Edit barátnőm anyukájának készült ez a torta meglepetésként a 60. szülinapjára. Mivel két cukros is volt az ünneplő csapatban, ezért Graham liszttel és nyírfacukorral készült, hogy kedvezőbbek legyenek a bűnözési adatai. :)
A dobos torta önmagában is olyan szép, hogy némi krém-díszítésen kívül, amit végigfuttatunk az oldalán, nemigen kíván más dekorálást. Mivel elszámoltam magam a cukor-olvasztásnál a tetőhöz - és maradt még olvasztott cukor a lábosomban - kipróbáltam egy dekorálási módot.
- egy merőkanál domború részét alaposan megolajoztam,
- a lábos aljában addig kevergettem a maradék olvasztott cukrot, míg az érezhetően megsűrűsödött,
- ekkor a fakanállal gyors mozdulatokkal össze-vissza "becsíkoztam" rácsszerűen a beolajozott kanalat,
- kicsit vártam és óvatosan a rácsok alá piszkáltam egy kés hegyével, próbáltam megmozdítani az egészet,
- amikor már hozzá tudtam nyúlni, a kezemmel megmozgattam a rácsot,
- megvártam amíg teljesen kihűlt, alul letörtem a felesleges, kiálló részeket (torokfájásra jó elszopogatni a maradék, dermedt cukrot!) és a torta közepére helyeztem
Bevallom, egyszer már próbálkoztam ezzel a módszerrel sikertelenül, de most végre összejött! Úgy érzem a titok 3 nyitja: jól legyen megkenve a kanál hátulja, kellően legyen sűrű az olvasztott cukor (ha híg, megfolyik), bátornak és merésznek kell lenni amikor megmozgatom a formán!
Isten éltessen Jolika még egyszer! :)
Ismét nagyon szépet és finomat alkottál! Isten éltesse az ünnepeltet!
VálaszTörlésHű, de jól néz ki!
VálaszTörlésHúúú, ez nagyon klassz!
VálaszTörlésAz ünnepeltnek még nagyon sok boldog születésnapot kíávnok!!
Gyönyörű lett!:)
VálaszTörlésA dobostorta nálunk is nagy favorit. Ilyen kupolát sokszor láttam a szakács műsorokban készíteni. Sokkal egyszerűbbnek néz ki, mint megcsinálni. Tapasztalatból tudom én is.....
VálaszTörlésGondolom az égetett cukor részét rendes cukorból csináltad, mert a nyírfacukor nem karamellizálódik
Ó, hogy én mennyire imádom a dobos tortát. :)
VálaszTörlésAztabetyárját, de ügyes vagy. Én is próbáltam már, de nekem nem jött össze. NEked csodás lett :-)
VálaszTörlésKöszönöm, hogy velem örültök! :))) És igen, a dob rész nem nyírfacukorból készült, igazából fel sem merült bennem ez a lehetőség de jó tudni, hogy az nem is karamellizálható!
TörlésNagyon csodás lett :) A karamellel tényleg csak bátran és elszántan lehet dolgozni. A kezemen vannak olyan hegek, amik szerintem örökre megmaradnak. Le a kalappal :)
VálaszTörlésGyönyörű:))
VálaszTörlésA mindenét de jól néz ki! Tetszetős! :)
VálaszTörlésKöszönöm a köszöntést anyukám nevében :-)
VálaszTörlésA torta nemcsak külsőleg volt szuper, hanem az íze is szuper volt, nagyon gyorsan el is fogyott :-))
Már megint igen szép lett! A kupola is jó. A karamell tényleg jó torokfájásra? Finomabb gyógyszert el sem tudok képzelni:-) Anyukám a hagymateát égetett cukorral ízesítette- hát ezért!
VálaszTörlésCsodaszép:)
VálaszTörlésCsodaszép, nagyon ügyes vagy és megint milyen jót ötleteltél! :)
VálaszTörlésCsodásat alkottál, mint mindig:-)
VálaszTörlésGyönyörű lett a dobostortád! :)
VálaszTörlésMár elmondták az előttem szólók: gyönyörű a tortád és nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm Nektek a kedves megjegyzéseket! :))
Törlés