Kis családommal télen-nyáron favorizáljuk a gyümölcsleveseket, gyakran készítek magunknak mindenki örömére. Persze a legfinomabbak friss gyümölcsből készülnek. Mindig kutatom az új variációkat, így készült el nálam ez a két kora nyári frissítő finomság.
Jankánál a "csakmertszeretem" blogon láttam meg ezt a finom levest, ami rögtön nagyon megfogott, mert csupán eperből még sosem készítettem gyümölcslevest. Hidegen-melegen ajánlom mindenkinek! :) A recept itt található.
Cseresznyeleves citromos-fahéjas habgaluskával:
Szintén egy idei újítás a konyhámban, eddig ha habot kínáltam a gyümölcsleves mellé az tejszínhab volt.
Hozzávalók:
40dkg cseresznye
2 dl főzőtejszín
4 dl víz
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
Cukor ízlés szerint (nálam kb 6 dkg)
A habgaluskához:
1 db tojásfehérje
2 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
Késhegynyi fahéj
A cseresznyéket megmostam, kimagoztam. A pudingport elkevertem a tejszínnel és a vízzel és elkezdtem melegíteni. Amikor forrt a keverék hozzáadtam a cseresznyemennyiség felét, cukrot, fahéjat, szegfűszeget. 10 perc főzés után botmixerrel pürésítettem. Utána hozzáadtam a maradék cseresznyét, utóízesítettem és 5 perc alatt készre főztem.
A habgaluskához a fehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot - két percig tovább kevertem. Ekkor beletettem a citromhéjat és a fahéjat és egy lábosban kevés vizet forraltam. A forró víz felszínére "szaggattam" a habot és egyszer megfordítva megfőztem. (Pár perc az egész, mint a madártejnél)
A megfőtt habgaluskákat a kész leves tetejére tettem és tálaltam.
Valakinek nagyon ízlett.....! ;-DDD:
Finom levesek! Ez a fűszeres hab nekem is új, kifogom próbálni. A nyers habot ha van mikród egy percre belehet tenni, megfő és máris szaggathatod a levesre. Így készítem a madártejre is.
VálaszTörlésHú, ez a habgaluska, mennyei lehet! hogy miket tudsz te kitalálni :-)
VálaszTörlésEz a fotó :) szenzációs!! Nagyon finom leveskéket készítesz és örülök, hogy ízlett az eperleves :)
VálaszTörlésGuszta! Ebben a melegben nincs is jobb választás, mint egy jó gyümölcsleves...
VálaszTörlésGyümölcsleves bármikor jöhet. Nagyon szeretjük. Szuper lett Viki fotója....
VálaszTörlésNekem is nagyon ízlene! :) A madártejen is nagyon szeretjük a habgaluskát, gyümölcslevesen is fincsi lehet! :)
VálaszTörlésHajniZoli: köszi a mikrós ötletet! Kipróbálom, jó lesz ha megment +egy edény mosogatásától! ;-))
TörlésMarka: tényleg mennyei volt...:-P
Janka: köszi még egyszer a receptet! :)
Luca: köszi! :)))
Hankka: csak ajánlani tudom! ;-)
HajniZoli: de jó ötlet a mikrózás, kipróbálom! Legalább egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni...;-)
TörlésMarka: tényleg mennyei volt! :)
Janka: nagy köszönet még egyszer a receptért! :)
Luca: köszi! :)
Hankka: nagyon jól passzolt együtt, ajánlom kipróbálásra! :)