Oldalak

2015. július 30., csütörtök

Ribizlis-túrós, kikavarós torta - gyorsan


A "gyorsan, egyszerűt köszöntésre a meleg napokon", ebbe a kategóriába tartozik a most hozott pitetorta. Nagypapám 86. születésnapjára készült egy kerti-parti keretében. Mivel nagyon meleg volt, nem akartam krémes tortát készíteni. 

Így a jól bevált, kikavarós tésztámhoz folyamodtam, amelyet a piteformába való töltés után bőven megszórta ribizlivel valamint egy kevés túró-tejföl-cukor keverékével.

180 fokon ~20 perc alatt kis is sült, és mire kihűlt a sütő, már a torta is tálalható volt - természeten fagylalttal - a nagy hőségre való tekintettel. :-DD


2015. július 24., péntek

Amerikai brownie egressel, mandulával


Az előző blogkóstoló játéknál jeleztem, hogy a kötelezőn kívül még egy finomságot sütöttem Bogitól, a Vöröskaktusz blogról.
 
Érett az egres az udvarunkban és a férjemnek eszébe jutott, hogy milyen isteni browniet sütöttem vele tavaly. Hogy kicsit variáljak a témán egy új brownie receptet kerestem Boginál, akinél számtalan ötlet található ebben a kategóriában - is. :-)

A tésztában a diót mandulára cseréltem és bőven megszórtam egressel. Nem is tudom mi a legfinomabb benne, az olvadós csokissága, a fehércsokoládé kocka átroppantása a foggal, a manduladarabok vagy a zamatos gyümölcs... vagy így mind együtt! :-)
Próbáljátok ki bátran!

Hozzávalók:
10dkg vaj
10dkg étcsokoládé
2 tojás
18dkg cukor
7dkg liszt
1 kiskanál vaníliás cukor
6 dkg mandula aprítva
13 dkg fehércsokoládé
Csipet só
Egres, vagy más gyümölcs

A vajat az étcsokoládéval vízgőz felett összeolvasztottam, a fehércsokoládét apró kockákra vágtam, a mandulát durvára aprítottam. 
A tojásokat habosra kevertem a cukorral, csipet sóval. Hozzáadtam a vajas-csokis keveréket, majd a liszttel elkevert mandulát is. Végül belekeverem a csokikockákat, megszórtam gyümölccsel.
Zsírozott-lisztezett, 20x30as tepsibe öntöttem és 180 fokon ~20 perc alatt készre sütöttem. Nem szabad szárazra sütni!


2015. július 10., péntek

Segitsüti 2015 tavasz, tortaátadás 2


Immár harmadik alkalommal vettem részt a Segítsüti nagyszerű jótékonysági akciójában, amellyel most a Borsóház alapítványt támogattuk.
A licitnyertesem idén Ildikó, akivel 13000 Ft-tal támogattuk a fenti alapítványt. Neki már átadtam a tortát a Budaörsön, arról itt olvashattok
Vigaszágasom is lett László személyében, akivel újabb 12000 Ft-tal gyarapítjuk így a Borsóház számára gyűjtött összeget.
Lászlóval személyesen nem sikerült találkozni, a férjem vitte el a tortát a nővérének Kecskemétre. Laci egyébként aktív licitáló, de nem sikerült még megcsípnie az első helyet egyik évben sem - amióta én részt veszek ebben a kezdeményezésben. Büszke vagyok rá, hogy már harmadszor ő a vigaszágasom! :-)

Most jöttem rá, hogy receptet még mindig nem hoztam a tortához... Na, majd ezt még pótolom! 

2015. július 6., hétfő

Puncstorta - hagyományosan


Apósom kedvence az igazi, piskótakockákból és szirupból összeállított puncstorta. Ezért gyakran készítem ezt a tortát családi ünnepekre. Most igazán aktuális, hiszen a nyári melegben a krémes, tejszínes torták nem bírják sokáig, nem úgy ez a finomság! :-)
A puncstorta bevonata a fondán, amely a minyonok bevonóanyaga is. Én több fajta módszert alkalmazok a puncstorta bevonásához, mikor mit:
  • Cukrászdában veszek egy kevés fondánt, azt olvasztom a torta tetejére - alatta lekvárral vonom be a piskótát a bőrös oldalon (ez fontos, mert az alsó, sütőpapírral érintkező oldal lyukacsos, így könnyen beszívja a bevonatot!)
  • Veszek a boltban vízzel kikeverhető cukormáz port - szintén lekvárral bevont piskótára
  • Porcukorból és citromléből sűrű mázat keverek, színezem, ezzel vonom be a tortát - itt is lekváros a piskóta alatta
  • "Csalok", és házi fondantból nyújtott lappal fedem be a tortát - itt puncsos vajkrém van a piskótán
Ezen kívül a torta oldalára mindig készítek egy kevés puncsos vajkrémet, hogy szépen bevonhassam és a szélét dekorálhassam. 

