Petrával kettesben töltöttük a szombatot és megkért, süssünk valamit a jövő hétre az uzsonnás dobozaikba. Például nagy linzerkarikákat sok lekvárral.... Rajtam ne múljon! ;-)
Begyúrtunk hát egy adag tésztát, diót daraboltunk és mákot kevertünk némi cukorral és kezdődhetett a szórakozás! A formáknak csak a fantázia és a kiszúrókészlet szabhat határt. :-DD
Készült barack-, alma- és fügelekváros verzió is, a fügés a diós tetejűvel igazán nagyszerű lett, ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók (klasszikus recept):
30dkg liszt
20dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál sütőpor
1 tojássárgája
Szórat:
1 tojásfehérje
Darabolt dió
Darált, cukrozott mák
Töltéshez: lekvár
A hozzávalókból a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. Negyed óra pihentetés után lisztezett deszkán ~2-3 mm vastagra nyújtottam.
Kiszúrókkal formáztuk a tésztát. A tetőnek szánt darabokat tojásfehérjével megkentünk és darabolt dióba vagy mákba "mártottunk".
Tiszta sütőlemezen (a linzertészta önmagát zsírozza, nem szükséges alá sütőpapír) 180 fokon bő negyed óra alatt világosra sültek.
A kihűlt lapocskákat lekvárral töltöttük.
Másnap az igazi, amikor átpuhul a tészta a lekvártól!
Ügyesek vagytok, finom süteményt alkottatok!
VálaszTörlésNagyon jópofák. Én szinte sosem sütök kekszet. Nem is tudom, miért. Noémi szokott.
VálaszTörlésNagyon szép lett a tetejük, és az ízletes lekvárok.... ez csakis finom lehet :-)
VálaszTörlés