mandulás körtetorta

 

Tombol a körteszezon, így a múlt heti "Körtés csokis sütemény" után egy újabb körtés tortakölteményt készítettem kicsit másképp. Most omlós tészta lett az édesség alapja, rá került egy sűrű, piskótajellegű mandulás-kakaós-rumos tészta, a kettő közé pedig fügelekvár. A tetejéről nem sajnáltam a körtét sem, így a végeredmény minden várakozást felülmúlt. A férjem az első szelet után megkérdezte: "Remélem ebből kettőt sütöttél?!" :-DDD Na persze.... :)

Hozzávalók:

Omlós tészta:
12dkg liszt (nálam Graham liszt)
7dkg margarin
3dkg porcukor
egy kiskanál sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál tejföl
1 tojássárgája

Kevert tészta:
7dkg darált mandula (dióval is jó!)
2,5 dkg liszt (nálam Graham liszt)
1 kiskanál sütőpor
1 evőkanál kakaó (szép sötét Holland)
1 tojássárga + 2 tojásfehérje
6 dkg cukor
7dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál rum

Továbbá:
6 db körte
Fügelekvár (vagy valamilyen másik gyümölcsíz)

Az omlós tésztához a puha margarinnal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam, amit fóliába csomagolva egy órát pihentettem a hűtőben. Ezután kerek lappá nyújtottam és egy zsírozott-lisztezett, kerek, kapcsos, 22 cm átmérőjű tortaformát (piteformában is lehet!) kibéleltem vele úgy, hogy perem készült belőle. A maradék tésztát félretettem, a formába simítottat 200 fokon 10 perc alatt elősütöttem, majd hagytam kihűlni.

A kihűlt, elősütött omlós tésztaalapot megkentem vastagon fügelekvárral.

A kevert tésztához a fehérjéket kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a fele cukrot. A margarint habosra kevertem a tojássárgájával, rummal és a maradék cukorral, vaníliás cukorral. Ebbe mentek a szárazanyagok (liszt, mandula, sütőpor, kakaó), majd a fehérjehab. Sűrű tészta a végeredmény, ezt oszlattam el a lekvárral megkent omlós lapon. A szélére nyomkodtam a hosszú rúddá sodort omlós tészta maradékot.

A tetejét kiraktam megtisztított, félbe vágott körtékkel és 180 fokon, 40 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).

Mint minden tortánál, itt is igaz: másnapra még finomabb. Összepuhul a két tészta és aromásabb az egész!



2013. szeptember 13., péntek

10. házassági évfordulós torta személyre szabottan :)

 

Kedves barátaink nemrég ünnepeltek egy nagyon jeles alkalmat, a 10. házassági évfordulójukat. :) Attila titokban megkeresett, hogy találjunk ki együtt valamit Anettnek meglepetésként a nagy alkalomra. Valami vicces tortát ami ünnepélyes és kicsit fricskázó is egyben. Így került Netti kezébe karikás ostor, Attiláéba pedig kedvenc hobbijának fontos tárgya, egy horgászbot.

 
Rögtön egy fa ágán ücsörögve képzeltem őket, aztán megláttam Dinánál egy szintén házassági évfordulóra készült farönk tortát, ahol a fába volt vésve az ünnepeltek monogramja a dátummal. Gyorsan kölcsön is kértem az ötletet, szereztem apró fénykép-fejeket ehető ostyából és nekiestem a munkának. Ha már faág, legyen hát családfa is egyben, így a két kislányuk is részese lett a tortának.

Az alap tejszínes csoki-vaníliatorta volt, oldalán vízhullám-szerűen tejszínhabbal. A síkbeli figura és a tavirózsák a tetején házi fondant-ból készült.


