Már hagyománnyá vált nálunk, hogy amikor síelni megyünk, készülök egy különleges keksszel az útra, amivel meglepem a családot és amit csodaszép hegyek között fotózhatok.
A múlt éveben a "Lénárd-keksz" volt az útravalónk, az idén pedig - szintén a hagyományokhoz híven egy francia blogról választott keksz - a Mantácaos omlós tészta. Ez egy dekoratív, kúp alakra formázott citromos keksz, amely alakjával rögtön az osztrák hegyekre emlékeztetett engem. El se tudnék jobb helyet képzelni a megörökítéséhez, mint az Alpok. :-)
A receptet lefordítottam és hűen követtem, amit meg kell mondanom, nagyon jól tettem! Én egy kis citromos mázat is csempésztem a tetejére, hogy még jobban beleolvadjon a csodálatos, hósipkás hegyek hátterébe.
A "mantécaos" keksz hazája egyébként Spanyolország, de nagyon népszerű Marokkóban is "ghriba" néven. Az előbbi alapja vaj vagy olaj, az utóbbié főleg zsír, de mindkettő egy törékeny, szájban omló tészta. A legtöbbször citrom az alapíz, de népszerű alapanyaga a mandula, a fahéj és a narancsvirág is.
A "mantécaos" keksz hazája egyébként Spanyolország, de nagyon népszerű Marokkóban is "ghriba" néven. Az előbbi alapja vaj vagy olaj, az utóbbié főleg zsír, de mindkettő egy törékeny, szájban omló tészta. A legtöbbször citrom az alapíz, de népszerű alapanyaga a mandula, a fahéj és a narancsvirág is.
Hozzávalók:
20dkg liszt
10dkg porcukor
10dkg vaj
1/2 citrom reszelt héjja
1 csomag vaníliás cukor
Dekoráláshoz:
2 evőkanál citromlé
Porcukor annyi, hogy sűrű máz készülhessen belőle
Fahéj (ha mázat nem szeretnénk)
2 evőkanál citromlé
Porcukor annyi, hogy sűrű máz készülhessen belőle
Fahéj (ha mázat nem szeretnénk)
A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam, amit diónyi darabokra osztottam fel és kúp alakúra formáztam.
Tiszta, zsírmenetes sütőlemezen 180 fokon 10 perc alatt világosra sütöttem a kekszeket.
A kihűlt kúpokat fahéjjal kell meghinteni, de én citromléből és porcukorból sűrű mázat kevertem, ezzel dekoráltam a készre sült kekszek csúcsát.
Akinek nincs kedve így tenni, az hintse meg porcukorral és/vagy fahéjjal. Így is, úgy is csinos lesz a végeredmény. :-)
Akinek nincs kedve így tenni, az hintse meg porcukorral és/vagy fahéjjal. Így is, úgy is csinos lesz a végeredmény. :-)
Már vártam, hogy a hegyekben készült fotót :) Szuper kekszet készítettél és valóban csodásan illik a környezethez :)
VálaszTörlésCsodás helyen voltatok, méltó egy ilyen finom, és dekoratív keksz hozzá :-)
VálaszTörlésTetszik az utolsó képed is, én is szoktam így játszani a ráközelítésekkel :-)
Janka: hiába, ismersz Te engem vagy mifene.... :-DD
TörlésKatalin: köszönöm, örülök, hogy tetszik! Nem minden nap kerül az ember ilyen helyre és ilyen szép időben, élvezet volt kattintgatni.... :-)
Jaj, de kis cukik, ahogy ott sorakoznak a festői háttér előtt :) Én nem tudok síelni, így is kapok? :)
VálaszTörlésNaná, hogy kapsz! <3
TörlésDe jó ennek a keksznek, ilyen csodás helyeket láthat!
VálaszTörlésNagyon szép helyen voltatok, biztosan jól éreztétek magatokat! :) A kekszek helyesek és nagyon fincsik is lehetnek! :)
VálaszTörlésNagyon szép és finom kekszet varázsoltál! Csodás helyen voltatok!
VálaszTörlés..., de hogy még a doboz is illik a kekszhez és a hegyekhez :) - a tengerhez mit viszel? - jó síelést és csodaszép időt Nektek!
VálaszTörlésGyönyörűek és nagyon passzolnak a havas hegyekhez! Biztosan szuper finom volt.....
VálaszTörlésCsodaszép kekszecskék, a táj pedig szintén nagyon szép! :) Fincsi lehet :)
VálaszTörlésEgyszerű hozzávalókból milyen kis csinos kekszeket lehet készíteni .... és finomak is! :)
VálaszTörlésIsmételten nagyon szép helyen voltatok.
Csodaszép helyen jártatok, mesés fotók és finomságos keksz hmmmmm :)
VálaszTörlésKöszönet Nektek! Kár, hogy már véget ért, még csúszkálnék kicsit.... :-)
TörlésJaj, de irigyellek a gyönyörű fotók láttán...
VálaszTörlésAmúgy a keksz is tetszik. :))
Köszönöm Gabi! :-)
Törlés