Férjemmel minden évben megkóstoljuk az éppen aktuális ország tortáját és ami megnyeri a tetszésünket azt megpróbálom elkészíteni én is. Nagy kedvencünk lett a "Madártej", a "Szabolcsi almás-mákos" és a "Szilvagombóc torta", ezeket magam is elkészítettem itthon. (Akkor még nem blogoltam, így nincs fotó és recept róluk nálam, de ami késik, nem múlik!)
Idén a "Milotai mézes" egyikünk tetszését sem nyerte meg, szerintünk brutál tömény és édes, de amikor férjem megkóstolta a cukormentes, ribizlihabosat, kijelentette: ilyet kér a szülinapjára!
Recept híján nagy volt a kihívás, áttanulmányoztam az ide vonatkozó cikkeket, instrukciókat gyűjtöttem innen-onnan, közben megjelent róla egy verzió Mohánál is. Jöjjön hát az én változatom, ami a nagy napra készült.
Annyira sikeres lett ez a torta, hogy kilencen voltunk rá és egy szelet maradt belőle! A férjem egymaga - aki ismeri most nagyon elcsodálkozik - 4 szeletet evett meg egymás után! Ennél nagyobb dicséret vagy köszönet azt hiszem nem is kell..... És persze azt is mondta, hogy jobb mint az eredeti, amit cukrászdában kóstolt! <3
Annyira sikeres lett ez a torta, hogy kilencen voltunk rá és egy szelet maradt belőle! A férjem egymaga - aki ismeri most nagyon elcsodálkozik - 4 szeletet evett meg egymás után! Ennél nagyobb dicséret vagy köszönet azt hiszem nem is kell..... És persze azt is mondta, hogy jobb mint az eredeti, amit cukrászdában kóstolt! <3
Isten éltessen Lénárd sokáig!!! :)
Hozzávalók:
Amit érdemes előre elkészíteni:
- Ribizli öntet: 30 dkg fagyos ribizlit tűzön kevergetve felfőztem, leturmixoltam majd átpasszíroztam. 5 dkg xilit, 2dkg pektin és 1 dl víz ment hozzá, ezeket összefőztem.
- Almakompót (az eredetiben állítólag diabetikus almabefőtt van, de én inkább kompótot főztem): 30 dkg megpucolt, kockára vágott almát 3 dl vízzel felöntöttem. Ízesítettem xilittel, fahéjjal, szegfűszeggel és citromlével, fedő alatt megpároltam. Kihűtöttem.
- Almapüré: 15 dkg reszelt alma, 0,5dl almakompót-lé, 1dkg zselatin, 3dkg xilit, fahéj, lassú tűzön összefőztem.
- Piskóta: 2 közepes alma reszelve, 8dkg xilit, 2 tojás, 12dkg tönkölybúza liszt, 1 kiskanál sütőpor, fahéj. A tojásfehérjét kemény habbá vertem a cukor felével. A sárgáját habosra kevertem a többi cukorral, hozzáadtam az almát majd váltakozva a szárazanyagot és a tojáshabot. 180 fokon, zsírozott-lisztezett tortaformában negyed óra alatt készre sütöttem.
1. réteg: A kihűlt piskóta tetejét megkentem némi ribizli öntettel, majd karikát raktam köré.
2. réteg: Az almakompótot leszűrtem, az almakockákhoz (40dkg volt) adtam fél dl kompót levet, 1 dkg zselatint, egy kis citromelvet és összefőztem. hagytam hűlni majd a piskótára simítottam.
3. réteg: 1 tojásfehérjét habbá vertem, hozzáadtam 3 dkg xilitet és addig kevertem míg a cukor elolvadt. 1,5 dl tejszínt 1 habfixálóval kemény habbá vertem. Ezt a két habot vegyítettem bele óvatos keverő mozdulatokkal az előre elkészített almapürébe. Ezt a habot kentem az almakompótos rétegre.
A tetejét megkentem egy kis ribizliöntettel és megszórtam ribizlivel.
4. réteg: 3dkg xilitet 2dkg vízzel feltettem főzni. Amikor forrni kezdett akkor 2 tojásfehérjét habbá vertem, hozzáadtam 3 dkg xilitet és addig kevertem míg a cukor el nem olvadt. Addigra a cukorszirup is kezdett sűrűsödni, finoman füstölni. A cukorszirupot a habba öntöttem, elkevertem, beletettem a maradék ribizli öntetet is (egy evőkanálnyit meghagytam díszítésre). Hozzácsorgattam még 2 evőkanál vízben feloldott 1 evőkanál zselatint, amit kicsit összemelegítettem.
