Itt az újabb SAD (Süss!Alkoss!Díszíts!) játék fordulója, amelynek témája nem más, mint "Falusi konyha, népi ízek". A Helsinkiben élő Ildikó azt kérte tőlünk, hogy elevenítsük fel neki ezeket az ízélményeket.
Az előző SAD fordulóban közzétettem egy kérést, miszerint ha van valakinek jól bevált "haluska receptje", az küldje el nekem, mert a férjemben egy régi tányér gyermekkori emlékeket ébresztett fel. Köszönöm a recepteket amiket kaptam, és boldogan jelentem, köztük volt az igazi! :)
Legalább is az, ami a férjem számára az igazi!
Közben rájöttem, hogy többféle tésztát is haluskának neveznek. Egyrészt itt van ez a tojásból-lisztből-sóból gyúrt tészta, amely férjemnek az igazi lett. Aztán bemutatok még egy fajtát, ami főtt burgonyából készül de van ahol a reszelt, nyers burgonyából készült sztrapacskát is haluskaként emlegetik.
1. A haluska, amelyet kerestem:
Két helyről is megkaptam a receptet, egyrészt egy szarvasi nénitől, akinek az írását le is fotóztam.
Másrészt a Facebook-on írta Németh-Roszik Andrea válaszul egy főtt krumpli alapú receptre:
"Milyen érdekes, Szarvason teljesen mást neveznek haluskának:
liszt, só, tojás, víz. Nyújtják, kicsit szikkasztják, keskenyre-szélesre
metélik, kifőzik. Megy rá túró/brindza/mák/dió stb."
Sokat segített még Anett barátnőm is, aki egy érdekes cikkre hívta fel a figyelmemet a házi tésztagyártással kapcsolatban.
Sokat segített még Anett barátnőm is, aki egy érdekes cikkre hívta fel a figyelmemet a házi tésztagyártással kapcsolatban.
Na, ezekből állt össze a keresett íz:
Fél kiló átszitált liszt közebébe mélyedést csináltam, beleütöttem két tojást és fél bögre vízben oldott 1 evőkanálnyi sót.
Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam és simára dolgoztam. Letakarva 10 percet pihentettem.
Kinyújtottam, csíkokra vágtam majd metéltekre szabtam. Forrásban lévő sós vízben kifőztem. Nem öblítettem hanem forró zsírban megforgattam.
Juhtúróval és tejföllel tálaltam.
A lényeg: kiporcióztam egy adagot férjem gyerekkori tányérjába, izgatottan várakoztam mire jött az ítélet: "Igen, ez az! Mint a mamáé!" :))) Annyi kritika érte csupán a ház elejét, hogy legközelebb még vékonyabbra vágjam a metéltet. Úgy lesz!
2. Főtt burgonya alapú haluska:
Ez a recept Hémangitól származik innen. Finom ez a verzió is, de most egy másik ízt kerestünk.
Egy tartalmas káposztaleves után narancsos fügedzsemmel fogyasztottuk és rendkívül ízletes volt. Köszönöm ezt a receptet is! :)
3. Reszelt, nyers burgonya alapú haluska:
Ezt a receptet e-mail-ben kaptam Alicia Marenciktől egy szuper video-anyaggal megspékelve:
3. Reszelt, nyers burgonya alapú haluska:
Ezt a receptet e-mail-ben kaptam Alicia Marenciktől egy szuper video-anyaggal megspékelve:
http://www.akosatorobi.sk/ video/323/bryndzove-halusky- recept-na-halusky-s-bryndzou
"Haluška - 2 személyre
2 nagyobb krumpli
1 tojás elegendő,/én szoktam tojás nélkül is
csinálni/ só,
kb 35 dkg /a krumpli nagyságától függ/ grízes vagy
félgrízes liszt/ HU-ban rétesliszt néven vehető/
A fövésben levő sós vízbe szaggatjuk a tésztát, kb
3-5 percig főzzük-amikor a víz tetejére kerül, leontjuk
A haluskát lehet készíteni tehéntúróval , pirított édes káposztával, télen dinsztelt hordós káposztával, esetleg tojással mint
tojásos nokedlit :-)"
Nagy köszönet ezért a részletes receptért is! :)) Most nem jutott időm rá, hogy ezt a verziót is elkészítsem, de ami késik, nem múlik!