Oldalak

2017. június 14., szerda

Cseresznyés ricottatorta


Kaptam két doboz ricotta sajtot és roskadozott az udvaron a cseresznyefa a gyümölcstől - ez késztetett arra, hogy a Google keresőbe beírjam: "ricotta cseresznye torta" és az első kattintás után döntöttem is a Dolce Vita blog receptje mellett.
 
Egy könnyed, nyárias torta a végeredmény, aminek íze hasonlít a klasszikus sajttortára. Egyszerű, de annál nagyszerűbb. A blog bejegyzés megjegyzés részében olvastam egy olvasói kérdésre való reagálásnál, hogy sima túróval is elkészítehető alapos turmixolás után.
 
Mi egy-egy gombóc fagyival ettük a gyerekekkel. :-D
 
Próbáljátok ki akár más gyümölccsel is.
 
 Hozzávalók:
 
50 dkg ricotta
 30 dkg cseresznye
 4 tojás
 7 dkg cukornak (nálam nád)
 1 dl tejszín
 8 dkg durumliszt (nálam fele sima, fele teljes kiőrlésű)
 1 citrom reszelt héja
 25dkg cseresznye
 vaj a forma kikenéséhez
 
Keverjünk a cukrot a ricottához, majd a tejszínt, a 4 egész tojást, a citrom reszelt héját, végül a lisztet.

A megmosott és kimagozott cseresznyét keverjünk óvatosan a ricotta krémhez.

Vajazzunk ki és szórjunk meg liszttel egy 18 cm-s, kapcsos tortaformát, öntsük bele a ricottakrémet, 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percig (a teteje barnuljon kicsit meg, és emelkedjen fel).
 
 

2017. június 1., csütörtök

Menyasszonyi torta gyümölcsökkel, burkolat nélkül


Nagy megtiszteltetés ért még májusban. :-)
Egykori cukrász főnököm és mentorom megkért, hogy a lánya esküvőjére készítsek menyasszonyi tortát. A menyasszonynak ugyanis a manapság olyan divatos, burkolat nélküli torták tetszenek sok gyümölccsel, ahol kilátszik a töltelék és a tortalapok széle. Volt főnököm pedig még a hagyományos menyasszonyi torták világában alkotott hófehér burkolattal és rengeteg rózsával, és azt mondta, ilyet nem szeretne csinálni, de a lánya azért meg kell, hogy kapja. :-)
Így átbeszéltük a nagyságot, az ízt, a gyümölcsöket és közösen beszereztük az alapanyagokat.
A torta alja szintén naturális volt, egy nagy akácfa-szelet lekezelve.
A három szint közé fém állvány volt beépítve, 15 cm magas volt egy réteg.
A töltelék túrós-epres krém volt mindegyik szinten.
Május lévén a gyümölcsréteget: eper, szeder, áfonya és málna alkották.
Szórásra kaptam egy speciális porcukrot, ami nem olvad meg a nedvességtől olyan gyorsan.

Kicsit szkeptikus voltam amikor nekiálltam, de ahogy kész lett - teljesen beleszerettem..... Én is ilyet szeretnék, ha még egyszer férjhez mennék........ :-)))

Az esküvőn hatalmas sikere volt, az utolsó morzsáig elfogyott, ennél nem is kell több.
Isten éltesse az ifjú párt, legyenek nagyon boldogok!!!

Margoként azért megjegyezném Veronika lányom véleményét, amikor kész lett a nagy mű: "Húúú anya, nagyon szép....., de biztos, hogy befejezted??" :-DD