Nagyon szeretem Praliné Zsuzsi fantasztikus receptjeit, az ember csak tátja a száját a gyönyörű fotóktól és a különleges hozzávalóktól. Ez a gesztenyetorta is szerelem volt első látásra, pedig nem is szeretem a gesztenyét... :-) De a férjem annál inkább, így ez lett az ő névnapi tortája.
A recepten annyit változtattam, hogy a meggylekvár helyett egy saját főzésű ribizli-szeder szósszal kentem meg a piskótát. Az összes többi hozzávalón és arányukon nem változtattam. Isteni finom lett, köszi Zsuzsi! ;-)
Hozzávalók (~18cm átmérőjű tortához):
Piskóta:
2 tojás
4 dkg nádcukor
3 dkg liszt
1 dkg holland kakaópor
4 dkg nádcukor
3 dkg liszt
1 dkg holland kakaópor
Gesztenyehab:
20 dkg natúr, cukrozatlan gesztenyepüré (ha mégis cukrozottat használunk, kevesebb cukor fog kelleni!)
6 dkg nádcukor
65 ml tej
6 dkg nádcukor
65 ml tej
7 g zselatin
20 ml rum
3 dl habtejszín
2-3 ek. meggylekvár (vagy más gyümölcsszósz: én egy nagy marék szedret, ribizlit főztem össze egy teáskanál cukorral és egy teáskanál epres pudingporral - kihűlve ezzel kentem meg a piskótát)
20 ml rum
3 dl habtejszín
2-3 ek. meggylekvár (vagy más gyümölcsszósz: én egy nagy marék szedret, ribizlit főztem össze egy teáskanál cukorral és egy teáskanál epres pudingporral - kihűlve ezzel kentem meg a piskótát)
Csoki ganache:
10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 ek. méz
10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 ek. méz
A kakaós piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a
cukor felével habosra keverjük. A fehérjéket a cukor másik felével
kemény habbá verjük. A fehérjehabot két részletben óvatosan a habosra
kevert sárgákhoz forgatjuk. Beleszitáljuk a kakaóporral összekevert
lisztet is, óvatosan beleforgatjuk. Zsírozott-lisztezett, 18 cm-es tortakarikába simítjuk a masszát, és
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. A kihűlt piskótalapot, és megkenjük a meggylekvárral (vagy gyümölcsszósszal), tortakarikát csatolunk köré.
A gesztenyehabhoz a gesztenyepürét, a cukrot és a tejet
botmixerrel összedolgozzuk, majd forrásig melegítjük. Ebben oldjuk fel
az előzőleg hideg vízbe (~fél dl) áztatott zselatint.
Belekeverjük a rumot is, majd hagyjuk hűlni.
A tejszínt habbá verjük, és két
részletben hozzáforgatjuk a gesztenyés részhez. A gesztenyehabot a
tortakarikába öntjük, majd egy éjszakán keresztül hűtjük.
A csoki ganache-hoz a tejszínt a mézzel
forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokit, és
egyneművé keverjük. A krémet a gesztenyehabra öntjük, majd egy-két órára
hűtőbe tesszük.
Csodás ez a torta! Imádom a gesztenyét nagyon finom lehet! Figyeltem a krém elkészítését egy kicsit macerás de biztos nagyon jó! Boldog névnapot utólag is férjednek!
VálaszTörlésHű de finom lehet!
VálaszTörlésMicsoda habos tortácska :) Én imádom a gesztenypürét, bár sajnos idén a bolti marad, de a házinak nincs párja!
VálaszTörlésSzívből ajánlom kipróbálásra, nem nagy macera és nagyon finom! Még a gesztenyét nem szeretőknek is... ;-)
Törlés