Oldalak

2015. február 18., szerda

Kecskeméti rakott palacsinta SAD30-ra


Hihetetlen, de már a 30. fordulóhoz érkezett a SAD, azaz Süss!Alkoss!Díszíts! játék, amelynek a 13. fordulóban magam is a házigazdája voltam. Remek témát eszelt ki az Egy falat Svájc blog írója, ami nem más mint mindannyiunk kedvence, a palacsinta


A csintalan édesség mellé kért még a játékvezető valami Valentin napos jelzést is, ami az én esetemben a palacsintatortám tetején, ribizliszószból kialakított szívecske volt.


Fellapoztam a Palacsinták könyvét-222 recepttel, amit gyerekkoromban is izgalommal nézegettem, és amit anyukám már végleg nekem adott. A rakott palacsinták között lapozgatva szerettem bele ebbe az édességbe, amit csak néhány ponton variáltam meg: dió mellett mák is került bele, a lánykáim miatt kihagytam a lekvárból a pálinkát, a tetejére ribizliszószt is öntöttem.

Nagyon finom lett a végeredmény, mindkét lányom megnyalta mind a tíz ujját utána. :-) Finom volt nagyon a habos palacsinta alap is a vastagabb tésztájával. 



Hozzávalók:

8db, habos édes palacsintához:
25dkg finomliszt
3db tojás
5dl tej
1 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
Csipet só

Töltelékhez, díszítéshez:
30dkg barackdzsem (mehetne bele
1dl kecskeméti barackpálinka)
8dkg darált dió (nálam citromhéjjal)
8dkg darált mák
4 tojásfehérje
1evőkanál vaníliás cukor
Ribizliszósz (elmaradhat)

A palacsintához a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját simára kevertem a cukorral, majd apránként hozzáadtam a tejet és a lisztet csipet sóval. Fél óra pihentetés után a fehérjéket kemény habbá vertem és a tésztába vegyítettem. Forró, olajozott serpenyőben a szokottnál kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem.

A kisült palacsintákat tűzálló tálra rétegeztem. Minden réteget megkentem baracklekvárral és felváltva megszórtam darált mákkal és dióval. A tetején a palacsintát nem kentem meg semmivel. Ezt a tornyot 180 fokos sütőben 5 perc alatt átsütöttem, közben a fehérjékből és a vaníliás cukorból fényes, kemény habot vertem. Habzsákból csókokat nyomtam a tojáshabból a torta tetejére majd annyi időre visszatettem a sütőbe, hogy a hab megszilárduljon és kissé megbarnuljon.


11 megjegyzés:

  1. A mákot leszámítva, ez igencsak kedvemre való! :) Nagyon pöpec a tálalás is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, pedig én imáááádom a máááákot... :-)

      Törlés
  2. Ez nagyon finom lehetett, az biztos.

    VálaszTörlés
  3. De szép, mint egy igazi torta :-)

    VálaszTörlés
  4. Ó, de nagyon jól néz ki és mennyi finomsággal készült! :) Lerí róla, hogy mennyire finom! :)

    VálaszTörlés
  5. Uhhhhh imádnivalóóó :) Ezer éve nem csináltam rakott palacsintát :) azt hiszem itt az ideje hogy megint készítsek.

    VálaszTörlés
  6. Micsoda finomság :) Én csak simán lekvárral és dióval szoktam készíteni, de ez a mákos réteg izgatóan hat benne :)

    VálaszTörlés
  7. Micsoda gyönyörűséget készítettél! Öröm ránézni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi lányok, csak ajánlani tudom, Egy tartalmas leves mellé - mi lencseleves után ettük - és kész a pompás ebéd. :-)

      Törlés
  8. Palacsinta művészi kivitelezéssel! Csodás! Szívesen lettem volna ebédvendég nálatok! :)

    VálaszTörlés