Oldalak

2014. január 18., szombat

Tigris torta /egy újabb Dobos-alapú klasszikus/ From Juci bulijára :)

 

Már nagyon régen készültem ennek a tortának a bemutatására, hogy folytassam a Dobos-alapú klasszikus torták bemutatásának sorát. Most ezzel kopogtatok virtuálisan From Juci blogszülinapi bulijának ajtaján....

"Sziasztok! Kér valaki egy szeletet?" :))

A Tigris torta alapja egy ugyanezt a nevet viselő szelet: "Készítéséhez dobos felvert lap és rumosdió vajkrém szükséges. Öt tésztalapot megtöltünk vajkrémmel, tetejét bevonjuk krémmel, azután a süteményt hűtőben tároljuk. Közben a hatodik doboslapra kulőrrel pontokat, illetve foltokat rakunk....A lapot ezután áthúzzuk doboscukorral, és tetszés szerint téglalap vagy háromszög alakúra vágjuk....A tigris szelet és a hozzá hasonló módon készülő a tigris torta a pontozás, illetve a foltok felrakása miatt munkaigényes készítmény, ezért többnyire csak bemutatókon, kiállításokon szerepel." (Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979)

Szerintem egyáltalán nem bonyolult az elkészítése ha valaki már járatos a doboscukor készítésben. A külön sütött vékony lapok hamar kihűlnek, így sütés után gyorsan összerakható a torta. Én reggel fél nyolckor kezdetem el sütni és 10 órára már betöltve, áthúzva állt a torta a hűtőben. :)


Háttérben szülőfalum templomtornya....:)
Én az alábbiak szerint oldottam meg a készítést:

Hozzávalók:

Piskóta:
5db tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

Krém:
3dl tej
15dkg cukor
Rum vagy rumaroma
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg pörkölt, darált dió
20dkg margarin

+ 15dkg cukor és egy csepp ecet a tetőhöz

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverő mozdulatokkal vegyítettem a habba úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az. Sütőpapírral fedett sütőlemezre 6 kerek lapot kentem ki belőle fél centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem őket. A tálban hagytam egy kevés piskótát, hozzákevertem a kakaóport és az egészet beleszedtem egy papírból csavart tölcsérbe. Ennek a végét kivágva az egyik kikent lapot megcsíkoztam sütés előtt.

A krémhez a tejből, cukorból, porból sűrű pudingot főztem, kihűtöttem. A margarint habosra kevertem, hozzáadtam rumot, a pudingot és a diót. Egynemű, habos krémmé kevertem. 

A kész krémmel összetöltöttem 5 db lapot, betettem a hűtőbe dermedni.

A csíkos laphoz a cukrot egy csepp ecettel karamellizáltam, majd kenőkéssel gyors mozdulatokkal elkentem a lapon. Vártam egy fél percet és egy hosszú kés margarinnal megkent élével a cukorba nyomkodtam a szeletek helyét. Addig ismételtem ezt míg a cukor meg nem kötött.

A kész doboslapot ráhelyeztem a betöltött tortára, megvártam hogy teljesen kihűljön és a maradék krémmel befejeztem a dekorálást.





20 megjegyzés:

  1. Hú, ez valami isteni lehet. A rumos dió krémet imádjuk.... Nagyon jól mutat a karamell alatt a csíkos lap. Egy ilyet sütnöm kéne.... :)

    VálaszTörlés
  2. Ez annyira jól néz ki... imádom a karamellt, a Dobos tortát, igaz még csak cukrászdában ettem :)

    VálaszTörlés
  3. De kis helyes! Szeretem a csíkos sütiket :)

    VálaszTörlés
  4. Milyen különleges lett egy kis csíkozástól! No meg már attól, hogy Te sütötted. Kedvencem a templomtornyos fotó:-)

    VálaszTörlés
  5. Tökéletes lett ez a torta!!!! Annyira szép :) Csere lehetséges egy kis krumplisalira???

    VálaszTörlés
  6. Húúú, meg ha...hát ez nem semmi! Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  7. Olyan egyszerűnek tűnik a díszítés, és mégis olyan nagyszerű torta. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Luca: örülnék ha elkészítenéd, biztosan ízleni fog! :)
      Wanna: akkor itt az ideje megpróbálkozni vele. :)
      Tejszínhab: örülök, hogy így látod, csini-csíkos. ;-)
      Gerdi: akkor egy fotó a favoritunk!!
      Janka: naná, hogy mehet a csere!!
      Lilla: köszi!!
      Okki: igen, ezekben pont az egyszerűségük a szép, nem kell több a csillogó tetőnél.

      Törlés
  8. Ó, köszönöm, igen, kérek egy szeletet, az a szimpatikus ott a kistányéron pont jó is lesz! :) Ötletes a csíkos díszítés, nagyon szép lett! :)

    VálaszTörlés
  9. Csodaszép - nagyon jópofa a tigris-csík :)

    VálaszTörlés
  10. Jaj de szép lett és a csíkok! Nagyon ötletes! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka: nagyon szívesen...:)))
      MuskátliBüfé: igazi tigrisbundás, igaz? ;-)
      Csigabige: örülök, hogy tetszik!!

      Törlés
  11. Arra gondoltam tegnap délután, hogy megeszem az utolsó szeletet, s milyen jó lesz a puhult karamell-tető is. Hát tévedtem valaki megelőzött...........a Palacsinta-király !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészségére! :-)) Majd kapsz másikat/másmilyent ha jöttök!

      Törlés
  12. Zsuzsi, ez csodaszép lett. Mikor is nyit a Teller-cuki? :-D

    VálaszTörlés
  13. Mennyei! Gyönyörűen elkészítetted és nagyon profin fotóztad, tálaltad :) Imádnám!

    VálaszTörlés
  14. Csodás lett! Lehet szülinapomra meglepem magam vele?! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marka: majd küldöm a dísz-meghívót a megnyitóra! ;-)
      Millye: köszönöm!!!
      Andi: csak biztatni tudlak! ;-)

      Törlés
  15. Előbb vagy utóbb, de ezt Zsuzsám elkészítem!!! Fantasztikusan néz ki!!! Nagyon finom lehetett!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Vicuska és tényleg csak ajánlani tudom! :)

      Törlés