Új likőrt próbálok ki idén a tavalyi, nagy sikerű "44", azaz narancsos-kávé likőr után. Már sokat hallottam, hogy milyen finom a zölddió-pálinka, de én a pálinkát nem szeretem. Így egy édesebb, likőr receptet vadásztam a netről innen.
A belinkelt recept szerint karácsonyig kell - lehet - érlelni a likőrt, de más hasonló receptúrák szerint elég hat-nyolc hét az összeéréshez. Így augusztusban mindenképpen tartunk egy kóstolást és beszámolok. :)
Fogyasztatás előtt majd le kell szűrni és a megmaradt diókat borba áztatva állítólag kész a házi Vermut. Meg is van a következő teszt-feladat! :-DD
25-30 db zölddió (akkor jó, amikor még át lehet szúrni tűvel)
12 db szegfűbors
4 db csillagánizs
4 db fahéjrúd
40 dkg cukor
1 liter házipálinka
A zölddiókat - kesztyűben mert iszonyatosan fog! - megmostam, kettévágtam. Egy üveg aljába tettem a cukrot, rá a fűszereket majd a diókat. Leöntöttem szesszel és most várok. Az első pár napban kicsit rázogatni kell, hogy olvadjon a cukor, aztán hűvös, sötét helyen kell érlelni a fogyasztásig.
Én is szoktam készíteni, de az idén kihagytam. Kíváncsian várom a végeredményt. Én mindig napokig áztatom felhasználás előtt, hogy enyhüljön a keserűsége, de macerás. Így sokkal egyszerűbbnek látszik a dolog, A karácsonyi dátum nem hülyeség, de húsvétra még finomabb lesz :)
VálaszTörlésHúsvét??? :-D Te jó ég, ennyit várni... na majd meglátjuk meddig tart a türelem... ;-)
TörlésCsodás képeid lettek!!!!! Finom lesz a likőr is!!!!
VálaszTörlésNagyon guszta az érlelés folyamatában! Ami azt illeti én a pálinkát nem bírom, de egyes rokonaim úgy isszák, mintha víz lenne :D szerintem ezt is simán felhörpintenék :)
VálaszTörlésMég nem ittam ilyet, de nagyon finom lehet! Szép, guszta képeket készítettél róla :-)
VálaszTörlésKöszi lányok, nagyon várom a végeredményt, de hajhhh de messze van Karácsony, húsvét meg pláne... ;-DD
TörlésKíváncsi vagyok, hogy a házipálinka jellegzetes íze-aromája eltűnik-e ettől. Engem csak az zavar(-na) egyedül.
VálaszTörlésErre én is nagyon kíváncsi vagyok, várom az augusztusi beszámolót... vagy karácsonyi, esetleg húsvéti? :-)
VálaszTörlésM@rti, Gerdi, akkor most már többen várunk lélegzetvisszafojtva a kóstolásig..... ;-DDD Remélem nem lesz benne meghatározó a pálinka íz, a "44"- és a tojáslikőrömnél nem szokott az lenni.
Törlés