Lajos Mari 66 torta című könyvéből készítettem ezt a tortát Petrám nagycsaládi születésnapi köszöntésére. Volt ugyanis 4 kérése a tortával kapcsolatban: legyen csokis, narancsos, nyalókás, Anna és Petis - így a négy kitételből kettőt rögtön ki is pipálhattam. Házi fondantból készítettem rá egy Anna és Peti figurát, majd egy kis cukrot karamellizáltam, olajos márványlapra köröket cseppentettem belőle, a körökbe hurkapálca darabkákat nyomtam - és meglettek a nyalókák is. A nyalókák szélét csokiba mártottam és színes cukorgolyókba forgattam. Így teljesült hát mind a 4 óhaj egy tortában! :-) Íme a recept:
Hozzávalók:
2 közepes narancs
25g cukor
két egymásba illő tál: 26 és 22 cm átmérővel és 8 cm magassággal
5g zselatin
1 narancs
1,5 dl natúr joghurt
60g cukor
1,5 dl tejszín
Csokoládékrém:
5g zselatin
125g étcsokoládé
2 evőkanál olaj
2,5 dl tejszín
8-10 babapiskóta
Díszítéshez:
egy kis tejszínhab
2 narancsot alaposan megmostam, megdörzsöltem, majd 3 mm vékony szeletekre vágtam. Fél dl vizet felforraltam a 25 g cukorral és ebben a szirupban, több részletben néhány percig főztem a narancsszeleteket. Ezután a szeleteket hagytam kihűlni egy tálcán.
A maradék szirupba belereszeltem a joghurtkrémhez való egy narancs héját és belefacsartam a levét is. A kapott keveréket kis lángon addig főztem míg kissé besűrűsödött. Hagytam kihűlni, addig szűk fél deci vízbe beáztattam a zselatint. A kihűlt szirupba kevertem a natúr joghurtot és a 60g cukrot, majd hozzávegyítettem a meglangyosított zselatint is. A 1,5 dl tejszínt kemény habbá vertem és ezt is a narancsos krémbe vegyítettem.
A nagyobbik tál belsejét és a kisebbik külsejét-alját beburkoltam folpackkal. A nagy tál belsejét kiraktam a megfőtt narancsszeletekkel. A narancsokra simítottam a joghurtkrémet és belenyomtam a kisebbik tálat úgy, hogy a joghurtkrém a nagyobbik tál pereméig emelkedjen. Fél órát hagytam a hűtőben dermedni.
A csokoládékrémhez a zselatint szűk fél deci vízbe beáztattam. A csokoládét vízfürdőben az olajjal megolvasztottam, a tejszínt kemény habbá vertem. A tejszínhez vegyítettem óvatosan a langyos zselatint, majd gyors mozdulatokkal az olvasztott csokoládét. Kivettem a hűtőből a nagy tálat, kivettem belőle a kicsit, és a kis tál által képzett üregbe töltöttem a csokoládékrémet. Tetejét - ami majd a torta alja lett - kiraktam babapiskótával és 12 órára a hűtőben hagytam.
Másnap a tortát egy tálcára borítottam, levettem a tetejéről a tálat és tálalni is lehetett a csokoládés narancsbombát.
Mivel 2 db 2,5 dl-es tejszínt vettem, maradt 1 dl tejszínem - ezt is habbá vertem és így díszítettem a torta szélét.
Belátom, ez egy igen időigényes recept, de mindenképpen megéri a fáradtságot-főleg a gyermekmosolyt látva :-) !
Nagyon szép lett,látszik a kislányon az öröm mosolya.
VálaszTörlésNagyon aranyos Petra!!!!
Bájos :-)
VálaszTörlésJúj, ez nagyon szép tortácska! Boldog szülinapot a kicsi Petrának! :))
VálaszTörlésHúú, nagyon-nagyon cukik lettek a figurák rajta. A torta maga, meg nyálcsorgatóan néz ki!!!
VálaszTörlésKöszi mindenkinek, tényleg nagy volt a boldogság! A figurákat állandóan hurcolja magával, jó hogy előre elkészítettem és kiszárítottam! :-)
TörlésIsten éltesse a kis Petrát! Csodás lett a tortája az anyukája pedig nagyon ügyes! Aranyosak rajta a figurák és a narancs nagyon jól mutat !
VálaszTörlésBoldog Szülinapot a kislányodnak:) Nagyon jól összehoztad ezt a sok kívánságot egy tortába:)
VálaszTörlésNagyon látványos, szép torta! Boldog szülinapot! :)
VálaszTörlésBoldog szülinapot a kislányodnak, nagyon finom tortát készítettél és ezáltal minden kívánságát sikerült teljesítened! Fantasztikus!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves hozzászólásokat! :-))
Törlés