Nem készítettem még vörös-bársony tortát, de nagyon régóta készültem rá. Sajnos a színe nem lett az igazi, valószínűleg nem tettem bele elég ételfestéket, vagy elsokalltam a holland kakaót a piskótában... Viszont nagyon finom lett!
Ezer recept kering a neten, végül két kedves bloggerem, Dina és Janka receptjét gyúrta össze. Dinától vettem a piskóta összetételt, Jankától pedig a krémet, plusz a saját ötletek. :-D Köszi csajok! ;-)
Nagyon finom, puha a piskóta és szuper krémes a fehércsokis-mascarponés krém. Jó, hogy végre kipróbáltam, mire kiment a divatból.... :-DD
15 tejszínhab szellem jelzi az életkort. :-) Isten éltessen sokáig kislányom! <3
Hozzávalók:
Piskóta:
4 tojás szétválasztva (nem hűtőhideg!)
20 dkg cukor
20 dkg liszt
120 ml író (nálam: 120 ml tej és 1 evőkanál ecet 10 perc állás után)
120 ml olaj
1 dkg holland kakaó
5 g vörös ételfesték por
Vanília kivonat
Nagy csipet só
1 tasak sütőpor
Krém:
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
3-4 e.k. vaníliás porcukor
1 e.k. vaníliakivonat
10 dkg fehércsokoládé
Piskóta:
4 tojás szétválasztva (nem hűtőhideg!)
20 dkg cukor
20 dkg liszt
120 ml író (nálam: 120 ml tej és 1 evőkanál ecet 10 perc állás után)
120 ml olaj
1 dkg holland kakaó
5 g vörös ételfesték por
Vanília kivonat
Nagy csipet só
1 tasak sütőpor
Krém:
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
3-4 e.k. vaníliás porcukor
1 e.k. vaníliakivonat
10 dkg fehércsokoládé
Bevonat:
100 ml tejszín
10 dkg étcsokoldádé
A tojásokat szétválasztjuk. A tortaforma aljára sütőpapírt simítunk, a sütőt bekapcsoljuk 180°C-ra. A fehérjéhez adva a nagy csipet sót és a cukor felét lassan hozzá adagolva masszív habot verünk (sűrű tejföl állag, nem kell kőkeményre). A sárgáját a másik adag cukorral kihabosítjuk, jöhet bele a kakaópor, festék és sütőpor. Mikor kész, hozzáöntjük az olajat és az írót, azzal is alaposan kikeverjük. Most beleszitáljuk a lisztet, összeforgatjuk, végül hozzákeverjük a habot. A tortaformába egyengetjük kissé homorúra, majd kb. 40 percig sütjük. Nem szörcsöghet a teteje, ha hozzáérünk, akkor menjen vissza kicsit. Kivéve rácsra borítjuk, pár perc múlva visszafordítjuk, a karimát körbevágjuk, a formát leemeljük, papírt lehúzzuk, és a rácson időnként megforgatva kihűtjük, majd 3 lapba vágjuk.
A krémhez a fehércsokit gőz felett felolvasztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük az olvadt csokoládét, végül óvatosan a tejszínhabot.
A kész krémmel betöltjük a tortát, bevonjuk az oldalait. Hűtőben pihentetjük.
A bevonathoz a felforrósított tejszínbe olvasztjuk az étcsokoládét (csokiganache), kevergetve hűtjük, majd bevonjuk vele a tortát.
A szellemek tejszínhabból készültek csokiganache szemekkel és szájjal. :-)
A krémhez a fehércsokit gőz felett felolvasztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük az olvadt csokoládét, végül óvatosan a tejszínhabot.
A kész krémmel betöltjük a tortát, bevonjuk az oldalait. Hűtőben pihentetjük.
A bevonathoz a felforrósított tejszínbe olvasztjuk az étcsokoládét (csokiganache), kevergetve hűtjük, majd bevonjuk vele a tortát.
A szellemek tejszínhabból készültek csokiganache szemekkel és szájjal. :-)
Isten éltesse ezt a szép nagylányt! 😀 Jó ízlése van, hogy ilyen finom tortát kért a szülinapjára. Nagyon aranyos, ötletes a díszítése!
VálaszTörlésIsten éltesse a lányodat! :) Klassz tortát készítettél! Csodásan néz ki, a tejszínhab szellemek nagyon helyesek, biztos az íze is finom.
VálaszTörlésIsten éltesse Veronikát ! Nagyon szép és finom tortát sütöttél! Ezt a fajta tortát még én sem készítettem eddig pedig nagyon mutatós.
VálaszTörlés