Nagyon szeretem a birsalmasajtot, de nem túl gyakran jutok hozzá. Tavaly Anyukám készített, ami kicsit puha lett de isteni finom! Többek között ebből készült kisebbik lányom személyre szabott keksze, a Petra keksz.
Amúgy meg imádtuk a múlt ősszel többszörösen megismételt Birsalmás pitetortát is, ez idén is tutira gyakran fog készülni. Na és természetesen dédelgetek egy torta ötletet is a témában, de pszt! ;-)
Most úgy döntöttem, hogy saját magam is megpróbálkozok a birsalmasajt készítéssel és jelentem, sikerült!
Köszönet az instrukciókért: Muskátli Büfének és Lajos Mari oldalának.
Dióhéjban a készítés: az almát megtisztítottam, negyedbe vágtam, kivájtam a magházat. Vízzel felöntve 20 perc alatt puhára főztem. Leszűrtem, eltávolítottam a héjakat. Botmixerrel pürésítettem és lemértem a gyümölcspépet. Püré-kilogrammonként 80dkg cukrot adtam hozzá és még 20 percig főztem jó sűrűre. Szilikonos muffin formákba illetve alufóliával kibélelt formákba öntöttem, melyeknek aljára tetszés szerint diót, mandulát, mogyorót szórtam. Én már 1,5 óra múlva ki tudtam venni egyben a kis formából a sajtot, de csak egyet - szigorúan kóstolásra! :-) - a többieket másnap szedtem ki.
Nagyon ügyes vagy Zsuzsa! Szépek lettek, és biztos finomak.
VálaszTörlésÉn úgy szoktam praktikázni, hogy megérjék a karácsonyt, hogy sütőpapírba szorosan betekerve rakom nylonzacskóba, aztán be a fagyasztóba. Felengedve ugyanúgy használható.
Zsuzsi, nagyon ügyes vagy!:) De mintha a tiéd egy egyszerűsített recept lenne, ez nekem jobban is tetszik. Máshol olvastam, hogy nagyon sok vele a babra...
VálaszTörlésSzépek lettek nagyon!:)
Zsuzsa :) gratula!!!! Nagyon szépségesek lettek. Én sütőpapírba tekerten, papírdobozban tárolom őket, még van egy-kettő tavalyról, de hétvégén készül a következő adag - egy kis meglepetéssel. Remélem nem én fogok meglepődni :) Ötlet még az "elrejtésre": készíts lekvárt 720 ml-es üvegekbe pl. és amikor elfogyott a sajt, még adsz hozzá cukrot, felfőzöd és kész a sajt :)
VálaszTörlésSzépek lettek nagyon :) Én is készítek minden évben, de a karácsonyt még sosem élte meg, viszont lekvárt is főzök, az kitart :)
VálaszTörlésSzép a formájuk is, a színük is. Nekem még van a tavalyiból egy darab, kalácsba szoktam beledarabolni, szeretjük:-)
TörlésNagyon jó sikerült! Nekem is nagy kedvencem a birssajt, és a birszselé.
VálaszTörlésImádom a birsalmát minden fajta elkészítési formájában, tetszik a muffinos külalakja, én csak sütőpapírra terítem, aztán tetszés szerint felvágom.
VálaszTörlésNa mi lett az előző írásommal? Eltünt:-)
VálaszTörlésSzép lett a sajtod a színe is, a formája is. Nekem még van a tavalyiból egy darab, kalácsba szoktam belevágni, szeretjük:-)
Nagyon szeretem a birsalma sajtot, irigykedem is egy ici-picit..... :)
VálaszTörlésMég sosem ettem, sosem készítettem, de ezek a tieidek csodaszépek:) Úgy megkóstólnám:)
VálaszTörlésMarisz: köszönet az ötletért! Tutira kipróbálom a fagyasztást!
TörlésRoza: én is sokféle receptet láttam, ez tűnt a legegyszerűbbnek... :)
MuskátliBüfé: még van tavalyi?? Muszáj lesz meghívnod engem magadhoz és akkor ilyen nem lesz! :-DD Amúgy köszi a tárolási ötleteket!
Janka: hát gyanús, hogy nekünk sem marad Karácsonyra....de azért próbálkozom! :)
HajniZoli: köszi kétszer is! ;-)) Én ma kuglófba vágtam belőle!
Wanna_ köszi! :)
Vicuska: a nagymamám mindig őzgerincbe készítette. :)
Luca: küldöm Neked virtuálisan....:)
Kati: ki kell próbálnod, de komolyan! :)
Jaj, de szép lett! Mamám nővére szokott régen ilyet készíteni, szerettük :)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek, én még sosem készítettem, de enni szívesen megeszem:) Így miniben meg még cukibbak:) Szép hétvégét:)
VálaszTörlésCsigabige: örülök, hogy szép emlékeket ébresztett benned! :)
TörlésTrollanyu: készíts egyszer Te is, hátha szeretné a család. Szép hétvégét Nektek is! :)