Ha valami könnyen elkészíthető finomságra vágyom és van itthon ostyalapom, szívesen veszem elő a hideg kutya receptjét. A mostani bejegyzés előtt szétnéztem kicsit a neten és olyan recepteket találtam csak ebben a témában, ahol ostyalap helyett háztartási kekszet kell felhasználni. Flóra konyhájában ráadásul a sütemény történelméről is érdekes, eddig még sosem hallott információkhoz jutottam. Én ezt a receptet kb 15 éve kaptam egy barátom anyukájától, mert nagyon ízlett náluk ez a süti. Azóta így készítem mindig, de most már lehet, hogy a kekszes verziót is kipróbálom egyszer. Íme az én receptem:
1 csomag ostyalap (100g)
25dkg margarin
25dkg porcukor
2 tojás
4 evőkanál kakaó
1 csomag csokoládés puding
1 marék mazsola
2 csomag vaníliás cukor
A hozzávalókat az ostyalap kivételével gőz felett kevergetve felmelegítettem, addig míg össze nem olvadtak. Ekkor beletördeltem az ostyalapokat a masszába és az így kapott keveréket egy alufóliával bélelt őzgerincformába öntöttem. Sajnos legalább fél napot várni kell a szeleteléssel, de megéri! A forró vízbe mártott, száraz késsel vágott szeleteket kókuszreszelékbe kell forgatni és így kell tálalni. De kókusz nélkül is finom a sütemény, a gyermekeim például anélkül eszik.
Biztos finom én is kekszes verziót ismerem.
VálaszTörlésTanulság:-ahány ház annyiféleképpen készítik,ezért mindig ki kell próbálni a másét is,én kifogom:))
Én még sosem ettem ilyen sütit, de biztos finom:)
VálaszTörlésMóni és Kati köszi és próbáljátok ki! :-)
TörlésHétvégére hidegkutya ?! Nem tiltakozom!!!!!!
VálaszTörlésIgyekszem megmenteni pár szeletet... :-) De ha nem sikerül, lesz más!
TörlésÉn is kekszesben ismerem, de ez is finom lehet!
VálaszTörlésSzia Zsuzsi!
VálaszTörlésAnyukád hivatalos ügyben irodán kívül van, úgyhogy most cincoghatunk kicsit, és ezt kihasználom;)
Nagyon tetszenek a receptjeid, ezt a Hideg kutyát biztos hogy ki fogom próbálni.
Lenne egy kérdésem is Hozzád, mint tapasztalt cukrászhoz: anyukám sokszor próbálkozik a Dobos tortával, a tészta, krém jól is sikerül neki- de a Dobos- tetővel bajban van. Túl kemény lesz, nehezen vágható, törik. Meggyőződése, hogy a cukrászoknak van erre valamilyen trükkje, amit neki nem árulnak el:) Tényleg van valami trükk? Te hogy készíted a Dobos tetőt? Előre is köszi a segítséget!:) És további jó sütögetést!
Szia Judit!
TörlésA cukrászok egyetlen trükkje ebben a gyakorlat:-)! A lényeg az, hogy amikor már olvadni kezd a cukor nagyon intenzíven kell keverni, a lábos oldalán szétnyomva a nagyobb cukordarabokat, hogy ne legyen csomós. Ha már rákentétek a piskótalapra, erősen bevajazott késnek az élével be kell jelölni a szeletek helyét. Csak éppen bele kell nyomni a cukorba aztán már ki is kell venni és a következő szelet helyét jelölni - különben beleragad a mázba a kés! Az így kialakított bemélyedésekbe többször bele kell nyomni a kés élét, egészen addig míg a cukor engedi. Ha így megvannak a szeletek helyei, forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szépen fűrészelve könnyen felvágható a torta. Amíg még meleg egy kicsit is a doboslap, addig nem szabad vajkrémmel díszíteni, különben megreped a cukormáz. Rá kell tenni a tortára és hagyni teljesen kihűlni.
Remélem, tudtam segíteni! További jó cincogást!! :-))))
Nagyon köszönöm, elmesélem anyukámnak a "trükköket":) És lehet, hogy én is kipróbálom- bár most vigyáznom kell a szénhidrátokkal.
TörlésSajnos a cincogás ideje már lejárt:( De azért nincs nagy vész, jó a hangulat! Köszönjük a babaülést is, épségben ideért!:)
ez valami isteni finom
VálaszTörlés(és emlékszem ám rá:)))))))
és IGEN!!
VálaszTörléshttp://aja-nagymama.blogspot.com/2012/02/zsuzsie.html
Köszi Kati! Örülök, hogy elkészítetted és hogy ízlett!!! :-))))
TörlésHát ez jópofa! A neve pedig oltári :DDD
VálaszTörlésAnyu gyakran csinálta, mi imádjuk. Holnap jönnek a gyerekem barátai, ez lesz az édesség,most készítem :)
VálaszTörlésAnica, remélem ízleni fog! :)))
TörlésSokszor készítettem már ezt a sütit,nagyon szeretjük,de a fiam nem szereti a mazsolát,és Én helyette apróra vágott zselécukrot teszek bele!Nagyon finom úgy is!
VálaszTörlésKöszönöm a tippet, kipróbálom így is.
TörlésMindig ezt a receptet használom,mazsola nélkül mert nem szeretjük,mire be kéne forgatni a kókusz reszelekbe addigra a süti elfogy ☺️🤷🏽♀️😂
VálaszTörlés