Múlt héten Salzburg közelében pihentünk, síeltünk, így akarva-akaratlanul minden üzletben szembe találtam magam a Mozart golyóval. Ezt az édességet anyukám és férjem nagyon szeretik, és bár én annyira nem vagyok oda érte de most megihletett a torta készítésre. A házi készítésű golyókat egy régi Oetkeres, karácsonyi sütemény recepteket bemutató könyvből szedtem, míg a torta töltését a magam ízlése szerint végeztem. Sütöttem egy sima csokis piskótát, amit betöltöttem egy általam nagyon kedvelt sütemény, a "hamis marcipán szelet" vagy "zöld süti" néven ismert édesség krémjével. Lehetett volna még marcipán lapokkal bolondítani a töltést, de én most ilyen egyszerűnek képzeltem el ezt a tortát. Díszítésül marcipánból egy Mozart fej sziluettet alkottam. Íme az eredmény:
Mozart golyó receptje:
5 dkg mogyoró vagy dió őrölve
5 dkg porcukor (szerintem elég a 2,5 dkg is, elég édes lett az én ízlésemnek)
10 dkg olvasztott étcsoki
10 dkg marcipánmassza keserűmandula aromával ízesítve és színezve
1 tábla ét tortabevonó
Az olvasztott csokiban elkeverjük az olajos magvakat és a porcukrot, az így kapott massza lesz a nugátunk, amit hagyunk lehűlni. A kihűlt nugátból pici golyókat formázunk, a marcipánt vékonyra nyújtjuk és annyi kört szaggatunk belőle, ahány nugátgolyócskát készítettünk. A golyócskákat beburkoljuk a marcipánköröcskékkel, és az így kapott burkolt gömböket villa segítségével olvasztott csokiba mártjuk. A csoki megkötéséig türelem! :-)
A torta töltelékének receptje:
0,5 l tej
25 dkg búzadara
1 keserű mandulaaroma
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
A tejet a búzadarával összefőzzük és belekeverjük a mandulaaromát. Amíg hűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral, ebbe mehet majd a búzadarás főzet. Nagyon különleges, marcipán aromás krém a végeredmény, bár a zöld szín elsőre lehet, hogy kicsit bizarrnak tűnik. De nagyon finom!