2012. január 31., kedd

Mozart golyós torta

Múlt héten Salzburg közelében pihentünk, síeltünk, így akarva-akaratlanul minden üzletben szembe találtam magam a Mozart golyóval. Ezt az édességet anyukám és férjem nagyon szeretik, és bár én annyira nem vagyok oda érte de most megihletett a torta készítésre.  A házi készítésű golyókat egy régi Oetkeres, karácsonyi sütemény recepteket bemutató könyvből szedtem, míg a torta töltését a magam ízlése szerint végeztem. Sütöttem egy sima csokis piskótát, amit betöltöttem egy általam nagyon kedvelt sütemény, a "hamis marcipán szelet" vagy "zöld süti" néven ismert édesség krémjével. Lehetett volna még marcipán lapokkal bolondítani a töltést, de én most ilyen egyszerűnek képzeltem el ezt a tortát. Díszítésül marcipánból egy Mozart fej sziluettet alkottam. Íme az eredmény:



Mozart golyó receptje:

5 dkg mogyoró vagy dió őrölve
5 dkg porcukor (szerintem elég a 2,5 dkg is, elég édes lett az én ízlésemnek)
10 dkg olvasztott étcsoki
10 dkg marcipánmassza keserűmandula aromával ízesítve és színezve
1 tábla ét tortabevonó

Az olvasztott csokiban elkeverjük az olajos magvakat és a porcukrot, az így kapott massza lesz a nugátunk, amit hagyunk lehűlni. A kihűlt nugátból pici golyókat formázunk, a marcipánt vékonyra nyújtjuk és annyi kört szaggatunk belőle, ahány nugátgolyócskát készítettünk. A golyócskákat beburkoljuk a marcipánköröcskékkel, és az így kapott burkolt gömböket villa segítségével olvasztott csokiba mártjuk. A csoki megkötéséig türelem! :-)

A torta töltelékének receptje:

0,5 l tej
25 dkg búzadara
1 keserű mandulaaroma
20 dkg margarin
20 dkg porcukor

A tejet a búzadarával összefőzzük és belekeverjük a mandulaaromát. Amíg hűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral, ebbe mehet majd a búzadarás főzet. Nagyon különleges, marcipán aromás krém a végeredmény, bár a zöld szín elsőre lehet, hogy kicsit bizarrnak tűnik. De nagyon finom!


2012. január 30., hétfő

Könyvet nyertem! :-)

A közelmúltban beneveztem bibimoni blogjának játékára - http://bibimoni.blogspot.com/2012/01/nyertes-sorsolasa-ma-meg-tortent.html - , melynek során Fortuna mellém állt és én nyertem meg a játék díját, egy gyönyörű könyvet. Ma vettem át a postán és nagyon tetszik! 
Köszönöm neked Móni, már ki is néztem melyik lesz az első recept, amit elkészítek és persze be is mutatok!


2012. január 28., szombat

Nefelejts Fifi-s túrótorta

Még tavaly februárban készítettem ezt a túrótortát - most találtam rá a képre - , amelyre a töltelék és kakaópor segítségével felrajzoltam egy Fifi fejet és színezett zselével kitöltöttem az arc részleteit. Szeretek zselével így képeket rajzolni, a régi torta fotóim között több ilyen is szerepel. Ez ízben jobban harmonizál a túróval mint a marcipán, a fondant vagy a csokoládé és szeretem azt is, hogy olyan vidáman csillog. Persze nem veheti fel a versenyt egy szépen burkolt tortával, de nem is mindig ez a tökéletesség a cél. Legalább is nekem nem. :-)


2012. január 21., szombat

Wall-E torta





Amikor ezt a torta felkérést kaptam, bevallom csak néztem nagyot, mert hiába van két kisgyermekem, Wall-E-ről még sosem hallottam. Szerencsére az ötletelő megrendelő hozott mellé képet+még a neten is utánanéztem a figurának. Marcipánból nem kértek - csokikrémből annál többet, ezért apró, színes krémpöttyökből oldottam meg az ábrázolást. Felismerte az ünnepelt, így túl nagyot talán nem tévedtem!

