Ez az egyik finomság amit soha ki nem hagynék az osztrák sípályák Hütté-iben való kalandozások során, persze csakis egy jókora bécsi szelet után! ;-)
Évánál, a Takarékos konyhában láttam meg a receptet még régebben és mentettem el magamnak. Nagyon finom lett, megéri azt a kevés macerát amit a főzésére rá kell fordítani. Igazán hasonlít az íze az osztrák pajtásokéhoz. Persze a feeling hiányzik mellőle itthon, de azt odaképzelhetjük.... :-D
Hozzávalók:
Tészta:
50dkg liszt
2dkg élesztő (vagy egy tasak instant)
1 tojássárgája
csipet só
~2,5 dl langyos tej
Szilvalekvár
Vaníliaszósz.
Egy nagy fazékban vizet teszek fel főni, amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól forr a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat (általában 3 db fér rá) és a fazékra helyezem a fedelét.
A tészták így főnek meg a gőzben, egy adag 8-10 perc alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat egy tálba rakom, leöntöm vanília szósszal.
Hozzávalók:
Tészta:
50dkg liszt
2dkg élesztő (vagy egy tasak instant)
1 tojássárgája
csipet só
~2,5 dl langyos tej
Szilvalekvár
Vaníliaszósz.
0,5liter tej
4evőkanál cukor
1csomag vaníliás cukor
1evőkanál liszt
Tálaláshoz: darált mák, diógrillázs
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatom, hozzáadom a liszthez, tojássárgáját és pici sót adok hozzá, bedagasztom a
tésztát. Mikor megkelt a tészta (~30-40 perc) kinyújtom, felvágom kocka alakra és
szilvalekvárt teszek a tészta közepébe majd gombócokat formálok belőlük. (Nekem 16 db, gyermekököl nagyságú gombóc lett belőle)
Egy nagy fazékban vizet teszek fel főni, amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól forr a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat (általában 3 db fér rá) és a fazékra helyezem a fedelét.
A tészták így főnek meg a gőzben, egy adag 8-10 perc alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat egy tálba rakom, leöntöm vanília szósszal.
A vaníliaszószhoz a tojássárgákat, cukrokat, lisztet egy kis
tejjel simára kevertem, a tej többi részét elkezdtem melegíteni. Amikor
már jó meleg volt, ráöntöttem a tojássárgás keverékre és állandó
keverés mellett besűrítettem. A forrás pillanatában gyorsan
lekapcsoltam.
Darált, cukrozott mákkal vagy diógrillázzsal megszórva tálalom.
Egy kis montázs a végére az osztrák változatról és a másik kedvencről, az almás rétesről. :) :
Úúúúú :D
VálaszTörlésNagyon guszta! Örülök hogy elkészítetted, nagyon finom lehet a szósszal. Általában csak mákkal szoktam megszórni lányaim imádják, de mióta így megszaporodtunk ritkán készítem én is mert eléggé munkaigényes különösen ha több személynek kell készíteni.Nagyon aranyos a kislányod igazi reklám baba bájos mosolyával!
VálaszTörlésCsodaszépek! Tetszetős receptek! :)
VálaszTörlésDe jóóóó, ezt ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésVégem van, Zsuzsa! Mennyei! Én a vajas-mákos verziót nyomom a hüttékben :)
VálaszTörlésEz igen :) Én még nem mertem egyszer sem gőzgombócot készíteni mert féltem hogy elrontom, de látva nálad a végeredményt hmmmmm :)
VálaszTörlésJajjjj, de nagyon jól sikerült!!! Ezer éve tervezem, de mindig elodáztam az elkészítését :) Mentem is a receptet :)
VálaszTörlésNagyon jó recept! De a tiéd talán még szebb, mint az osztrák :-)
VálaszTörlésRégen, mikor a lányom kicsi volt, és dúlt a délvidéki háború, sokat jártunk Ausztriába, de ilyet nem ettünk, csak Apfelstrurel-t :-) Azt nagyon szerettük :-)
Köszönöm Nektek! Egy próbát mindenképpen megér a készítése, szerintem nem bánja meg senki. :))
TörlésNagyon jól néz ki, még sosem készítettem ilyet, de direkt szeretem a macerás dolgokat, így felvettem a listámra:)
VálaszTörlésDe nagy kedvencünk, főleg dióval! Szerintem a Tiéd sokkal finomabb az osztrák változatnál! Az az örömteli mosoly!!!!!! minden pénzt megér :)
VálaszTörlésTrollanyu: remélem ízleni fog!
TörlésVicuska: köszönöm! <3