Oldalak

2014. március 30., vasárnap

Segítssüti 2014 tavasz - Ribizlihabos-almás réteges torta teller-cake módra



Mától indul a már hagyományosnak számító, jubileumi, 10. jótékonysági Segítsüti akció!

30 gasztroblogger  alkotja a csapatot, akik finomabbnál finomabb süteményekkel készültek.
 
Az idei támogatott a Suhanj alapítvány,
 akik többek között:
  • megosztják a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élő társainkkal,
  • mozgásukban korlátozottak és épek együtt sportolnak,
  • elkötelezett önkéntesek és amatőr sportolók nyitott közössége,
  • rendszeres edzéslehetőséget biztosít látás- és mozgássérülteknek több sportágban.
Az aukción befolyt összegből az alapítvány speciális futóbabakocsikat, tandemkerékpárokat és más sporteszközöket szeretne vásárolni. 

Licitálni a Segítsüti oldalán lehet 2013 március 30.-tól április 2.-án
16:00 óráig.
 
Várunk minden segítő szándékú embert a Segítsüti akció licitjeire, hogy a süti most is sokat segíthessen!!

Idén már másodszor veszek részt ezen a kezdeményezésen, és rendkívül megtisztelőnek tartottam a felkérést! A tavalyi torta-felajánlásomról itt olvashattok

A felajánlott tortáról:

A 2013-mas év cukormentes ország tortája ihlette ezt a finomságot, amelyet a magam módján készítettem el a család részére. Annyira megszerettük ezt az ízvilágot, hogy mindenki bátorított, hogy ezt a tortát ajánljam fel erre a nemes célra.
A pontos recept itt található. Annyit még hozzátennék, hogy igazán kedvező bűnözési adatokkal rendelkezik ez a csupa-gyümölcs, xillittel készült torta.

Szarvason és környékén, Kecskeméten, Budaörsön vagy Tatabányán tudom átadni a tortámat - előzetes egyeztetés után - a licitet megnyerő személynek.


2014. március 28., péntek

Kongó torta - hagyományosan

 

Régóta tervben volt már, hogy miután elkészítettem egy újságból kapott receptből a Kongó tortát, készítsem el annak a "hivatalos" változatát is.

"Az 5 doboslap közül kettőt egész vékonyan, hézagosan megkenünk olvasztott cukorral. A tortát ezután úgy töltjük meg pralinéval ízesített vajkrémmel, hogy a második és a negyedik lap legyen a doboscukorral bevont tészta. A kifagyasztott tortát másnap megkenjük forró gyümölcsízzel, majd barna színű fondánnal áthúzzuk. A torta oldalát kongó mandulával panírozzuk, fondánnal áthúzott tetejét krémmel és kongó mandulával díszítjük." (Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979) 

Ezt a tortát gondolatban hozzáfűzöm a már posztolt, klasszikus tortákat bemutató összefoglalómhoz.

Hozzávalók:

Piskóta:
5db tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt

Krém:
3dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
8dkg cukor
25dkg margarin
8dkg cukor&8dkg mandulából készült grillázs
Kevés vaj és lekvár

Díszítés:
Fondán vagy cukormassza bevonó (kapható por formájában vagy főzhető otthon, én most készen kaptam egy keveset)
Kongó mandula:  cukorba és kevés vízbe forgatott hántolt mandula, amit teflon edényben megpörkölünk

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverő mozdulatokkal vegyítettem a habba úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az. Sütőpapírral fedett sütőlemezre 5 kerek lapot kentem ki belőle fél centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem őket. 

A grillázshoz a cukrot sötét színűre olvasztottam, hozzáadtam a mandulát és egy kevés vajat. Olajos sütőlapra öntöttem, kihűtöttem, összetörtem.

A krémhez a tejből, cukorból, porból sűrű pudingot főztem, kihűtöttem. A margarint habosra kevertem, hozzáadtam a grillázst. Egynemű, habos krémmé kevertem. 
A kész krémmel összetöltöttem 5 db lapot, betettem a hűtőbe dermedni. Másnap a tetejét lekvárral megkentem, a fondánt felolvasztottam és barnára színeztem kakaóporral. A torta tetejét egyenletesen bevontam. A szélét grillázzsal és kongó mandulával paníroztam, a tetejét is így dekoráltam.




