Édesapám szombati születésnapjára kreáltam ezt a tortát - Isten éltesse még egyszer sokáig! :) - akinek a kedvence a borok közül a rozé, amit sokszor viccesen "rozsé"-nak mond.
Cseresznyével álmodtam meg ezt a tortacsodát több okból is: roskadozott a fánk ettől a
finom gyümölcstől, szerintem jól harmonizál a rozé borral, valamint így
idén is küldhetek egy saját kútfőből kipattant receptet Nagykörű cseresznyetorta versenyére. A tavalyi cseresznyés csokoládétortám csilivel itt található.
Isteni finom lett a végeredmény a bor finom bukéjával és a cseresznye zamatával! Mindenkinek szívből ajánlom....
Olyan jó lett, hogy rögtön újrázni is kellett férjem munkahelyére egy példányt (köszönetképpen a kollégáknak egy jól teljesített tervért), másfélszer ekkorát! ;-P Ekkor graham liszttel készült az égetett tészta és cukrászhabot használtam tejszínhab helyett, az eredmény továbbra is frenetikus maradt....:)
Isteni finom lett a végeredmény a bor finom bukéjával és a cseresznye zamatával! Mindenkinek szívből ajánlom....
Olyan jó lett, hogy rögtön újrázni is kellett férjem munkahelyére egy példányt (köszönetképpen a kollégáknak egy jól teljesített tervért), másfélszer ekkorát! ;-P Ekkor graham liszttel készült az égetett tészta és cukrászhabot használtam tejszínhab helyett, az eredmény továbbra is frenetikus maradt....:)
Hozzávalók (24cm átmérőjű tortához):
Égetett tészta:
4 db tojás
2,3dl víz
5,3dkg maragrin
14dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál cukor
Cseresznyés krém:
56dkg cseresznye
1,8dl rozé bor (nálam száraz)
1 kiskanál fahéj
1,5dkg zselatin
18dkg cukor
4 dl tejszín
Díszítés:
Cseresznyeszemek
Csokoládé, kakaópor
1dl tejszín
A tésztához kizsíroztam vékonyan és meghintettem liszttel egy 24 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 200 fokra előmelegítettem, az aljába egy kis fémtálba vizet tettem, hogy gőz keletkezzen. A vizet, margarint, cukrot, sót feltettem főzni, olvadásig-forrásig hevítettem. Ekkor hozzáadtam a lisztet és nagyon gyorsan kevertem addig, amíg a massza egyben elvált az edény falától. Ekkor egyenként hozzádolgoztam a tojást kézi robotgép segítségével. Az így kapott tésztát nyomózsákba tettem és kis halmokat nyomtam belőle az előkészített formába. 200 fokon 35 perc alatt készre sütöttem.
A cseresznyés krémhez a gyümölcsöt megmostam, kimagoztam, a fahéjjal és rozéval feltettem főzni. Negyed óra múltán botmixerrel pürésítettem a gyümölcsöt majd hozzáadtam a cukrot és a feloldott pudingport, összesűrítettem, félretettem hűlni.
A zselatinhoz 1,5 dl vizet felforraltam, elkevertem benne a zselatint, rottyantottam rajta még egyet majd hagytam kihűlni.
A kisült tészta köré állítható tortakarikát tettem, a tejszínt kemény habbá vertem.
A megkötött zselatint langyosra olvasztottam és a cseresznyés krémhez kevertem. Eztán óvatosan kavargatva hozzáadtam a kemény habbá vert tejszínt. Ezt a habot simítottam a tészta tetejére a tortakarikában. Érdemes egy éjszakát kötni hagyni a krémet a keretben.
Tálalás előtt eltávolítottam a tortakarikát, papírsablon segítségével kakaóporral díszítettem. A tejszínt habbá vertem, azzal is dekoráltam a tortát. A cseresznyeszemeket gőz felett olvasztott csokoládéval spricceltem meg.
Édesapádnak utalóig is Nagyon Boldog Születésnapot Kívánok! Ismét fantasztikus tortát kreáltál! Meg is kívántam basszus kulcs:-))))
VálaszTörlésNagyon boldog születésnapot Édesapádnak! Isten éltesse még sokáig! :)
VálaszTörlésFinom és mutatós tortát alkottál újra. :)
Sok boldogságot a papádnak! A torta fantasztikusan néz ki.
VálaszTörlésJajj de szívesen megkóstolnám ezt a csodatortát! Magyarország tortája is lehetne! És a díszítés!...Azok a habból kinyomott hercig kis cseresznyék a torta tetején!!! ÓRIÁSI GRATULA:)))))
VálaszTörlésBoldog születésnapot Édesapádnak!!!!! Ez a torta, ez a fotó, ez az ötlet - aranyérmet érdemel!
VálaszTörlésBoldog szülinapot Édesapádnak! Ez a torta remekmű!!!!! (megint :-)
VálaszTörlésNagyon szépet alkottál már megint! Isten éltesse sokáig Édesapádat!
VálaszTörlésMicsoda tökéletes kivitelezés és ízek! Sok ilyen boldog napot még!!!!
VálaszTörlésIsten éltesse apukádat :) Ez a torta is szenzációs lett, annyira megkóstolnám. A tavalyi cseresznyésre is emlékszem még :)
VálaszTörlésSzuper torta, gratulálok!
VálaszTörlésIsten éltesse apukádat, ez tényleg frenetikusan finom lehet:)
VálaszTörlésIsten éltesse Apukádat!!
VálaszTörlésA torta nagyon szép, és a receptet elolvasva nagyon finom is. :)
A torta tényleg nagyon finom volt.....augusztusra rendel: likőrös változat.
VálaszTörlésÜgyi Manócska vagy!!!
Pusz: A.
Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat Apukám nevében! Örülök, hogy Nektek is ennyire tetszik ez a torta! :)))
TörlésIstenem, milyen gyönyörűséges! :) Nálam Te vagy az első! :) Isten éltesse apukádat sokáig! :)
VálaszTörlésIsten éltesse Apukád!Szuper tortát kapott :)
VálaszTörlésMennyei tortát készítettél az Édesapádnak! Boldog születésnapot neki! :)
VálaszTörlésKöszönöm!!! :))))
Törlés