Apósom kedvence az igazi, piskótakockákból és szirupból összeállított puncstorta. Ezért gyakran készítem ezt a tortát családi ünnepekre. Most igazán aktuális, hiszen a nyári melegben a krémes, tejszínes torták nem bírják sokáig, nem úgy ez a finomság! :-)
A puncstorta bevonata a fondán, amely a minyonok bevonóanyaga is. Én több fajta módszert alkalmazok a puncstorta bevonásához, mikor mit:
- Cukrászdában veszek egy kevés fondánt, azt olvasztom a torta tetejére - alatta lekvárral vonom be a piskótát a bőrös oldalon (ez fontos, mert az alsó, sütőpapírral érintkező oldal lyukacsos, így könnyen beszívja a bevonatot!)
- Veszek a boltban vízzel kikeverhető cukormáz port - szintén lekvárral bevont piskótára
- Porcukorból és citromléből sűrű mázat keverek, színezem, ezzel vonom be a tortát - itt is lekváros a piskóta alatta
- "Csalok", és házi fondantból nyújtott lappal fedem be a tortát - itt puncsos vajkrém van a piskótán
Ezen kívül a torta oldalára mindig készítek egy kevés puncsos vajkrémet, hogy szépen bevonhassam és a szélét dekorálhassam.
Van már itt a blogon egy nagyon hasonló torta, az
Angol puncstorta, amely viszont az én nagy kedvencem az ízesített tejszínhabbal a tetején. Próbáljátok ki mindkettőt!
|
Itt tojáshabbal díszítettem a tortát |
Hozzávalók:
10db tojás
25dkg cukor
33dkg liszt
12 evőkanál víz
Citrom és/vagy narancshéj
Baracklekvár
Szirup:
3dl víz
18dkg cukor
Piros festék
Rum, citromlé, citrom és/vagy narancshéj
Krémbevonat:
2dkg puncsos pudingpor
2dl tej
6dkg cukor
10dkg vaj vagy margarin
A piskótához a tojásfehérjéből kemény habot vertem, a sárgáját
pedig habosra kevertem a cukorral és a vízzel. Beletettem a citrushéjakat. Hozzáadtam a lisztet,
majd a kemény tojáshabot. Két darab, zsírozott-lisztezett, kerek, 22cm-es tortaformában elosztottam~40
perc alatt, 180 fokon tűpróbáig készre sütöttem. Kihűtöttem. Az egyiket lapjában ketté vágtam, a másikat ~1,5x1,5cm-es kockákra daraboltam.
A két lapba vágott piskótákat a vágási felületen megkentem baracklekvárral, az alsó köré tortakarikát illeszetettem.
A piskótakockákat egy nagy tálba tettem. A sziruphoz a vizet a cukorral felforraltam, ízesítettem,
szineztem. A kockára vágott piskótákat nyakon öntöttem a sziruppal és
óvatosan elkevertem. Az így kapott tölteléket belenyomkodtam a
piskótával bélelt tortaformába. Rátettem a felső piskótát is, hagytam kihűlni.
A krémhez a tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főztem. Miután kihűlt, a habosra kevert vajhoz adtam, elkevertem. Ezzel a krémmel vontam be az áthűlt torta oldalát és díszítettem a szélét.
A tetejét a fent felsorolt megoldások egyikével díszítem.