Isten éltessen Titeket még sokáig együtt, szerelemben és egészségben! :)


2013. szeptember 10., kedd

Póni- és más variációk a kedvenc csokitortámra

 

A blogbejegyzéseim közül a nyáron első helyre furakodott - és azóta is tartja pozícióját - a blog életének legnépszerűbb bejegyzésként a "Kedvenc csokitortám"

Ennek azért is örülök nagyon, mert nekünk tényleg ez a favorit a családban és a baráti körünkben. Most csokorba gyűjtöttem rá azokat az egyszerű díszítésű változatokat, amelyek a nyáron készültek ilyen-olyan családi alkalmakra. 

Itt most nem szemkápráztató tortacsodákról van szó, hanem a nagy kedvencünkről némi, személyre szabott díszítéssel. Én nagyon szeretem mindegyik változatot! :)





2013. szeptember 8., vasárnap

Túrós palacsinta őszibarackkal és palacsinta-kislánnyal :)

 

A mai napig úgy szeretem a legjobban a túrós palacsintát, ahogyan anyai nagymamám készítette: tojássárgával a túrótöltelékben - és épp ezért, a nyers tojás végett - tepsiben egymásra pakolva, tejföllel nyakon öntve és a sütőben összesütve.

Most őszibarack darabokkal dobtam még fel a tölteléket, főztem egy finom gulyáslevest és kész is volt a pompás szombati ebéd. 

A kimaradt palacsintákat csokis pudinggal kentem meg és a lánykáim nagy örömére kislánynak dekoráltam őket. :)))

Pontos receptet nem írok most, az arányok mindenkinek az ízlésére vannak bízva. 



Hozzávalók:
15-20 édes palacsinta
Töltelék: túró, tejföl, porcukor, 2 tojássárga, citromhéj, mazsola, őszibarack
Öntet: tejföl kevés cukorral kikeverve.
Összeállítás: a kisütött, megtöltött palacsintákat jénai tálba helyezem, minden sor tetejét bőven megkenek cukros tejföllel, a tetejére is tejföl kerül. (Most tettem rá néhány fél barackot is, ezeket is megkentem vékonyan tejföllel) 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt átsütöm az egészet.


2013. szeptember 5., csütörtök

Körtés csokis sütemény "pitésítve" - Blogóstoló 11-re

 

Dina kezében landolt a 11. Blogkóstoló játék stafétája, aki hamar le is vezényelte a kiírást és a blogok összesorsolását. Nekem Kata blogja jutott a játékban, akinél rögtön körtés sütemény után kutattam - kaptam ugyanis egy nagy tál gyönyörű gyümölcsöt - és hamar rátaláltam erre a finomságra: körtés-csokis sütemény.

Először nem értettem, hogy miért került pite-formába ez a kevert tésztájú sütemény, de aztán olvastam, hogy Kata ezzel tesztelte az új formáját. Én meg abszolút nem vagyok ellene a sütemények pite- vagy tortásításának, sőt...! ;-DDD

Egy finomságos, csokis süti a végeredmény, amit a lánykáim nagy élvezettel majszoltak tejszínhabbal körítve vagy anélkül uzsonnára, és ha hagyom akkor reggelire is.... ;-P




2013. szeptember 2., hétfő

Motor torta csokisan :)

 

Még tavasszal készítettem ezt a motor tortát, ami eredetileg chopper-nek indult, de aztán nem igazán lett az...:) Minden esetre a formát és az alkatrészeket a férjem jóváhagyta, akiről meséltem már a Kombájn tortámnál és az Autószerelőnek készült tortámnál, hogy nem ismer tréfát ha műszaki dolgokról van szó. :-DDD
Azért végül szerintem pofás lett ez a csokitorta, aminek a fele csokival lett áthúzva (az első kerék és annak a váza), a másik fele pedig házi fondant-tal burkolva. A visszapillantó az utolsó pillanatban jutott eszembe, ezt saslikpálcával tűztem a tortába.

Kisebb szünet után - amit egy csodálatos családi nyaralással töltöttünk el - gondoltam ezzel a tortával robogok be újra a dolgos-blogos  hétköznapokba...Indulás!!!  ;-DDD