Oldalak

2020. március 30., hétfő

Kólás süti #maradjotthon#


December óta halogatom ezt a süteményt, ami a vasárnap délutánunkat édesítette meg a kert-és udvarrendezgetés közben. Az egyik kedvenc oldalamon, Györgyi blogján pillantottam meg és karácsonyra tervezetem elkészíteni, de mostanra sikerült.
 
Györgyi is említi, amit én is megerősíthetek, a kóla nem igazán érződik a süteményben, így aki erre számít - csalódni fog. Viszont a szénsavas ital a szódabikarbónával csodálatosan habossá tette a tésztát, ami nagyon jót tett a végeredménynek. Egy rendkívül szaftos - amolyan brownie szerű sütemény, aminek rendkívül finom a máz a tetején!
 
Tegyetek vele egy próbát! :-)
 
Hozzávalók:
20 dkg liszt
12 dkg nádcukor
3 teáskanál kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
5 dkg étcsoki
2 db tojás
14 dkg vaj (nálam a tésztában margarin)
2 dl kóla
Máz:
8 dkg vaj (nálam is vaj)
3 dkg étcsoki
4 evőkanál kóla
1 kiskanál kakaópor
1 evőkanál nádcukor 
Cukorgyöngyök
 
Először a mázat készítettem el: a hozzávalókat összemelegítettem egyneműre (főzni nem kell!), majd kihűtöttem.
A tojásokat habosra kevertem az olvasztott vajjal, csokival és cukorral. A szárazanyagokat összevegyítettem és kanalanként adtam a tojásos keverékhez - felváltva a kólával.
Előmelegített sütőben ~180 fokon ~20 perc alatt készre sütöttem 25x30 cm-es, bélelt tepsiben (Tűpróba - a tű legyen még kicsit ragacsos, nem szabad túlsütni).
A kisült tésztát még melegen megkentem a máz felével (a többi máz ment a hűtőbe).
10 perc múlva rákentem a maradék mázat is és hagytam kihűlni.
Cukorgyöngyökkel dekorálam.
 

 
 


 

2020. március 25., szerda

Gofri #maradjotthon#


Lehet, hogy nem túlzás ha azt írom, hogy 5 éve biztos nem vettem elő a gofrisütőm. Nem mintha nem szeretnénk ezt az édességet, de anyósom viszonylag sokszor készít a lányok kívánságára, így én nem éreztem úgy, hogy neki kellene állnom.
Most viszont a kialakult korona-helyzet okán minednféle rég elfeledett étel és sütemény receptet leporolok. Ez a recept még a kamaszkoromban elkezdett füzetben szerepel, olyan 16 évesen kértem és kaptam egy gofrisütőt - ezt használom ma is. :-)
 
Lencseleves mellé készült a gofri szabadon választható feltétekkel - vagy csak magában :-) : eper-és sárgabarackdzsem, csokipuding, nutella, porcukor, tejszínhab - tetszés szerinti variációban.
 
Hozzávalók:
4 db tojás
17dkg porcukor
20dkg margarin
Fél citrom reszelt héjja
1 csomag vaníliás cukor
25dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 dl tej
Kevés étolaj
 
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját habosra kevertem a cukrokkal, olvasztott margarinnal, citromreszelékkel. A keverékhez adagoltam felváltva a tejet és a sütőporral elvegyített lisztet. A kikavart tésztába vegyítettem a fehérjehabot óvatosan.
Közben a gofrisütőt beizzítottam és olajjal meglentem mindkét felét. Kis evőkanálnyi tésztát a sütő közepébe lapátoltam és azonnal lecsuktam. Oldalt lesekedtem, hogy pirul a tészta.
 
Nekem 12 db gofri jött ki a tésztából.
 
 

2020. március 22., vasárnap

Sacher keksz #maradjotthon#


Nehéz időket élünk mostanában, és itt nem arra gondolok, hogy sok időt kell együtt tölteni a családdal...
A gyerekek otthon tanulása, a megváltozott munka-és életkörülmények nálunk is átírtak mindent.
 
Viszont többet sütök - na és persze főzök... :-D - az elmúlt napokban, hogy a lányoknak legyen mit eszegetniük az otthontanulás szüneteiben is. Nem győzöm nekik hangsúlyozni, hogy milyen szerencsések abban, hogy ketten vannak - így van társaságuk, kertes házban lakunk - így ki tudnak menni az udvarra, és az udvar sem néptelen - Rozi kutya és a két macska nagyon élvezik az állandósult társaságot. :-)
 
Itt az ideje hát a rég halogatott receptek próbájának. :-)
 
Elsőként Gerdi Sacher kekszét vettem elő, amit már nagyon régóta tervezek. Puha, omlós, csokis kekszet kaptam eredményül, amiért köszönet Gerdinek! :-)
Kiemelném, hogy SOK keksz (nálam 3 tepsi) lett belőle, így feltölthető a kekszes doboz vele - egy időre... :-DD
 
Hozzávalók:
3 tojás
30 dkg margarin
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 púpozott evőkanál kakaó
1 evőkanál sárgabaracklekvár
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg csokoládé
 
A csokit és az aszalt sárgabarackot kisebb darabokra vágtam.
A tojásokat elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral és a mikróban megolvasztott margarinnal. Majd hozzáadtam a lisztet, sütőport, kakaót, lekvárt, és összekevertem. Sűrűn keverhető masszát kaptam. 
Végül beleforgattam a csoki- és aszalt barackdarabokat.
Két kanál segítségével diónyi kupacokat formáztam, tepsibe pakoltam, helyet hagyva közöttük, mert kissé elterülnek.
180 fokos sütőben sütöttem, addig, míg a tetejét megnyomva már nem puha.
 
 

2020. március 3., kedd

Kakaós kikevert őszibarackkal, túróval , csokival


Ismét egy gyorsan finomat kategória következik, amikor a család totál ki van éhezve egy kis süteményre, de nincs kedv a kreatívkodáshoz. :-)
 
Mama egyik kikeverős alapreceptjéhez nyúltam ismét, amit némi tejfölös túróval, fagyasztott őszibarackkal és csokicseppel bolondítottam meg.
 
Nem viccelek, de Veronikám nekiült a szombat délelőtti tanulás után és majdnem a felét befalta egymaga... Délutánra hírmondó sem maradt belőle, csak a kicsikart ígéretem, hogy másnap ugyanígy újra megsütöm... :-DD
 
Hozzávalók:
 
1 tojás
25dkg cukor
5dkg vaj vagy zsír (nálam zsír)
2,5 dl tej
4dkg kakaópor 
25dkg liszt
Őszibarack (fagyasztott)
10 dkg túró némi tejföllel, cukorral kikavarva
Csokicsepp
1 csomag sütőpor
 
A tojást a zsírral habosra keverem, majd hozzáadom a cukrot és a tej felét. Legalább 5 percen át keverem mixerrel jó habosra. Ekkor apránként hozzáadom a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet váltakozva a maradék tejjel. Zsírozott-lisztezett tepsibe simítom és tetszés szerint gyümölccsel, túróval, csokidarabokkal vegyesen megszórom a tetejét.
180 fokon ~18-20 perc alatt készre sütöm (tűpróba!)