Megmutattam már a blogon néhány torta-klasszikust: a Blaha Lujza tortát, a Kongó tortát, a Sacher tortát, és volt már Dobos tortás bejegyzés recept nélkül itt és itt.
A Kongó tortánál érkezett Dinától egy érdekes megjegyzés arra vonatkozóan, hogy szerinte: "Ezek az évek, amikor kitalálgatták ezeket az "új" tortákat, erős
kreativitás-hiány jellemezte. Értem én, tudom én, hogy anno kevés
alapanyagból kellett alkotni, de ez (a Kongó torta) egy átszerkesztett Dobos, némi
csonthéjassal, semmi egyéb. Sok "klasszikus" tortánál érzem ugyanezt,
ritka az igazán kreatív, új ízeket hozó megoldás abból az időből."
Utána néztem a dolognak és tényleg van jó néhány torta amelyeknél az alaprecept nagyon hajaz a Dobosra néhány változtatással. El is határoztam, hogy szépen sorba veszem ezeket a tortákat és letesztelem mindet.
De akkor jöjjön a fő ihlet-adó, a Dobos torta, ami még szeptemberben készült Mária napi köszöntésre az anyósomnak. :)
A dobos torta eredeti receptje (Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979):
Nagyon szép lett ez a tortád is. Én is szoktam készíteni Dobos tortát, imádom :)
VálaszTörlésÉn nagyon szeretem, csodás lett - azok a csokikrém rózsák!!!!!
VálaszTörlésMikor nyitod a cukrászdádat- mert mennék kisinasnak :) Szuper lett :)
VálaszTörlésNagyon szépen sikerült, apukám kedvence a dobos :)
VálaszTörlésNagyon szép, de jó lenne ha én is tudnék ilyet készíteni! A kisebbik lányom kedvence a Dobos torta!
VálaszTörlésSzuper lett!
VálaszTörlésNálunk is népszerű, Nóri lányom elképzelhetetlennek tartja a születés és névnapját Dobos torta nélkül. Nem egészen így készül, de majdnem.
Nagyon szép a torta! :) Az a szeletke ha most az asztalomra kerülne milyen jó lenne, még az utolsó morzsát is eltüntetném. :D
VálaszTörlésEmelem kalapom! :)) Bár a fent említett mondatom elejéről lemaradt eredetileg is egy kis rag, azért még mindig ugyanez a véleményem. A torta viszont csodás, ahogyan a nagy könyvben meg van írva! :D Külön köszönet, hogy nem csináltál "propellert" neki, valahogy azt ki nem állom, ez így, ebben a formában gyönyörűséges! :) Még mindig a zsenialitás csúcsa nálam az igazi Dobos. :)
VálaszTörlésZsuzsi: köszi druszám! ;-) Majd meglesem a Te verziódat. :)
TörlésMuskátliBüfé: köszi! :)))
Janka: még hogy kisinas!!! Te a mellette üzemelő étterem feje lennél! :)
Tejszínhab: nálunk anyós-após nagy kedvence! :)
Éva: biztosan sikerülne Neked is! Nem mondom, a tető bevonásához elkel némi gyakorlat, de Te egy igazi konyhatündér vagy, így megoldanád! :)
Luca: jó ízlése van a lánykádnak! ;-)
Okki: akkor máris küldöm virtuális úton.....nyisd az ablakot! ;-)
Dina: köszi!! És az ihletet is, már tervben a következő verzió! :)
Még sosem készítettem, pedig nagyon szeretnék, de idő hiányában egy ilyen hosszadalmas folyamatba nem kezdenék, majd egyszer! :) Addig is gyönyörködöm ebben meg a többiekében! És tényleg nagyon szép a teteje, bár én a "propellerest" is szeretem. :)) Nem is tudtam, hogy a dobostortát ennyi alaphoz felhasználták, jó kis bevezetőt írtál! :)
VálaszTörlésCsodaszép, nagyon guszta! Nagyon ügyesen elkészítetted! :) Hmmmmm most szívesen ennék egy szeletkét! :)
VálaszTörlésSzépséges! - nagy kedvencem
VálaszTörlésGratulálok!!! Nagyon ügyes vagy a torta gyönyörű:))
VálaszTörlésBarbi: nem olyan bonyolult ez, a lapokat kicsit macerás egyenként sütni (bár én mindig kisebb tortát készítek, így kettesével sütöm a lapokat egy lemezen). A tető szokott még fejtörést okozni, de neked biztosan menne!! :)
TörlésMillye: köszike, szívesen megosztanék veled egy szeletet! :)
Judit: :)) Mennyien szeretjük, pedig van aki elavultnak tartja!
