Én egy olyan alaprecepthez viszonyítva készítem ezt a nyalánkságot, ahol 10dkg tojásfehérjéhez 4dkg kristálycukor és 2 dkg vaníliás cukor keverékét kell számolni "szárazon" (azaz a tojáshabhoz adni annak felverődése után) és 32dkg cukorból kell szirupot főzni annyi vízzel ami éppen - 1-2mm vastagságban - ellepi. Mindig mérem, hogy mennyi fehérjém maradt ki és arányosan kiszámolom a cukrot. Most éppen így alakult:
- 6,5dkg tojásfehérje (2 kisebb tojásból)
- 2dkg kristálycukor
- 2dkg vaníliás cukor
- 20dkg kristálycukor felfőzve
- Egy vékony drót úgy hajlítgatva, hogy hosszú szára legyen és a végén legyen egy 1cm átmérőjű karika.
A cukrot annyi vízzel felteszem főni, amennyi éppen ellepi, ez nekem 6 dkg víz volt kimérve. Amikor a cukor forrni kezd akkor elkezdem habbá verni a tojásfehérjét. Amikor kemény hab mehet bele a kristály- és vaníliás cukor elegye és keverem tovább, hogy beleolvadjon a cukor.
Közben a cukorszirup láthatóan besűrűsödik és kissé sárgás színt kap. Ekkor belemártom a drótot a karikás végével úgy, hogy a karikában legyen egy kis cukorszirup, mint amikor szappanbuborékot fújunk. Ha ezt a kis szirupot ki tudom fújni cukor-buboréknak, akkor jó a szirup. Állandó keverés mellett hozzáöntöm a fehérjehabhoz és 1 percig keverem, hűtöm még.
Nyomózsákból kis halmokat vagy karikákat formázok sütőpapírra és megszórom tetszőlegesen színes cukorral, kókusszal.
100-120 fokos sütőbe helyezem (nem kell járatni közben a sütőt, elég egyszer felfűteni) és bent hagyom reggelig szilárdulni. Most éppen piskótát sütöttem előtte, nyitva hagytam egy kicsit az ajtót, hogy lejjebb menjen a hőfok, betettem a csókokat, becsuktam az ajtót, 4 óra múlva már szárazak voltak.
Nyomózsákból kis halmokat vagy karikákat formázok sütőpapírra és megszórom tetszőlegesen színes cukorral, kókusszal.
100-120 fokos sütőbe helyezem (nem kell járatni közben a sütőt, elég egyszer felfűteni) és bent hagyom reggelig szilárdulni. Most éppen piskótát sütöttem előtte, nyitva hagytam egy kicsit az ajtót, hogy lejjebb menjen a hőfok, betettem a csókokat, becsuktam az ajtót, 4 óra múlva már szárazak voltak.
Nem semmi a tálalásod! Még akkor is ha a habzsókot nagy-ngaynéném tukmálása óta nem eszem :)))
VálaszTörlésEszméletlen jók lettek ezek a képek és gyönyörűek a habcsókok. Kár, hogy nem engem kaptál, mert szívesen megkóstoltam volna :-)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek ! Ezt a lámpát szívesen elfogadnám, így teli üzemanyaggal. Én csak simán cukorral verem fel, nem megy nekem ez a forró szirupos megoldás, mindig elcseszem :(
VálaszTörlésÉs micsoda szép lámpásba töltötted őket, nagyon mutatós! :) Igazán fincsik lehetnek, nálunk kókuszos ízesítéssel készült! :)
VálaszTörlésEz aztán ötletes. Nagyon guszta!
VálaszTörlésHmmm, ez a lámpás nálunk is világíthatna!
VálaszTörlésDe jól néznek ki! Igazán kreatív! :)
VálaszTörlésJujjj de nagyon szépségesek! Szívesen felfalnám az egészet :)
VálaszTörlésKöszönöm Nektek, örülök, hogy mindenkinek teszik a habcsók és a képek is! :)
TörlésÉpp tegnap készítettem én is :) Szigorúan ajándékba,mert ez nekem elviselhetetlenül édes :))
VálaszTörlésDe szépek, és csuda jó tárolód van, irigylem. :)
VálaszTörlésRebarbara: :-))) Én sem szeretem őket, de Anyukám és a lányok nagyon!
TörlésGabriella: köszike! :)
ez nagyon klassz!
VálaszTörlés:)))
Törlés