Hello Kitty torta még kétszer

Ha már az előző bejegyzésemben is Hello Kittys torta volt, hadd jöjjön most másik két torta ebben a témakörben. Ennél a két tortánál nem térbeli figurát alkottam, hanem marcipánból formáztam ki a fejeket a torták tetejére. Az egyiknél pedig egy kicsi piskótalapot betöltöttem a maradék krémmel roládnak, 5 vékony szeletet vágtam és ezekből készítettem 5 db mini tortát szintén Kittys fejekkel a nagy torta mellé. Ennek oka annyi volt, hogy közös szülinapi bulira készült a torta, ahol 5 gyerek is abban az időben ünnepelte a szülinapját. A főrendező anyuka kérte, hogy jó lenne valamit adni a többi ünnepeltnek is, amit hazavihetnek, én pedig ezt találtam ki. Örültek neki! :-)






2012. január 20., péntek

Túrós-joghurtos torta Hello Kittyvel

Egy kislány 1. szülinapjára készült a most bemutatásra kerülő torta. A kérés az volt, hogy joghurtos töltelékű és tejszínes bevonatú legyen és persze csajos :-). Mivel a tejszínhabot nem nagyon lehet színekkel cifrázni, ezért egy csoki korong segítségével a tortára ültettem egy házi fondantból készült Hello Kitty figurát. (Mi is lehetne mostanság ettől csajosabb...? :-)) Az egyes számot málnazseléből formáztam, és további zselépöttyöket is elhelyeztem, hogy színesebb legyen az összhatás. A töltelék alapanyagait túró, őszibarackjoghurt, őszibarack darabkák és tejszínhab alkották.






Tejfölös kekszcsoda

Flóra (http://florakonyha.blogspot.com/) februárban ünnepli első blogszületésnapját, és ennek örömére ő is játékra invitálta a blogolókat. A feladat az volt, hogy válasszunk ki egy receptet a repertoárjából, készítsük el, fényképezzük le és küldjük el a fotót neki. Ő pedig majd sorsolással nyertest választ. :-)
Én a "tejfölös kekszcsoda" nevezetű süteményét próbáltam ki, ami igen egyszerű, sütés nélküli eljárással készül, ráadásul kevés alapanyagból de mégis nagyon finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Én annyit változtattam az eredeti recepthez képest, hogy a fehér krémbe belereszeltem egy fél narancs héját és az elkészült sütemény tetejét is meghintettem a reszelékkel. Nagyon finom lett!!


Hozzávalók:

50dkg kocka alakú háztartási keksz
1l tejföl
12dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kakaó

A tejfölt elfelezzük, egyik felébe 5dkg cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot keverünk - ez lesz a fehér krém (én ebbe tettem a narancshéjat). A másik fele tejfölbe 7dkg cukor és a kakaó megy - ez lesz a barna színű krém. Egy tepsi alját kibélelünk keksszel, erre kenjük a fehér krém 2/3 részét. újabb keksz réteg jön majd rá a barna krém ugyancsak 2/3 része. Jön az utolsó réteg keksz és rá a maradék krémek összekócolva.
Flóra jól írta, hogy - sajnos - egy éjszakát hűtőben kell állnia, hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljon a keksz, de megéri a várakozást!

2012. január 19., csütörtök

Fonott kalács

Rengeteg féle recept létezik a fonott kalács elkészítésére, de nekem a most bemutatásra kerülő vált be a legjobban. Nagyon szereti a család, vajjal és a saját főzésű sárgabarackdzsemmel az igazi!



Hozzávalók:

500g liszt
30g élesztő
2,5dl tej
60g olvasztott vaj
60g cukor
2 tojás
1 kiskanál só
1 tojássárga+1 evőkanál víz keveréke a kenéshez
Tetszés szerinti dúsító anyagok: mazsola, aszalt sárgabarack darabkák, csokidarabkák, tört dió vagy mandula

A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést alakítunk és oda morzsoljuk az élesztőt egy csipet cukorral amit nyakon öntünk a langyos tejjel. Megszitáljuk vékonyan a tej felszínét liszttel és negyed órát hagyjuk az élesztőt felfutni. Az olvasztott vajat közben összekeverjük a cukorral és az élesztős keverékhez adjuk. Megy még hozzá 2 tojás és egy kis só - ezekből szép sima, kelt tésztát dagasztunk. A dagasztás vége felé adhatunk hozzá dúsításra pl. mazsolát. Az így kapott tésztát liszttel meghintve langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha ez megvan, lisztezett deszkán három rudat sodrunk a tésztából, ezeket összefonjuk egy sütőlemezen. Megkenjük a tojássárgával elkevert vízzel és megszórhatjuk tört dióval vagy mandulával. A fonatot a sütő rácsán még 10 percig kelesztjük, majd 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
A mostani kalácsomba mazsolát és mikulás csoki darabokat tettem ízesítésül.

