Oldalak

2019. február 26., kedd

Zsdav torta (Minecraft Skin Cake)


Február 19. már kilenc éve nem (csak) az én névnapomról szól, hanem Petukám születésnapjáról. Idei, kilencedik születésnapjára mi mást is kérhetett volna, mint egy Minecraft tortát… Mert ez a kedvenc játéka amit – természetesen szigorú időkeretben :-D – a legszívesebben játszik az I pad-ján. (A legjobban egy interaktív legóhoz tudnám hasonlítani a játékot, leegyszerűsítve: digitális kockákból lehet világokat építeni.)

Minecrafton belül is volt – természetesen – kívánsága: kedvenc Videósa, Zsdav bábuját, na jó, Skin-alakját kérte.

Maga a torta csokis és epres volt étcsokival leöntve. A sok kicsi színes kockát előre kiszámoltam és kivagdostam…. Igazából ez volt a legnehezebb rész. Főleg, hogy nem volt ilyen kicsi négyzet-kiszúróm, így nem is lettek teljesen egyformák…. :-((

… de az öröm így is nagy volt! :-D           Isten éltessen sokáig Petukám!

2019. február 16., szombat

Amerikai csokis keksz - akár uzsonnára :-)


Már magam sem tudom mióta rakosgatom ide-oda ezt a receptet a süteményesfüzetemben, hogy majd elkészítem. Most eljött az ideje. :-)
 
Klasszikus, amerikai csokis keksz recept vajjal és sok-sok csokicseppel.
 
Puhább lett mint gondoltam, azt hittem, hogy roppanósra keményedik a hűlés után. De nem panaszkodom, nagyon finom volt.
Döbbenetesen gyorsan fogyott a kekszes dobozból.... :-DD
 
Hozzávalók:
15dkg vaj
10dkg cukor (nálam nád)
2db tojás
1 teáskanál sütőpor
20dkg liszt
12dkg csokicsepp (én némi maradék télapócsokival megtúrbóztam... :-) )
 
A puha vajat a cukorral és tojással habosra kevertem. Apránként hozzáadatam a liszzel elkevert sütőport, majd a csokicseppeket.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kiskanállal diónyi halmokat raktam. (Kell a távolság a halmok között, nagyon terül!)
180 fokon ~18 perc alatt világorsra sütöttem.
 
 
 

2019. február 3., vasárnap

Orosz teakeksz (Russian Tea Biscuits) a síelőknek

Restellem magam, de február harmadikán jelentkezem az év első bejegyzésével... A január azonban nagyon sűrű volt munka szempontjából és az egészségem érdekében egy kezelésprogramon is részt vettem - így nem nagyon jutott idő másra. De pozitív dolgok is történtek, a lányoknak szép lett a félévi bizonyítványuk és síelni is eljutottunk Ausztriába. :-))
Persze nem felejtettem el egy új, különleges keksszel sem készülni a sípályákra. Most szakítva a hagyományokkal nem egy francia, hanem egy angol nyelvű honlapon találtam rá a kekszünkre. Már az összetevőket olvasva - vaj, málnalekvár, dió, aszalt áfonya - tudtam, hogy telitalálat lesz. És úgy is lett! :-))
Íme, az eddigi síelős felhozatal:
Hozzávalók:
4 csésze liszt (28dkg)
3/4 csésze cukor (9dkg)
3 teáskanál sütőpor
1/2 csésze olaj (118ml)
1/4 csésze narancslé (29ml)
1 teáskanál vaníliás cukor
1 egész és 1 tojás sárgája
Szórat:
Vaj
Aszalt vörösáfonya (apróra vágott)
Apróra vágott dió
Málnalekvár
1 tojásfehérje
Cukros fahéj
A  tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam gyors mozdulatokkal (elég olajos volt). A tésztát egy órát hűtőben pihentettem.
Lisztezett deszkán hosszú, keskeny sávvá nyújtottam a tésztát. Vajjal megkentem vékonyan, málnalekvárral vatagabban. Megszórtam dióval, apróra vágott aszalt vörösáfonyával.
Feltekertem a tésztát és sütőpapírral fedett lemezre kis csigákat vágtam belőle. Talpra állítva tettem a csigákat a lemezre. A tetejüket tojásfehérjével megkentem és cukros fahéjjal meghintettem.
180 fokon ~20 perc alatt aranyszínűre sütöttem.