Oldalak

2012. július 20., péntek

Hólabda (kozáksapka) jégkrémként újratöltve, SAD 7. fordulóra


Rohan az idő, ismét eljött egy újabb SAD (Süss!Alkoss!Díszíts!) forduló, nevezetesen a hetedik, amit most Katuci szervezett meg. A téma újra izgalmas volt, egy klasszikus süteményt vagy tortát kellett megálmodni új formában. Nem tudom miért, de nekem rögtön a hólabda vagy kozáksapka néven ismert sütemény ugrott be amit jégkrémformában képzeltem el és valósítottam meg.

A vaníliafagylaltot bourbon vaníliával és egy kis tojáslikőrrel bolondítottam meg, az oldalán a kókuszreszeléket megpirítottam és ribizliöntettel tálaltam :))

Töltelékként a gyermekkoromban számtalanszor használt Oetkeres vaníliás fagylaltport használtam, mert bevallom, nem igazán sikerülnek nekem a házi fagyik. Fagylaltgépem nincs, és hiába kavargatom át robotgéppel a készülő jeges édességet számtalanszor, mindig nagyon kemény lesz. Még dolgozom a problémán, addig is egy egyszerűbb, már bevált módszert alkalmaztam.

Hozzávalók:
1 darab kakós piskótalap
1 csomag dr Oetker vaníiliás fagylaltpor
2 dl tejszín (tejjel is lehet)
Bourbon vanília, kevés tojáslikőr (el is hagyható)
Marék kókuszreszelék teflon edényben megpirítva
Fél tábla étcsokoládé, kis olaj

Ribizliöntethez:
Egy marék ribizli
1 evőkanál cukor
1 kiskanál vaníliás pudingpor

A piskótalapból köröket szaggattam amik köré irattartó mappából vágott csíkokból gyűrűt tűztem tűzőgéppel. A fagylaltpot a tejszínhabbal 3 perc alatt habosra kevertem, majd megízesítettem a vaníliával és a tojáslikőrrel. Az így kapott fagyimasszát a gyűrűkbe öntöttem és lezártam piskótakörökkel. Egy óra hosszára a fagyasztóba tettem őket, addig megfőztem a ribizliöntetet.
 
Egy kis lábosban a ribizlit, cukrot, pudingport összeforraltam, kihűlés után ez lett az öntetem a kozáksapkák mellé.

Egy teflonedényben megpirítottam egy marék kókuszt.

Egy óra múltán kivettem a fagyasztóból az édességeket, leszedtem róluk az irattartó-gyűrűket és megforgattam az oldalukat a kókuszban. Gőz felett egy kis olajjal felolvasztottam az étcsokit és bevontam vele a jégkrémek tetejét.
Fél órás fagyasztás után már tálaltam is a hólabda-jégkrémeket ribizliöntettel és tejszínhabbal.


13 megjegyzés:

  1. Hmmm:) Nagyon jól hangzik és ötletes:) Az otthoni fagyi elkészítése nekem se jön össze, tökéletes megoldás a fagyipor felturbózva.

    VálaszTörlés
  2. Egyik kedvenc sütim! Remek ötlet a "fagyisítása" :)

    VálaszTörlés
  3. Remek ötlet, szívesen megkóstolnám, mert a hólabda sütit Édesanyám redszeresen sütötte. ( azóta nem ettem )
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon tuti. Az egyik kedvencünk, így meg pláne az lenne :)

    VálaszTörlés
  5. Szuper! Hűha, felköthetem a gatyót... :))))

    VálaszTörlés
  6. Hólabdát régebben gyakran sütöttem, az egész család szereti. Ezt a változatát is biztosan szeretnék.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó ötlet, még hólabdát nem csináltam, de így jégkrém formájában is megkóstolnám!:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon ötletes, isteni finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka: hát akkor sorstársak fagyunk fagyigyártás ügyben! :)
      Tejszínhab: micsoda igét alkottál - fagyisítás - nagyon tetszik!! :)))
      Mági: egyik kedvenc sütim nekem is!
      Vikvi: akkor próbáld ki így is! :)
      Petra: nem féltelek én téged, alig várom,hogy milyen csodát alkottál! :)
      Marisz: köszi!
      Ditka: küldök egy interaktív darabot! :)
      Flóra: feltétlenül próbáld ki a süti változatot, kicsit macerás de nagyon finom!
      Hankka: köszönöm!

      Törlés
  10. Nagyon szép álmaid vannak:-) Szuper ötlet!

    VálaszTörlés
  11. Ötletekben kifogyhatatlan vagy,ismét egyedit készítettél. Tetszik:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi: köszi! Hát igen, sokszor álmomban is sütök vagy ilyesmin agyalok! :)))
      Mónika: kedves vagy, köszönöm szépen! :)

      Törlés