Mónika: köszönöm, mindig nagy öröm nekem ha tetszik Neked egy tortám!!! :)
Gyönyörű, jó régen ettem már és most nagyon-nagyon megkívántam nálad, annyira guszta a fotókon! :)))
VálaszTörlésGyönyörűséges! Én eddig egyszer próbálkoztam dobostorta készítéssel, de a teteje kifogott rajtam. Ennek a teteje viszont tökéletes!
VálaszTörlésGyönyörű lett, nagyon guszta!
VálaszTörlésNa, Zsuzsi, most megint tortasütésre késztetsz! De még idén el fogom készíteni, az tuti. És én is örülök a sima, elfektetett karamell-lapoknak :-)
VálaszTörlésAmint megláttam a fb-on, rögtön jöttem közelebbről megnézni. Zsuzsa, ez gyönyörű, olyan ügyes vagy. Na, én erre nem lennék képes - vagy csak türelmem és időm nem lenne elég rá? Nem tudom... :)
VálaszTörlésNa ez az, amire éln sosem leszek képes:) Így mindig jövök hozzád szájat tátani, csodálkozni, gyönyörködni:) Csodaszép:) Le az összes kalappal:)
VálaszTörlésHogy ez a torta milyen szépséges! Az a szelet... enyém lehet?:-)
VálaszTörlésHankka: köszike! :)
TörlésCsigabige: már nem először csináltam ilyen tetőt, de a kezdetek bizony nekem is nehezen mentek...
HajniZoli: :))
Marka: alig várom, hogy elkészítsd! :)
Gabriella: nagyon köszönöm, aranyos vagy! Biztosan Neked is menne, annyi csoda készült már a konyhádban!
Kati: dehogynem! :) Menne ez Neked is!
Gerdi: már küldöm is.... ;-)
Nem tudok újat mondani, az előttem szólók minden szépet -jót elmondtak a tortádról!
VálaszTörlésEgyetértek a dícséretekkel, hogy nagyon ügyes vagy, és megtoldom azzal, hogy nagyon rendes menyecske!
Biztos vagyok benne, hogy így gondolja anyósod is! :)
Szuper szép lett!Tökéletes! :)
VálaszTörlésMarisz: :-D, remélem ő is így gondolja! ;-)
TörlésRebarbara: köszönöm!! :)
Ez az egyik nagy kedvencem, gyönyörű szép, csorog a nyálam...
VálaszTörlésKöszi Zsolt! :)
TörlésMost volt időm nézelődni,gyönyörűségeket készítesz,lehidaltam ennél a tortánál,ilyen szépet cukrászdában sem készítenek,gratulálok hozzá!
VálaszTörlésÉn is nemrég készítettem de eltértem az igazitól,nem tudtam beszerezni a hozzávalókat.
Köszönöm Rozi! Jól esik Tőled, aki olyan gyönyörű tortákat és kelt tésztákat készítesz, amire én azt gondolom, sosem leszek képes! :)) De azért igyekszem nagyon!! :)
TörlésGratulálok!, ez a torta gyönyörű! Biztos vagyok benne, hogy elkápráztattad vele az ünnepeltet. :)
VálaszTörlésKöszönöm Csilla! Bizony örült, mert ez az egyik kedvence! :)
TörlésÖrülhet az anyósod, hogy ilyen ügyes menye van! :))
VálaszTörlésSzilárd kakaómasszát és kakaóvajat használtál? Vagy ezeket lehet valamivel helyettesíteni?
Köszönöm! :)
TörlésEgy bonbonozós ismerősömtől kaptam ennél a tortánál kakaóvajat és masszát, de máskor olvasztott étcsokival és holland kakaóporral helyettesítettem őket. Mindegyik verzió nagyon ízlett nekünk.
Az olvasztott csokit összekevered a kakaóporral- lesz belölle valami masszaszerű és az lenne a kakaóvaj? Milyen arányban csinálod? Ez a kedvenc tortám, és régóta keresem az eredeti receptjét! :)
VálaszTörlésEnnél a tortánál - fentebb említettem is - kaptam egy bonbonozó ismerősömtől egy kis kakaóvajat és - masszát, azzal készítettem. Máskor 3 dl tejbe 3dkg pudingport és 8 dkg cukrot keverek, ezt főzöm sűrűre majd belekeverek 20dkg jó minőségű étcsokoládét. Ha kihűlt, 25 dkg vajjal habosra keverem. Isteni finom így is, remélem tudtam segíteni.
Törlés