Oldalak

2012. december 3., hétfő

Blaha Lujza torta


Nővérem férje szerint a legjobb sütemény a világon az isler, ezért nem is kellett sokat gondolkodnom, hogy mit süssek a névnapjára. De persze nem is én lennék, ha nem szerettem volna rögtön valami tortát is készíteni az alkalomra. Az islerek ízvilágához úgy éreztem, hogy a legjobban egy linzer lapokból készült torta passzolna, így tettem le a voksomat a Blaha Lujza torta mellett.

Blaha Lujza színésznőről, a nemzet csalogányáról elnevezett torta nem a színésznő keze munkája, pedig a művésznő háziasszonyként is híres volt: Füstölt hússal készült lencsefőzelékét újságírók is dicsérték, bélszínszeletjének receptje korabeli szakácskönyvekbe is bekerült. Maga-főzte lekvárjaira, liktárrumjaira (gyümölcsízek voltak) és befőttjeire még Erzsébet királyné is kíváncsi volt.


A hagyomány szerint egy - sajnos meg nem nevezett szabadkai cukrászmester - kreálta a színésznő esküvőjére az 1860-as évek végén a később a művésznő nevével elhíresült tortát. A megrendelő első férje, Johann Blaha karmester volt, akinek köszönhetően elindult Lujza karrierje. Abban az időben igazán híres és keresett édesség volt, manapság azonban nagyon ritkán találkozhatunk ezzel a puncsos-fondánmázas különlegességgel.

A recept a Dunszt Károly-féle Cukrászati ismeretek II. című könyvből származik:

Tésztája barna linzi tészta, tölteléke málnaíz, bevonóanyaga rózsaszín fondán.

A torta tálalása islerekkel
Hozzávalók:
Tészta:
20dkg liszt
5dkg darált dió vagy mogyoró
16dkg vaj
7,5dkg porcukor
1 tojássárgája
Fél csomag vaníliás cukor
Fél citrom reszelt héja
Egy csipet só

Töltelék:
Málnalekvár

Bevonóanyag:
Rózsaszín fondán

A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrtam, amit fél órát pihentettem. Lisztezett gyúródeszkán 5 db, ~16cm átmérőjű korongot szúrtam ki, amelyeket sütőlapon 180 fokon 15 perc alatt készre sütöttem. A kisütött lapokat forró málnaízzel töltöttem meg és kentem meg vékonyan a külsejét, majd egy napos pihentetés után rózsaszín fondánnal húztam át.
A torta díszítésére nem találtam információt, így csak egy kis olvasztott csokival és marcipán golyócskákkal dekoráltam.

Nagyon finom lett a végeredmény, azonban - az összetételének megfelelően - igen tömény. Elég a tortából vékony szeleteket vágni. Nem is tortára asszociál az ember a kóstoláskor, hanem egy finom linzer-süteményre.
Egy csésze tea vagy kávé mellé egy vékony szelet belőle igazán különleges élmény! :)

A torta mellé készített islereket legközelebb hozom!

29 megjegyzés:

  1. Ez valami gyönyörűséges lett!!! Megint tanultam valamit, én még sosem hallottam erről a tortáról, de most alaposan felizgattad a fantáziámat:)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem, amikor egy tortának "történelme" is van, és imádom a régimódi dolgokat! Nagyon felcsigázott engem is ez a torta és a tálalás is mesés! :)

    VálaszTörlés
  3. Valamikor régen ettem málnaízzel töltött linzerlapos sütemény,isteni finom volt. Jó volt olvasni ennek a tortának az eredetét.

