Oldalak

2014. január 16., csütörtök

Tácsika SAD21-re


Karácsony előtt mesélte egy ismerősöm, hogy ő "Tácsikát" süt az ünnepekre, náluk anélkül nincs is Karácsony. Nagy szemeket meresztettem erre - "micsikát? :-D", mert még soha nem hallottam erről a süteményről.

Kiderült, hogy a különös név egy isteni diós kosárkát jelent csokoládé bevonattal és könnyű tojásos krémmel. 
Közben megkaptam a receptet is amit az aktuális SAD forduló jegyében díszítve - "Édes macskaság" - próbáltam ki. 
Íme :) :

Hozzávalók:

Tészta:
15dkg darált dió
7dkg porcukor
3dkg kakaó
1 evőkanál tejföl
25dkg liszt
1tojás
15dkg margarin

Krém:
15dkg cukor
3db tojás
1 csomag vaníliás cukor
25dkg vaj

Bevonat:
5dkg ét- és fehér csokoládé
Kevés olaj

A tészta hozzávalóiból a puha  margarinnal linzertésztát gyúrtam. 3-4mm vastagra nyújtottam a tésztát és akkora köröket szaggattam belőle, amelyekkel ki tudtam bélelni a kosárka formákat. (44db kosárka jött ki nekem a mennyiségből, de ennek csak a felét töltöttem be mert kislányom névnapi köszöntős ebédéhez készült, amihez sárgabarackos csokoládétortát is sütöttem.)
A kosárkákat 180 fokos sütőben ~12 perc alatt készre sütöttem.

A krémet is feleztem, 2 kisebb tojást 7dkg cukorral gőz felett habosra kevertem. Amikor meghűlt 12,5 dkg vajjal habosra kevertem. Ezzel a krémmel töltöttem meg a kosarakat. A tetejüket gőz felett olajjal megolvasztott étcsokoládéval vontam meg.

Egy napos állás után az igazi!



23 megjegyzés:

  1. Ó ez valami szuper finom lehetett! Régen én is imádtam a kosárkát!

    VálaszTörlés
  2. Ó, de fincsi lehet! És azok a cicafejek! :D Szuper ötlet volt! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Aranyos a cica fej rajta!

    VálaszTörlés
  4. Egyszer sütöttem kosárkákat, de majd' kihullott a hajam, mire mindegyik formába belenyomkodtam a tésztát :) Finom lett, de elég meghatározó élmény volt a sok pepecs, mert azóta sem készítettem - igaz akkor még huszoneleje voltam években :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szuper kinézetre is, meg nagyon finom lehet! a cicafejek olyanok, mint az én gyerekkoromban a cicavízió képe volt. :)

    VálaszTörlés
  6. De jól néznek ki ezek a tácsikák! Tetszik a nevük is:) kívánatosak!

    VálaszTörlés
  7. Még én sem hallottam eddig róla! De nagyon cukik lettek a tieid és biztos finomak is! :)

    VálaszTörlés
  8. Imádom a diós kosárkát és biztos vagyok benne hogy ezt a változatot is szeretném :) nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla: én meg most jöttem rá, hogy imádom! :)
      Dina: örülök, hogy tetszik!!
      Éva: fincsi volt... <3
      Muskátlim: a kosárba simítgatás hamar ment, én a mosogatásba őszültem bele..... :)
      Marisz: nem ismerem a mesét de a cicáim alapján cuki lehetett! :)
      HajniZoli: különleges név mögött egy valódi finomság.
      Csigabige: jó, hogy nem vagyok ezzel egyedül!
      Millye: tutira szeretnéd! ;-)

      Törlés
  9. Hű, az a kép a belsejéről! És a cicák is nagyon édespofák :)

    VálaszTörlés
  10. Kaphatnék egy cicát ??? Ezt a nevet még életemben nem hallottam, de tetszik :)

    VálaszTörlés
  11. Dió s csoki együtt csak finom lehet... Szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab: köszike! :)
      Janka: küldöm a cicust.... :)
      Wanna: jó is volt együtt! :)

      Törlés
  12. Eddig még nem hallottam erről az elnevezésről, de nagyon tetszik. :) A süti nagyon finom lehet, a cicás dekorálás pedig nagyon cuki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg fincsi volt, máskor is készítek ilyet!

      Törlés
  13. Tyű.... kedvenceim a krémes édességek, pláne cicafejjel díszítve. Ez a különleges nevű süti nálam biztos nyerő lenne. :)

    VálaszTörlés
  14. Anya is sütött régen diós kosárkákat, ő pudingot tett bele és arra a csokit. És teljesen hiába mondta szegény, hogy másnapra finomabb lenne, azt már ritkán érte meg akár egyetlen darab is... :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig érdemes egyszer kivárni a másnapot, bármilyen nehéz is! :)

      Törlés
  15. De kreatív vagy! :) Örülhet a környezeted, ennyi finomság!

    VálaszTörlés
  16. Kedves alkotó! A fomákat ki kell zsírozni?
    🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell, a linzertészta önmagát zsírozza. De van aki a biztonság kedvéért kizsírozza.

      Törlés