Oldalak

2024. május 3., péntek

Kaiserschmarrn, azaz császármorzsa

 


Az osztrák síelésekkor kihagyhatatlan élmény a császármorzsa almaszósszal a gőzgombóc, azaz germknödel mellett. 

Nagymamám számtalanszor készített nekünk, csak ők "schmarni"-nak hívták svábosan. És mint minden takarékos sváb sütemény - amik kicsi, falatnyi kockákra vannak vágva - mama a schmarnit is sokkal kisebbre sütötte, mint az osztrákok a kaiserschmarrnt. Mamánál egész kicsi, babszemnyi tésztából állt, a sípályán pedig jóval nagyobb falatokból. Mama mindig barackdzsemmel kínálta, az osztrákok almaszósszal szolgálják fel. 

Nem is tudom, hogy miért nem készítettem idáig... Én most méretben a középutat és az almaszószt választottam. A receptet itt találtam, köszönet érte! Én dupláztam a receptet, mert a belinkelt adag 2 személyre szól.

Az almaszószt ízlés szerint készítettem párolt, fűszerezett almát leturmixolva.

Hozzávalók 4 személyre:

5 dl tej
30 dkg liszt
1 csipet só
8 egész tojás
Vaj a sütéshez (2 evőkanálnyi)
Porcukor (ízlés szerint)
Fahéj
Mazsola rumban áztatva

Egy tálba keverjük össze a tejet, a lisztet, a sót és a tojások sárgáját.

Egy másik tálba a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába.

Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat (kb. egy evőkanálnyit) és a tészta felét öntsük rá és süssük közepes tűzön, mint egy vastag palacsintát. (Én 3 részletben sütöttem meg egy serpenyőben)

Szórjuk meg mazsolával, majd porcukorral, hogy a cukor beleolvadjon a tésztába.

Amikor a palacsinta alja szép aranybarna, megfordítjuk a palacsintát. Ez úgy történik, hogy a palacsintát rácsúsztatjuk egy tányérra majd a palacsintasütőt ráborítjuk és ugyanezzel a mozdulattal megfordítjuk. Így a teteje kerül alulra. Ezután két kis falapát segítségével falatnyi darabkákra tépkedjük.

Mikor elkészült, megszórjuk porcukorral és almaszósszal melegen tálaljuk. 



3 megjegyzés:

  1. Finomat sütöttél, nagyon guszta lett!
    Egyszer én is sütöttem a tiedhez hasonlóan, de az egyszerűbb változatot szoktam, ahogy otthon is láttam, fele rétesliszttel és fele grízzel, és mindent csak összekeverek és állandóan kevergetve sütöm, így nálam is apróbb lesz. És nálunk is smarni a neve 😁.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomat készítettél!

    VálaszTörlés
  3. Imádom!! De szívesen megkóstolnám most rögtön. A mama nálunk is smarninak hívta, és éppen úgy készítette mint a Te Nagymamád, apró kicsi morzsák voltak, és sárgabaracklekvárral ettük.

    VálaszTörlés