2014. március 25., kedd

Gőzgombóc (Germknödel) vanília szósszal



Ez az egyik finomság amit soha ki nem hagynék az osztrák sípályák Hütté-iben való kalandozások során, persze csakis egy jókora bécsi szelet után! ;-)

Évánál, a Takarékos konyhában láttam meg a receptet még régebben és mentettem el magamnak. Nagyon finom lett, megéri azt a kevés macerát amit a főzésére rá kell fordítani. Igazán hasonlít az íze az osztrák pajtásokéhoz. Persze a feeling hiányzik mellőle itthon, de azt odaképzelhetjük.... :-D

Hozzávalók:

Tészta:
50dkg liszt
2dkg élesztő (vagy egy tasak instant)
1 tojássárgája
csipet só
~2,5 dl langyos tej

Szilvalekvár

Vaníliaszósz.
0,5liter tej
2db tojássárgája
4evőkanál cukor
1csomag vaníliás cukor
1evőkanál liszt

Tálaláshoz: darált mák, diógrillázs

Az élesztőt  a langyos tejben felfuttatom, hozzáadom a liszthez, tojássárgáját és pici sót adok hozzá, bedagasztom  a tésztát. Mikor megkelt a tészta (~30-40 perc) kinyújtom,  felvágom kocka alakra és szilvalekvárt teszek a tészta  közepébe majd gombócokat formálok belőlük. (Nekem 16 db, gyermekököl nagyságú gombóc lett belőle)

Egy nagy fazékban  vizet teszek fel főni,  amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól forr a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat (általában 3 db fér rá) és a fazékra helyezem a fedelét.

A tészták így főnek meg a gőzben, egy adag 8-10 perc alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat egy tálba rakom, leöntöm vanília szósszal.

A vaníliaszószhoz a tojássárgákat, cukrokat, lisztet egy kis tejjel simára kevertem, a tej többi részét  elkezdtem melegíteni. Amikor már jó meleg volt, ráöntöttem a tojássárgás keverékre és állandó keverés mellett  besűrítettem. A forrás pillanatában gyorsan lekapcsoltam.
Darált, cukrozott mákkal vagy diógrillázzsal megszórva tálalom.

Egy kis montázs a végére az osztrák változatról és a másik kedvencről, az almás rétesről. :) :


2014. március 22., szombat

Tavaszt idéző zöld-fehér torta :)


Amikor kaptam egy képet ehhez a tortához, hogy nagyjából milyen stílusú is legyen, rögtön az ablakon bekacsingató tavasz jutott eszembe. 

Nagyon teszik a zöld árnyalatai a fehérrel, vidám és letisztult végeredményt kaptam így. Az eredeti képen magasabb a torta és erősebb a zöld szín, de én nem szeretek túl sok festéket használni. A tejszínes töltelék miatt nem akartam túl magasra készíteni, így maradtam egy általános aránynál, szerintem formás lett így is.

A töltelék tejszínes diókrém volt, míg a bevonat a szokásos házi fondant. 

Nekem és az ünnepeltnek is nagyon tetszett a végeredmény, ez most az aktuális kedvenc burkolt tortám. :))

Isten éltessen Kriszti még egyszer sokáig! :)




2014. március 20., csütörtök

Fatörzs torta a '70-es években és ma


Egy régi, tortás fénykép felbukkanása kapcsán nemrég játékot rendeztem a blogomon. Ezen a képen szerepel egy, a nagymamám és a testvére által készített menyasszonyi baba-és egy fatörzs torta a '70-es évekből. Mindkettőt megpróbáltam újra elkészíteni, a babatortáról itt olvashattok.

A fatörzs tortára szerencsére pontos receptem van nagymamám füzetéből, sőt, igen jól ismerem ennek a tortának az ízét. Nagymamám nagyon sokszor készítette nekünk születés- vagy névnapra, egyéb ünnepekre. Mindig megengedte, hogy segítsek kidíszíteni, krémmel rajzolni rá, színes cukorral megszórni.

Februárban már elkészítettem ezt a tortát Petrám szülinapi köszöntésére. Az eredeti, pontos receptet most hozom nagymamám kézírásával.... <3

A piskóta lap olyan könnyű, hogy szinte olvad a szájban, ez az eredménye annak, hogy csak egy evőkanál liszt van benne.
A főtt krém selymes és könnyed, a főtt alapba főzött tojástól gyönyörű a színe és az állaga.

Szeletképet csak egy bénácskát tudtam hozni, de ez is több a semminél. :) Nagyon a széléből van, így nem látszik olyan szépnek a tekercselés és a két színű krém.

Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni! :)


2014. március 18., kedd

Babatorta a '70-es években és ma

 

Egy régi, tortás fénykép felbukkanása kapcsán nemrég játékot rendeztem a blogomon. Ezen a képen szerepel egy, a nagymamám és a testvére által készített menyasszonyi babatorta a '70-es évekből. Bizony, bizony, már akkor is kreatívak voltak a háziasszonyok mindenféle fantasztikus konyhai tortás eszköz, na meg Barbie baba nélkül.... :)

A babatorta készítéséről itt olvashattok bővebben, most pedig nézzétek a mamáék babatortáját és az én másolatomat. Sajnos ugyanolyan babát nem tudtam szerezni, de egy hasonlót igen. Mi mindenre jó is a Vatera! :-DDD Kemény 350Ft volt ez a példány. :)

Nagyon ötletesnek találom a habkoszorút a baba fején, valamint azt, hogy némi zöld levélkéket adtak a kezébe, amire habból nyomtak virágot. A virágok közepébe pedig szegfűszeget szúrtak. Hát nem találékony megoldás?

Csipkepapír már akkor is volt, sőt, ugyanilyet ma is kapni. El tudom képzelni az esküvőn résztevevő gyerekek ámuldozó örömét a torta láttán.





2014. március 16., vasárnap

"Anno és most" játék - eredményhírdetés


Lezárult az első blogjátékom amit egy hete hirdettem meg az oldalamon. Köszönöm, hogy olyan sokan (37-en!) jöttetek játszani és azt is, hogy jó ötletnek tartottátok ezt a múltidéző kalandot! :)

Természetesen a többségnek volt igaza, vagyis az első képet készítettem én, a másodikat a mamámék. 

Nagyon érdekes volt olvasni, hogy milyen részletek alapján mérlegeltétek a választ, össze is szedtem ezeket:

  • a virág a kép szélén (az én képemen is volt virág, de aztán az lekerült a játékbe kerülő képrészletről mert nagyon a szélén volt)
  • a menyasszony gyűrűje (itt is köszönet Edit barátnőmnek a modellkedésért! :) )
  • a kistányér
  • a baba arca
  • a fatörzs díszítése
  • a vizespohár
  • a baba csokra
  • a tortacsipke
  • a menyasszony fátyla (itt hozzátenném, hogy ez elvileg nem árulkodhatott volna, mert anyósom saját menyasszonyi fátylát használtuk a fotózáshoz, abszolút korhűen.)

És a nyertes a 33 helyesen tippelő közül..........Süni.............Gratulálok! Megkereslek e-mail-ben hamarosan.

Köszönöm mindenkinek hogy velem játszott! <3

A következőkben hozom egyenként bemutatni mindkét tortát, remélem akkor is velem tartotok! :)


2014. március 13., csütörtök

Dobos alapú tortaklasszikusok - összefoglaló


Az elmúlt bő fél évben egy kedves bloggertársnőm, Dina inspirálására végigsütöttem azokat a klasszikus tortákat, amelyek receptúrájában felismerhető a nagy tortaelőd, a Dobos torta hatása.

Remélem mindenki kedvét leli ebben a kis összefoglalóban, amelyből elárulom, hogy a legnagyobb kedvencem a Szapáry- és a Tigris torta volt.

A receptekért kattintsatok a torták nevére.








2014. március 11., kedd

Címer torta 60. születésnapra - ismét :)

 

Kedves barátnőm anyukája nemrég ünnepelte a 60. születésnapját. :)

Barátnőm azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy volna-e kedvem anyukájának tervezni egy olyan jellegű címer tortát, amit tavaly készítettem apósom születésnapjára. Egy saját címer életének legfontosabb állomásaival és személyeivel. 

Imádom az ilyen személyes tortákat! <3

Került így a tortára egy kis családfa, a Vasipari vállalatnál majd a Damjanich óvodában töltött sok-sok év ábrázolása, valamint a nyugdíjas évek új szenvedélyének jelképe.

Maga a torta tejszínes csokoládékrémmel és bogyós gyümölcsökkel volt töltve. A bevonat és a figurák a szokásos házi fondant-ból készültek. A szélét és a szegélyeket szürkés-ezüstösre színeztem, hogy passzoljanak/kapcsolódjanak a lámpaállványhoz.

Isten éltessen Mari sokáig! :)




2014. március 8., szombat

Játék! Melyik fotó készült anno és most?


Már régóta dédelgetem magamban, hogy játékot rendezek a blogomon, de nem mertem belevágni. Azonban nemrég a kezembe került egy régi fénykép két tortával. :

Az előtérben egy kis menyasszonyi torta babával a közepén a háttérben pedig egy fatörzs torta. A készítők nem mások voltak mint a nagymamám és a húga.

