Kerek fordulóhoz (30!) érkezett kedvenc blogjátékom, a Blogkóstoló, amelynek a 12. fordulójában magam is háziasszony voltam. Most Aninál, a Parókia konyhájából blogon landolt a stafétabot, akinek a receptjeit és bibliai idézeteit nagyon szeretek. Egy számomra eddig ismeretlen blogot, a Fiatalok főzőiskoláját kaptam a sorsoláson páromul, onnan válogattam a jobbnál jobb képek és receptek között.
Nem is én lennék, ha nem egy tortát választottam volna és azon belül - a tavalyi nagysikerú receptem nyomán kicsit részlehajlóan (:-D) - egy sajttortát. Az eredeti recept narancslével - Fehércsokis narancsos sajttorta - készült, de én most a szilvaszezon és a szarvasi Szilvanapok kapcsán szilvával készítettem el ezt a sütés nélküli édességet.
Igazi ízkavalkád egy valódi sajttortában, készítsétek el Ti is! :-)
Köszönet a szuper receptért!
Hozzávalók:
42 dkg édes keksz
17 dkg vaj
75dkg mascarpone
2,8 dl tejszín
2 csomag habfixáló
3 evőkanál porcukor
10dkg fehércsoki
8 dl szilvalé + szilvaszeletek
2 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál cukor
A
kekszet összetöröm. A legegyszerűbben ezt úgy oldom meg, hogy zacskóba
teszem és a húsklopfoló lapos felével, illetve a lapos fél szélével alaposan
összetöröm a kekszeket. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok, de átlagban
akkor jó, ha morzsás.
A vajat
hozzáadom a kekszmorzsához és belegyúrom. Bármilyen nehéz utána lemosni, érdemes
kézzel rámenni, mert így a leghatékonyabb. Ha készen van fogok egy 26
centiméteres kapcsos tortaformát és szépen belenyomkodom a vajas kekszet úgy,
hogy minél egyenletesebb legyen.
Egy
lábasban sűrűre összefőzöm a szilvalevet a
két tasak vaníliás pudingporral és az egy evőkanál cukrral,
hagyom hűlni.
Vízgőz fölött megolvasztom a 10 dkg fehér csokoládét.
Egy
nagyobb tálba borítom a mascarponét, hozzáadom a porcukrot és a felolvadt
fehércsokit majd krémesre keverem. Ha megvan, a tejszínt felverem a két
zacskó habfixálóval és óvatosan hozzákeverem a mascarponés-fehércsokis krémhez.
A krémet a vajas-kekszre teszem és szépen elsimítom rajta. Ha minden jól megy
eddigre a pudingos szilvalé langyosra hűlt, így azt is beöntöm a krém közepére,
és hagyom, hogy elterüljön a krémen. Egy éjszakára hűtőbe teszem, s másnap tálalom
.
Csupa finomság van benne, jó választás volt :-)
VálaszTörlésJuj, ez isteni! Csodálatos torta! :)A sajttortának nem tudok ellenállni, nagyon ízlene ez a fehércsokis szilvás változat. :)
VálaszTörlésSzerencse, hogy néhanapján tortát is készítek! :) És szarvasi Szilvanapok? Csak nem szarvasi vagy? Jó kicsi lenne a világ :D
VálaszTörlésDe igen, már egy jó ideje... ;-) Te is??
TörlésÉn konkrétan nem, de a férjem szarvasi, úgyhogy meglehetősen képben vagyok. Pont az idei Szilvanapok miatt nem tarthattuk ott az esküvőnket, ahol gondoltuk! :D
TörlésNagyon tetszik, amikor valaki nem szóról szóra követ egy receptet, hanem mer változtatni - főleg ha ilyen csodásan néz ki a végeredmény ;)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki. Biztosan szuper finom. De hova tüntél? Remélem minden rendben!
VálaszTörlésKöszi! Jól vagyok, csak szakvizsgára készülök és ez rengeteg energiámat felemészti... :-)
Törlés