Van már itt a blogon egy nagyon hasonló torta, az Angol puncstorta, amely viszont az én nagy kedvencem az ízesített tejszínhabbal a tetején. Próbáljátok ki mindkettőt!

Itt tojáshabbal díszítettem a tortát
Hozzávalók:
10db tojás
25dkg cukor
33dkg liszt
12 evőkanál víz
Citrom és/vagy narancshéj 

Baracklekvár

Szirup:
3dl víz
18dkg cukor
Piros festék
Rum, citromlé, citrom és/vagy narancshéj

Krémbevonat:
2dkg puncsos pudingpor
2dl tej
6dkg cukor
10dkg vaj vagy margarin

A piskótához a tojásfehérjéből kemény habot vertem, a sárgáját pedig habosra kevertem a cukorral és a vízzel. Beletettem a citrushéjakat. Hozzáadtam a lisztet, majd a kemény tojáshabot. Két darab, zsírozott-lisztezett, kerek, 22cm-es tortaformában elosztottam~40 perc alatt, 180 fokon tűpróbáig készre sütöttem. Kihűtöttem. Az egyiket lapjában ketté vágtam, a másikat ~1,5x1,5cm-es kockákra daraboltam.
 
A két lapba vágott piskótákat a vágási felületen megkentem baracklekvárral, az alsó köré tortakarikát illeszetettem.

A piskótakockákat egy nagy tálba tettem. A sziruphoz a vizet a cukorral felforraltam, ízesítettem, szineztem. A kockára vágott piskótákat nyakon öntöttem a sziruppal és óvatosan elkevertem. Az így kapott tölteléket belenyomkodtam a piskótával bélelt tortaformába. Rátettem a felső piskótát is, hagytam kihűlni.

A krémhez a tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főztem. Miután kihűlt, a habosra kevert vajhoz adtam, elkevertem. Ezzel a krémmel vontam be az áthűlt torta oldalát és díszítettem a szélét.

A tetejét a fent felsorolt megoldások egyikével díszítem.


2015. július 1., szerda

Marcipános tortácska


Apró, kedves meglepetésnek készítettem ezt a kis tortácskát egy régi, kedvenc receptet alapul véve - a "Zöld sütiét". Ez tulajdonképpen egy hamis marcipán ízes sütemény keserűmandula ízzel és zöld színnel, én nagyon szeretem. Most tortásítottam a receptúrát és hogy ne legyen hamis, igazi marcipán is került bele. :-)

Hozzávalók (egy kis, 15cm átmérőjű tortácskához):

Piskóta:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
3dkg marcipán

Krém:
2,5dl tej
12,5 dkg búzadara
1 keserűmandula aroma - ha lehet, zöld színben
2 csepp zöld ételfesték, ha az aroma nem zöld színű
10dkg cukor
12,5 dkg vaj vagy mararin
3dkg marcipán

Díszítés
Ét- és/vagy fehércsokoládé
Kevés olaj
Marcipán díszek

A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. Hozzáadtam a cukrot és olvadásig kevertem benne. Ekkor ment bele a tojássárgája, majd óvatos keverő mozdulatokkal a liszt. Sütőpapírral fedett lemezre 3 db, 15 cm átmérőjű kört kentem belőle, megszórtam apróra vágott marcipán kockákkal. 180 fokon ~10 perc alatt készre sütöttem.
A krémhez a tejből, cukorból, búzadarából sűrű darát főztem. Hozzáadtam az aromát, a színezéket, és hagytam kihűlni.  A vajat habosra kevertem majd bele tettem a darát. Ezzel a krémmel töltöttem és vontam be a piskótalapokat. Töltéskor a krémet megszórtam apróra vágott marcipán kockákkal.
A hűtőben lehűtött torta tetejét gőz felett, kevés olajjal megolvasztott csokoládéval vontam be, marcipán szívekkel díszítettem.