2012. január 17., kedd

101 kiskutyás torta muffinokkal


Az előző bejegyzésemben azt a süteményt mutattam be (Anna és Peti muffin) amelyet kislányom névnapjára készítettem az óvodába, most pedig jöjjön az itthoni névnapi buli tortája!
Veronika lányom egyik kedvence mostanság a 101 kiskutya rajzfilm, ezért hát karácsony óta mondogatja, hogy ő 101 kiskutyás tortát kér a névnapjára. Sok honlapon láttam már állványon tortákat és muffinokat vagy cupcake-eket együtt, most kedvem lett nekem is ezt a felállást kipróbálni. Így sütöttem egy kis méretű piskótát, ami tejszínes-túrós-joghurtkrémmel lett betöltve, kívűl pedig tejszínhabbal bevonva. Valamint készítettem egy adag - korábban már szintén bemutatott - tiramisu muffint, ami most tényleg abszolút favorit nálunk. Így hát felül a tortán, alul a sütiken megvolt az egyforma, fehér bevonat, ezekre készítettem olvasztott csokiból rengeteg pöttyöt. A kutyusok házi fondantból készültek, és egy csokikörön ültek, nehogy megolvassza őket a tejszínhab. Annyit elmondhatok- bár ez a fotón is talán látszik-, hogy volt nagy öröm! :-)
Isten éltessen még egyszer Veronikám!


2012. január 15., vasárnap

Anna és Peti muffin


4 éves kislányom egyre jobb - néha hajmereszető :-) - ötleteket ad nekem arra vonatkozólag, hogyan is díszítsem műveimet. Most éppen újra övé volt az ötletelő főszerep, hiszen a névnapja alkalmából készültünk készíteni valami finomságot az óvodába. Tudta, hogy névnap lévén most nem tortát sütünk csak valami süteményt, hát kivágta: "Legyen Anna és Petis süti!" Először megijesztett a feladat, de aztán bevillant valami, viszonylag egyszerűen is megoldható ez a feladat!
Sütöttem egy egyszerű, eper lekvárral töltött muffint, tojáshabból nyomtam rá egy kis kört - hogy legyen mire ragasztani a díszt - majd készítettem marcipánból 15-15 db, 2x2 cm-es kockát. Erre szaggattam fehérből kis kör fejeket, majd egy kis csokikrémmel megrajzoltam a hajat és az arcvonásokat. Mindkét lányom felismerte a végeredményt, így megnyugodhattam. :-)

A lekváros muffin receptje:

28 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
6 dkg margarin
10 dkg cukor
2 tojás
1,5 dl tej
sűrű lekvár (én anyósom-féle házi eper lekvárt használtam :-))

A margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzáütjük a tojásokat. A liszttel elkevert sütőport és a tejet részletekben hozzákeverjük a tésztához. Muffin formák aljába kevés tésztát kanalazunk, a tészta tetejére kávéskanálnyi lekvárt adagolunk, majd a lekvár tetjére újra tészta jön. 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tojáshabos díszítésem: gőz fölött egy tojásfehérjét és 6 dkg porcukrot fényes, kemény habbá vertem robotgéppel. Ezzel a habbal díszítettem a sütik tetejét és így ragadt rá a dísz is. Így nézett ki a muffin a marcipán lapocskák nélkül:


2012. január 13., péntek

Maci figurás túrótorta


Ismerősöm kislányának, az első születésnapját ünneplő Nórinak készült ez a torta. A tölteléke vanília pudinggal lazított túrókrém eperlekvárral megkent lapok között, a bevonat pedig a saját készítésű fondant. A kérésnek megfelelően egy maci várja a tortán az ünnepeltet. Boldog szülinapot Nóri!


Játék Makacska konyhájában - Katinál

Makacska konyhája első blog születésnapját ünnepli - szívből gratulálok hozzá! - és ezen jeles alkalomból meghírdetett egy pompás játékot a blogjában. A játék lényege, hogy mondenki mutassa be a kedvenc szakácskönyvét a blogjában és Kati a végén összesíti a beérkezett könyveket + ajándékot sorsol ki a résztvevő játékosok között. A játékról itt olvashattok bővebben:

http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2012/01/elso-blogszulinap-es-jatek.html