Be akartam mutatni a képet itt a blogon érdekesség gyanánt, amikor Edit barátnőm felvetette, hogy készítsem el újra ezt a két tortát és fotózzam le hasonlóan.

Nekiálltam hát babát és fátylat beszerezni, előkotortam mama réges-régi fatörzs receptjét is. Íme hát a játék:

Tippeket várok arra, hogy szerintetek melyik fénykép készült most és melyik a '70-es évek végén? :)

A helyesen tippelők között kisorsolok egy kis húsvéti ihletésű csomagot olyan konyhai formákból, amikből több van nekem a kelleténél. :)

Aztán persze hozom a megfejtést is!






A játék határideje: március 15. szombat, este 8 óra.
Várok mindenkit szeretettel!

Jó találgatást kívánok! :) :





2014. március 4., kedd

Japán torta a "Dobos alapúak közül" - Flórának :)


Az egyik kedvenc blogom, Flóra internetes naplója nemrég ünnepelte a 3. születésnapját. A nagy esemény kapcsán egy játék is kiírásra került, amelynek keretében Flóra kedvenc alapanyagainak - csokoládé, fahéj, marcipán, túró, mogyoróvaj - felhasználásával (egy vagy több kiválasztott kedvenccel) kellett készíteni valamit. 
 
Már amúgy is készültem a Dobos alapú klasszikus torták sorozatom kapcsán megsütni a Japán tortát, így ezt most Flórának ajánlom két kedvence felhasználásával: csokoládé, marcipán.

Flóra, Isten éltesse a blogodat és Téged nagyon sokáig! :)

Néhány szó a Japán tortáról és arról, hogy kerül a már fent említett klasszikusok közé: Ennek a tortának az alapja is doboslap ami meg van variálva színes marcipánlapokkal. A töltelék a csokikrém mellett vanília krém is. Ennek eredményeképp egy vidám, színes vágási felületet kapunk egy finom torta kóstolása mellett. :)


Hozzávalók:

Piskóta:
4db tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt

Krém:
3dl tej
3dkg vaníliás pudingpor
12dkg cukor
3dkg vaníliás cukor
10dkg étcsokoládé
25dkg margarin

~30dkg marcipán (rózsaszín és zöld)

4 tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverő mozdulatokkal vegyítettem a tésztába úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az. Sütőpapírral fedett sütőlemezre 4 kerek lapot kentem ki belőle fél centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem őket.
A  tejből, cukorból, pudingporból sűrű  krémet főztem. Kétfelé osztottam, az egyik felébe beolvasztottam az étcsokoládét. Miután kihűlt, a margarint habosra kevertem majd szintén ketté osztottam, egyik felébe a vanília-, másikba a csokoládé puding ment.

A rózsaszín marcipánból 1, a zöldből 2 db kerek lapot nyújtottam, akkorát mint a doboslapok.

Az alábbi sorrendben töltöttem meg a tortát: doboslap-vaníliakrém-zöld marcipán lap-vaníliakrém-doboslap-vaníliakrém-doboslap-csokikrém-rózsaszín marcipán lap-csokikrém-doboslap-csokikrém és zöld marcipán lap.

Az oldalát bekentem a maradék csokikrémmel és körben apró krémpettyekkel díszítettem.


2014. március 1., szombat

"44" likőr Húsvétra - most kell elkészíteni! :)


Karácsonykor mutattam be egy hosszú érlelésű, házi készítésű likőrt, a "44"-et. Akkor többen kérték tőlem, hogy Húsvét előtt szóljak időben mert elkészítenék az ünnepekre. Hát itt az idő! :)

Talán összerakni kicsit macerás, de aztán már csak várakozni kell rá kerek 44 napot. :)

Nagyon kellemes, erősen narancsos likőr a végeredmény ahol az utóízben érezhető meg a kávé. Nálunk mindenkinek nagyon ízlett!

Mindenképpen érdemes kivárni az előírt érlelési időt mert hétről-hétre finomabb lett a végeredmény. Én elég hűvös helyen érleltem, így viszonylag sok cukor maradt az alján, amit az utolsó héten párszor felkevertem. 

A kész likőrt leszűrtem (a narancs teljesen ehetetlenné vált, totál kiszipolyozta az alkohol), a visszamaradt cukor egy kis pohárba került ahonnan kiskanalanként elfogyogatott....mint a Dianába mártott kockacukor... :-P