Ezt kentem az almahabra. A maradék öntetbe megforgattam pár szem fagyos ribizlit, a többi öntettel megcsorgattam a torta tetejét. A ribizliket fürt szerűen rátettem és mentalevéllel díszítettem.
Nem mondható, hogy egy egyszerű recept, de ha első nap megfőzzük/sütjük a fentebb felsoroltakat, másnap már viszonylag egyszerűen és gyorsan megy a rétegezés.
Vicces, de ahogy a bejegyzés címkéit választottam a tortához, rájöttem, hogy beleillik a "maradék tojásfehérjéhez recept" kategóriába, hiszen az egész tojásokon kívül 3 tojásfehérje is kell hozzá. Persze ez semmiképpen sem a "dobjuk össze gyorsan a maradékból" kategória! :-DDD
Nem mondható, hogy egy egyszerű recept, de ha első nap megfőzzük/sütjük a fentebb felsoroltakat, másnap már viszonylag egyszerűen és gyorsan megy a rétegezés.
Vicces, de ahogy a bejegyzés címkéit választottam a tortához, rájöttem, hogy beleillik a "maradék tojásfehérjéhez recept" kategóriába, hiszen az egész tojásokon kívül 3 tojásfehérje is kell hozzá. Persze ez semmiképpen sem a "dobjuk össze gyorsan a maradékból" kategória! :-DDD
Isten éltesse az Ünnepeltet! Még 100 ilyen (hasonló) szépséges szülinapi tortát kívánok!
VálaszTörlésNagyon klassz lett. Nekünk is izlett ez az országtorta, a másik tényleg nagyon tömény. Kösz, hogy kitaláltad, tuti megcsinálom én is.
VálaszTörlésBoldog szülinapot a férjednek!
Isten éltesse sokáig a kedves férjedet :) Szerintem 100 évig fog élni, ha ennyi finomsággal kényezteted :)
VálaszTörlésMicsoda ízkombináció - valahogy meg tudom érteni, a férjed miért evett belőle 4 szeletet... :)
VálaszTörlésMuskátliBüfé: köszi és állok elébe még 100 tortának! :)
TörlésLuca: átadom a jókívánságot és remélem posztolod majd ha elkészítetted! :)
Janka: a proféta szóljon, belőled, rajtam - és a tortáimon - nem fog múlni, hogy 100 éves aggastyán legyen! :)
Gabriella: köszi! :) Egyszer érdemes kipróbálni.
Csodaszép! Nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésBoldog szülinapot az ünnepeltnek! Nagyon szép lett a torta, és biztos vagyok benne, hogy finomabb, mint amit a cukrászdában lehet kapni.:D
VálaszTörlésNagyon boldog szülinapot kívánok a párodnak utólag is, Isten éltesse erőben, egészségben! :) Csodásan néz ki a torta, és biztosan nagyon finom is volt! :)
VálaszTörlésEszméletlen jól néz ki, jöhetne egy szelet nekem is :) Isten éltesse a Párodat!
VálaszTörlésHű, de betyár jól néz ki! Ó, de jó lenne megkóstolni! No, majd amit én sütök, mert ezt (is) várólistára teszem.
VálaszTörlésAz ünnepeltnek sok boldog születésnapot kívánok!
Boldog szülinapot a párodnak! Csodás ez a torta a rétegeivel.
VálaszTörlésGyönyörű lett, mestermű:) Boldog szülinapot kívánok a férjednek utólag is:) Ha egyszer lesz türelmem én is elkészítem.
VálaszTörlésNagyon boldog születésnapot a Férjednek! :) Csodaszép tortát készítettél, és milyen finom lehetett.......
VálaszTörlésCsiga: köszke! :)
TörlésFlóra : :))
Hankka: átadom, köszi! :)
Lilla: küldöm a szeletet, nyisd az ablakod....:)
Marisz: remélem egyszer elkészíted és beszámolsz! ;-)
HajniZoli: köszönjük! :)
Trollanyu: boldog lennék ha elkészítenéd, főleg hogy ezt talán Te is eheted! :)
Okki: aranyos vagy, átadom neki! :)
Hát ez csodaszép:) Gratula és Isten éltesse a férjedet:)
VálaszTörlésMicsoda színek, mennyi réteg, mennyi hab, szóval csodás! Isten éltesse sokáig Férjedet!
VálaszTörlésBoldog születésnapot a férjednek! Nagyon szép tortát készítettél neki! :)
VálaszTörlésKöszi lányok a jókívánságokat és örülök, hogy tetszik a torta! <3
Törlés