Említettem nemrég, hogy Kati unokahúgomtól kaptam egy remek, olasz sütireceptekkel teli könyvecskét. Az első áldozatom a lapok közül a Santiago torta volt, a másodikat pedig most hozom, a Capri tortát.
Különösebb történeti hátteret nem találtam ehhez a remek csokoládétortához, de néhány változat kering a világhálón a recepttel kapcsolatban. Mindegyik verzióban főszereplő a mandula, a csokoládé, a vaj, valamint a végeredményt dicsőítő szavak is. :-)
Az eredeti tortát porcukorral kell meghinteni, én ezen most módosítottam: étcsokoládéval vontam be a torta tetejét és fehér csokoládéval, valamint - az őszt üdvözölvén - birsalmasajt darabokkal bolondítottam meg....isteni lett!!!
A tortában liszt nem található, így - a megfelelő csokoládét kiválasztva - gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
20dkg őrölt mandula
12dkg cukor
12dkg étcsokoládé
12dkg vaj
3 tojás
0,2dl csokoládé likőr (elhagyható)
1 csomag vaníliás cukor
Bevonathoz:
Fehér -és étcsokoládé vagy porcukor
Birsalmasajt (elhagyható)
Elégedett kóstoló bizottság :) |
A vajat a csokoládéval gőz felett megolvasztottam. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját habosra kevertem a cukrokkal. Hozzáadtam a likőrt, majd felváltva a mandulát és az olvadt csokoládés vajat. A fehérjehabot a tésztába vegyítettem óvatosan, hogy ne törjön össze nagyon. Zsírozott-lisztezett, 18 cm átmérőjű tortakarikába töltöttem. 180 fokon 30-35 perc alatt - tűpróba! - készre sütöttem.
A végeredmény egy erősen mandula- és csokoládéízű, szájban omló, brownie-szerű sütemény. Hmmmmm..... :-)
A végeredmény egy erősen mandula- és csokoládéízű, szájban omló, brownie-szerű sütemény. Hmmmmm..... :-)
Hmmm, ez nagyon nekem való. Olyasmi, mint a pilletorta volt, kipróbálós :)
VálaszTörlésNagyon szépséges birsalmasajtjaid lettek!
VálaszTörlésKöszi csajok, vigyétek és egyétek! ;-))
TörlésNagyon jól néz ki. Ki fogom próbálni. :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki és tetszik a recept is! Fincsi lehet! :)
VálaszTörlésHajrá Luca, hajrá Csiga! ;-)
Törlés