Tombol a körteszezon, így a múlt heti "Körtés csokis sütemény" után egy újabb körtés tortakölteményt készítettem kicsit másképp. Most omlós tészta lett az édesség alapja, rá került egy sűrű, piskótajellegű mandulás-kakaós-rumos tészta, a kettő közé pedig fügelekvár. A tetejéről nem sajnáltam a körtét sem, így a végeredmény minden várakozást felülmúlt. A férjem az első szelet után megkérdezte: "Remélem ebből kettőt sütöttél?!" :-DDD Na persze.... :)
Omlós tészta:
12dkg liszt (nálam Graham liszt)
7dkg margarin
3dkg porcukor
egy kiskanál sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
Kevert tészta:
7dkg darált mandula (dióval is jó!)
1 kiskanál sütőpor
1 evőkanál kakaó (szép sötét Holland)
1 tojássárga + 2 tojásfehérje
6 dkg cukor
7dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál rum
Továbbá:
6 db körte
Fügelekvár (vagy valamilyen másik gyümölcsíz)
Az omlós tésztához a puha margarinnal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam, amit fóliába csomagolva egy órát pihentettem a hűtőben. Ezután kerek lappá nyújtottam és egy zsírozott-lisztezett, kerek, kapcsos, 22 cm átmérőjű tortaformát (piteformában is lehet!) kibéleltem vele úgy, hogy perem készült belőle. A maradék tésztát félretettem, a formába simítottat 200 fokon 10 perc alatt elősütöttem, majd hagytam kihűlni.
A kihűlt, elősütött omlós tésztaalapot megkentem vastagon fügelekvárral.
A kevert tésztához a fehérjéket kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a fele cukrot. A margarint habosra kevertem a tojássárgájával, rummal és a maradék cukorral, vaníliás cukorral. Ebbe mentek a szárazanyagok (liszt, mandula, sütőpor, kakaó), majd a fehérjehab. Sűrű tészta a végeredmény, ezt oszlattam el a lekvárral megkent omlós lapon. A szélére nyomkodtam a hosszú rúddá sodort omlós tészta maradékot.
A tetejét kiraktam megtisztított, félbe vágott körtékkel és 180 fokon, 40 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).
Mint minden tortánál, itt is igaz: másnapra még finomabb. Összepuhul a két tészta és aromásabb az egész!
Mint minden tortánál, itt is igaz: másnapra még finomabb. Összepuhul a két tészta és aromásabb az egész!
Igen megnyerő külsejű szépség!
VálaszTörlésJó kérdést tett fel a férjed, mert ha 2 lenne, mi is kapnánk belőle... ugye? :)
VálaszTörlésCsábító költemény :) Jó ötlet, körtéset még nem is sütöttem az idén.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, és pont jó kis őszi süti :)
VálaszTörlésNagyon vonzó látvány és igen finom lehetett!
VálaszTörlésMutatós is és nagyon fincsi is lehet! :)
VálaszTörlésDe jól néz ki, megértem a férjedet, pedig nem is kóstoltam:) Van egy körtés mandulás süti receptem, az is finom, de ez még jobban hangzik:)
VálaszTörlésTényleg körteszezon van, nálam is körtés finomság (is) készült, nem is értem, miért hisszük, hogy hasonló az ízlésünk! :P :D Legközelebb tessék kettőt sütni tényleg, mert imádnivaló! :)
VálaszTörlésMég sosem ettem körtés sütit, de ez olyan szép, olyan ínycsiklandó:)
VálaszTörlésHmmm... de jól néz ki, nagyon csábító. :P
VálaszTörlésImádjuk a körtés sütiket! Szaftosnak látszik, benne a puha körtével. Még csoda, hogy maradt másnapra:-)
VálaszTörlésMuskátliBüfé: és az íze is az volt! ;-)
TörlésTejszínhab: naná! :-DDD Majd legközelebb...;-)
Janka: akkor itt az ideje!! :)
GasztroManó: igazad van, az egész olyan őszies, az összetevők, a szín, az íz, minden...:)
Éva: köszi! :)
Hankka: örülök, hogy Neked is tetszik! :)
Dina: Igenis!!! (Most haptákba vágtam magam...:-DD) Legközelebb duplázom! :)))
Kati: ki kell próbálnom egyszer egy körtés sütit! :)
Gabriella: köszike! :)
HajniZoli: úgy maradt másnapra, hogy jól eldugtam 3 szeletet uzsonnára+kíváncsi voltam egy nap múltán az ízére, ami még jobb lett! :)
Ójajjjj nekem! Ezt úgy hívják hogy kínzás, főleg úgy hogy már éjfél is elmúlt amikor nézem a tortádról készült fotókat! :) hmmm de beleharapnék!
VálaszTörlésSzuper guszta! :)
VálaszTörlésMillye: jófajta kínzás, igaz-e? ;-))
TörlésOkki: ugye? :))
Hmm... biztos finom lehet! Látványra tökéletes!
VálaszTörlésAz volt! ;-)))
Törlés