    VálaszTörlés
  4. Tessék mondani, van még egy szeletke tota nekem is?...Vagy az a gyönyörű ishler onnan alulról? Jut még?...:)))

    VálaszTörlés
  5. EZ csodaszép lett, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű szép lett. Kösz a történetet hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka: örülök, hogy tudtam újat mutatni Neked! :)
      Tejszínhab: én is szeretek ilyen régi receptekről tájékozódni, utánanézni.:)
      Aleda: akkor Te jól eltudod képzelni az ízvilágát! Kár, hogy nem találtam többet az eredeti torta külsejéről.
      HetiMenü: hát sajnos már mind elfogyott...de legközelebb gondolok Rád! :))
      Marka: köszi szépen! :)
      Mónika: köszi! Te már kóstoltál vagy készítettél ezek szerint ilyen tortát?
      Luca: örülök, hogy tetszik mindkettő, a torta és a sztori! :)

      Törlés
  7. Csodálatosan szép! Nagyon tetszik !

    VálaszTörlés
  8. Egyszerűen szép ez a torta! (Meg a sok kicsi is guszta!)
    Még nem hallottam róla, de a receptet vittem! :-)

    VálaszTörlés
  9. Meseszép, elfogadnék egy vékonyka szeletet a délutáni kávé/tea mellé, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyrű szép:) Bevallom én még nem találkoztam ezzel a tortával, pedig nagyon élvezném:) De most megjegyeztem magamnak, viszem a receptet én is:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szép lett! A történet is érdekes, mint maga a torta. Manapság már nem igazán találkozni ilyennemű tortával... vagy mégis, hála neked:-)

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörű lett! És külön köszönet a torta történetéért!!!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon ügyes vagy, az islerek és a torta is szép! A Blaha Llujza tortával már én is kokettáltam, de én meggylekvárral tudnám csinálni... Biztos jó lenne azzal is!

    VálaszTörlés
  14. Csodálatos torta - szokás szerint! Az ischler nekem is nagy kedvenc, biztosan ez a torta is nagyon finom. Listára véve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm mindenkinek a kedves megjegyzést, örülök, hogy így tetszik ez a torta, érdemes volt hát elővenni és leporolni a receptet! :))

      Törlés
  15. Mikor a tortáidat nézem mindig eldöntöm, hogy a következő tortámnál fondant használok:-) na de ami késik nem múlik:-)
    Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli: köszi! Tudom, hogy zavaró, hogy "fondant"-nak hívják a porcukorból gyúrt bevonóanyagot, de ez most nem az a tortán, hanem a klasszikus "fondán", ami a minyonok bevonóanyaga és amit olvasztani és önteni kell! Lehet venni már ezt is por alapban (legalább is valami hasonlót...), de otthon is elkészíthető csak elég macerás. Jóval macerásabb mint a nyújtható fondant.

      Törlés
  16. Hűűű, ez valami nagyon elegáns torta! Nagyon ügyes vagy, irigyellek!:) Én még sosem "mertem" fondannal foglalatoskodni:(

    VálaszTörlés
  17. Húha, Zsuzsi, számomra ezzel a tortával máris mester lettél:) Csodaszép, századfordulós k.und k. torta:) majd szólok a Sacherben, hogy rendeljenek egy ilyet Tőled:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Roza: köszönöm! :)
      Katrabonc: majd szólj ha komolyan érdeklődnek és kiköltözöm hozzátok! :-DDD Puszi és köszi!!!

      Törlés
  18. Imádom a fondán bevonatot, csak ne lenne olyan macerás elkészíteni. Azért néha én is rászánom magam, mert az íze miatt muszáj.
    A tortád meg tényleg gyönyörű!

    VálaszTörlés
  19. Ez igen, nem csak a torta szép, hanem az eredete is:)

    VálaszTörlés
  20. Biztos finom lehet a reciből itélve...és h miket olvasni nálad...nagyon jó!!!

    VálaszTörlés
  21. Ez Anyukámnak való torta lenne. Szerintem nagyon szülinap esélyes lett nálunk ez a torta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lezsik: köszi és tényleg nincs jobb egy kis házi cukormáznál...:)
      Kati: örülök, hogy tetszett! :)
      Judóca: na mit szólsz, milyen sokoldalú vagyok...:-DDD
      Vikvi: remélem ízleni fog Édesanyádnak ha elkészíted. :)

      Törlés
  22. huhúúú, de finom torta lehet! Köszi a receptet, el is mentettem! ;-)

    VálaszTörlés