Karácsony előtt mesélte egy ismerősöm, hogy ő "Tácsikát" süt az ünnepekre, náluk anélkül nincs is Karácsony. Nagy szemeket meresztettem erre - "micsikát? :-D", mert még soha nem hallottam erről a süteményről.
Kiderült, hogy a különös név egy isteni diós kosárkát jelent csokoládé bevonattal és könnyű tojásos krémmel.
Közben megkaptam a receptet is amit az aktuális SAD forduló jegyében díszítve - "Édes macskaság" - próbáltam ki.
Íme :) :
Hozzávalók:
Tészta:
15dkg darált dió
7dkg porcukor
3dkg kakaó
1 evőkanál tejföl
25dkg liszt
1tojás
Krém:
15dkg cukor
3db tojás
1 csomag vaníliás cukor
25dkg vaj
Bevonat:
5dkg ét- és fehér csokoládé
Kevés olaj
A tészta hozzávalóiból a puha margarinnal linzertésztát gyúrtam. 3-4mm vastagra nyújtottam a tésztát és akkora köröket szaggattam belőle, amelyekkel ki tudtam bélelni a kosárka formákat. (44db kosárka jött ki nekem a mennyiségből, de ennek csak a felét töltöttem be mert kislányom névnapi köszöntős ebédéhez készült, amihez sárgabarackos csokoládétortát is sütöttem.)
A kosárkákat 180 fokos sütőben ~12 perc alatt készre sütöttem.
A krémet is feleztem, 2 kisebb tojást 7dkg cukorral gőz felett habosra kevertem. Amikor meghűlt 12,5 dkg vajjal habosra kevertem. Ezzel a krémmel töltöttem meg a kosarakat. A tetejüket gőz felett olajjal megolvasztott étcsokoládéval vontam meg.
Ó ez valami szuper finom lehetett! Régen én is imádtam a kosárkát!
VálaszTörlésÓ, de fincsi lehet! És azok a cicafejek! :D Szuper ötlet volt! :)
VálaszTörlésNagyon finom lehet! Aranyos a cica fej rajta!
VálaszTörlésEgyszer sütöttem kosárkákat, de majd' kihullott a hajam, mire mindegyik formába belenyomkodtam a tésztát :) Finom lett, de elég meghatározó élmény volt a sok pepecs, mert azóta sem készítettem - igaz akkor még huszoneleje voltam években :)
VálaszTörlésNagyon szuper kinézetre is, meg nagyon finom lehet! a cicafejek olyanok, mint az én gyerekkoromban a cicavízió képe volt. :)
VálaszTörlésDe jól néznek ki ezek a tácsikák! Tetszik a nevük is:) kívánatosak!
VálaszTörlésMég én sem hallottam eddig róla! De nagyon cukik lettek a tieid és biztos finomak is! :)
VálaszTörlésImádom a diós kosárkát és biztos vagyok benne hogy ezt a változatot is szeretném :) nagyon guszta :)
VálaszTörlésLilla: én meg most jöttem rá, hogy imádom! :)
TörlésDina: örülök, hogy tetszik!!
Éva: fincsi volt... <3
Muskátlim: a kosárba simítgatás hamar ment, én a mosogatásba őszültem bele..... :)
Marisz: nem ismerem a mesét de a cicáim alapján cuki lehetett! :)
HajniZoli: különleges név mögött egy valódi finomság.
Csigabige: jó, hogy nem vagyok ezzel egyedül!
Millye: tutira szeretnéd! ;-)
Hű, az a kép a belsejéről! És a cicák is nagyon édespofák :)
VálaszTörlésKaphatnék egy cicát ??? Ezt a nevet még életemben nem hallottam, de tetszik :)
VálaszTörlésDió s csoki együtt csak finom lehet... Szépek!
VálaszTörlésTejszínhab: köszike! :)
TörlésJanka: küldöm a cicust.... :)
Wanna: jó is volt együtt! :)
Eddig még nem hallottam erről az elnevezésről, de nagyon tetszik. :) A süti nagyon finom lehet, a cicás dekorálás pedig nagyon cuki. :)
VálaszTörlésTényleg fincsi volt, máskor is készítek ilyet!
TörlésTyű.... kedvenceim a krémes édességek, pláne cicafejjel díszítve. Ez a különleges nevű süti nálam biztos nyerő lenne. :)
VálaszTörlésKöszi Macskanyelv! :)))
TörlésAnya is sütött régen diós kosárkákat, ő pudingot tett bele és arra a csokit. És teljesen hiába mondta szegény, hogy másnapra finomabb lenne, azt már ritkán érte meg akár egyetlen darab is... :-D
VálaszTörlésPedig érdemes egyszer kivárni a másnapot, bármilyen nehéz is! :)
TörlésDe kreatív vagy! :) Örülhet a környezeted, ennyi finomság!
VálaszTörlésNekik sosem elég... :-D
TörlésKedves alkotó! A fomákat ki kell zsírozni?
VálaszTörlés🙂
Nem kell, a linzertészta önmagát zsírozza. De van aki a biztonság kedvéért kizsírozza.
Törlés