22. fordulójához érkezett a Blogkóstoló játék, amelynek keretében egy sorsolás útján kiválasztott blogról kell sütni - főzni. Az izgalmas játéknak magam is házigazdája voltam a 12. fordulóban, most pedig Vöröskaktusznál landolt a stafétabot. A házigazda saját magát sorsolta ki nekem :-D , így nála kutakodtam valami finomságos recept után. A keresés közben többször elcsábultam, aztán ráakadtam erre a pitére, amibe rögtön beleszerettem.
Egy egyszerűen összedobható, könnyű pitéről van szó, ami krémes - és a nevéhez híven - istenien citromos. A recepten csak egy ponton változtattam: a krémes részhez adtam egy evőkanál pudingport. Igazából a megérzés és a fotón szereplő szelet adta az ötletet, kicsit féltem tőle, hogy nem fog megszilárdulni kellően a krémes réteg. Nagyszerű állagú lett így a végeredmény, bár lehet, hogy a puding nélkül is az lett volna... :-)
Próbáljátok ki bátran!
Hozzávalók:
Tészta:
17,5dkg liszt
1 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
10dkg vaj
(esetleg egy kevés víz)
Krém:
1 tojásfehérje habbá verve
3 egész tojás
15dkg cukorű
2 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1 evőkanál pudingpor(nálam tejszín ízű)
1 dl tejszín
Díszítéshez:
1,5 dl tejszín
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam (ha nem állna össze, vízzel lehet rásegíteni). A készre gyúrt tésztát 20 percig pihentettem a hűtőben.
A megpihent tésztát kinyújtottam lisztezett deszkán és kibéleltem vele a piteformámat úgy, hogy pereme is legyen. (A leeső tésztából kis szíveket szúrtam ki, ezeket a citromkrémmel együtt tettem a pite szélére sütésre) Letakartam alufóliával és két marék szárazbabot dobtam rá, így végeztem vaksütést. (A bab, mint nehezék, megakadályozza, hogy felpúposodjon a tészta.) 180 fokon 15 percig sütöttem így.
Közben a kimaradt fehérjét kemény habbá vertem. A félig sült tésztáról leszedtem a babot és az alufóliát, rákentem a tojáshab felét és még 10 percig sütöttem.
Ezalatt a maradék habot az egész tojásokkal és a cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a citromhéjat és levet, majd a tejszínt és a pudingport. Ezt a keveréket öntöttem az elősütött tésztára. A sütő hőmérsékletét 135 fokra mérsékeltem, így sütöttem a pitét készre 30 perc alatt.
A kihűlt pitét habbá vert tejszínhabbal dekoráltam, így kínáltam.
Nagyon vonzónak néz ki biztos nagyon finom ha citrom van benne! Kipróbálom egyszer:)
VálaszTörlésFincsi lehet! És milyen gyönyörű a tetején a díszítés, meg is jött az étvágyam hozzá :-)
VálaszTörlésSzinte érzem a citromízt a számban :D
VálaszTörlésNagyon jól választottál Zsuzsa, ami citromkrémes, az csak finom lehet! No, és mutatós is.
VálaszTörlésÉn a vaksütéstől valamiért ódzkodom, pedig illő lenne már kipróbálni...:)
Éva: tégy egy próbát nyugodtan, megéri. :-)
TörlésKatalin: örülök, hogy teszik a díszítése is, köszönöm. :-)
Tejszínhab: az a jóóóó... :-DD
Marisz: ne félj a vaksütéstől, semmi különös nincs vele, 10 perc és lehajítod róla az alufóliát és a babokat... :-)
A lányommal a közös kedvencünk a citromos pite, imádom :) Dobhatnál belőle, nincs most időm sütögetni :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki. Biztosan nagyon finom is.
VálaszTörlésJanka: dobom..... :-DD
TörlésLuca: köszi! <3
Ez valami gyönyörű lett és biztosan finom is! A legegyszerűbb süteményt és csodássá varázsolod! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :-))
TörlésAztaaa! Előbb csak a villán lévő falatkát néztem ki, de legyen inkább egy egész szelet! :-) Persze tudom, már elkéstem, de egyszer azért is megsütöm!
VálaszTörlésÓ, micsoda finomság! És milyen gyönyörű a díszítése! :) A citromos pite nálam is fel van véve a listára.
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet és milyen mutatós!
VálaszTörlés