Íme az én kedvenc szakácskönyvem: Pelle Józsefné nagy szakácskönyve


Kedves emlékem fűződik ehhez a könyvhöz, mert ez volt életem első szakácskönyve. Azért kaptam még anno  a kolléganőimtől, mert nem akarták elhinni, hogy milyen jól megy nekem a sütés, de nem tudok főzni!! Ez akkoriban tényleg így volt, csak a sütés érdekelt a főzés nem igazán. Ez aztán megváltozott amióta férjhez mentem, a két kislányom születése után meg pláne! :-)) Ma már kijelenthetem, hogy nagyon szeretek főzni és mindvégig hűséges maradtam az első szakácskönyvemhez. A főzés alapjait ennek a könyvnek a segítségével kezdtem, amikor még hajszál pontosan kimértem mérleggel az 5 dkg zsírmennyiséget az első rántásomhoz... :-))) Szerintem ezzel a könyvvel eligazodik a főzés világában egy kezdő is, míg a profibbak szintén találhatnak maguknak kihívást a lapok között. A halpucolástól a befőzésen keresztül a kelt tészta készítésig minden témát érintett az írónő.
Bevallom, hogy a szerzőről - Pelle Józsefnéről - csak ennyit tudok, amennyit ő elárul magáról a könyv hátsó borítóján. És azt is bevallom, hogy kicsit mindig elszorul a szívem amikor erre a mondatára esik a tekintetem: "A hivatásos szakácsok ritkán forgatják ezeket a könyveket, ők soha nem ismertek el engem. Igaz, hogy én soha nem is akartam velük versenyezni." Kati játékán felbuzdulva megfogadtam, hogy kihasználva az internet adta lehetőségeket, utánanézek kedvenc könyvem szerzőjének!
Végezetül - ha nem baj - mivel a szívem mégis csak közelebb húz a tortasütéshez, bemutatom kedvenc tortás könyvemet is: Lajos Mari/Hemző Károly: 66 torta
Ennek a könyvnek már minden receptjét kipróbáltam, átformáltam a magam szájíze szerint, sokszor használom a benne szereplő krémeket, töltelékeket. Mindenkinek csak ajánlani tudom!



2012. január 8., vasárnap

Tiramisu muffin


Ezt a receptet a nővéremtől tanultam - aki ismer minket az tudja, hogy ez mekkora szám! :-))) - aki egyébként, a viccet félretéve, sokkal jobb muffinokban mint én, évekkel megelőzött engem ezen a téren. Én csak két éve írtam fel a karácsonyi álomlistámra a muffin sütő formát, előtte sosem foglakoztatott a muffin sütés gondolata. Azóta már jó néhány ilyen jellegű süteményt sütöttem kisebb-nagyobb sikerrel, és ez a tiramisus változat talán a legjobb - legalább is számomra - az összes eddig kipróbált közül. Bár a Hulala habért nem vagyok túlzottan oda - én inkább előnyben részesítem a valódi tejszínt - de ebben az esetben megvoltam elégedve az ízhatással. Íme a recept:

Tészta:
20 dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
5 dkg vaj
1 csipet só
2 evőkanál méz
3 evőkanál instant kávé
1 púpos kiskanál sütőpor
1 dl tej
1-1,5 dl rum

A tojást, mézet, cukrot, olvasztott margarint habosra keverjük. Ha ez megvan, mehet bele apránként a sóval, sütőporral, kávéval elvegyített liszt és a tej. Muffinformákba kanalazzuk a tésztát, elég csak az egyharmadáig megtölteni a kapszlikat, mert jól fel fog emelkedni a tészta a sütés folyamán. 180 fokon 15-20 percig tart a sütés, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Ha kihűltek a muffinok, vékonyan levágjuk a tetejüket (ebből pompásan be lehet lakni süti készítés közben, vagy a gyerekeknek lehet belőle pici muffinokat készíteni) és fejjel lefelé rumba mártjuk őket. Amíg magukba szívják a rumot, elkészítjük a habot a süteményre:

2,5 dl Hulala
25 dkg mascarpone
2 csomag vaníliás cukor

A Hulalából kemény habot verünk, belevegyítjük a vaníliás cukrot majd a mascarponéval simára keverjük. Az elkészült habból kiskanál vagy nyomózsák segítségével csinos halmokat nyomunk a muffinok tetejére. Kakaóporral, csokireszelékkel vagy csokoládé díszekkel ékesítjük az elkészült édességek tetejét.
Figyelem, ha egy napot állni hagyjuk a hűtőben, sokkal finomabb lesz mint frissen, mert fantasztikusan összeérnek az ízek!

2012. január 4., szerda

Kinder tojás marcipánból

A napokban került elő egy telefonos fénykép egy nagy méretű Kinder tojásról, amit a férjem kérésére készítettem egy kollégájának meglepetés gyanánt. A kérés az volt, hogy sokáig meg tudja őrizni magának az illető a tojást, így esztergáltattunk egy nagy fatojást, és én ezt vontam be és díszítettem marcipánnal. Sajnos nem a legjobb minőségű a kép, de azért a lényeg és az arányok látszanak rajta.

2012. január 2., hétfő

Zöld-lila 33-mas torta

Ez a szögletes csokitorta, rajta egy kiemelkedő számmal, 33. szülinapra készült egy férfiember számára. Így hát a zöld-lila színkombináció mellett döntöttem a házi fondant és a tojásfehérje-krém színezésénél, hogy valamivel feldobjam a csokibevonat egyhangú barnaságát.