Oldalak

2014. október 29., szerda

Szivárványtorta Smarties cukorral, csoki-vaníliásan


Nagyobbik lányom a mai napon hét éves! :-) <3

Veronikám szeptember óta komoly iskolás, így a tortakérései is vele együtt komolyodnak. "Anya, nekem nem kell figurás torta, ne vesződj annyit! Csak álljon a tortám színes lapokból, csokoládés és vaníliás krém legyen benne, a tetején csokibevonat legyen és Smarties cukor, na meg egy hetes. "Csak"..... :-))))
A végeredményt látva abszolút igazat adok neki, egy vidám, csajos torta készült az instrukciók nyomában a konyhámban, ami mindenkinek mosolyt csalt az arcára. A kerek cukorkák pedig varázslatosan gyorsan fogytak el a tetejéről....

Isten éltessen drága kislányom sokáig!!! 

Hozzávalók: (18cm átmérőjű tortához)

Piskóta:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
Ételfestékek

Csokikrém:
1dl tej
12g csokoládés pudingpor 
3dkg cukor
8dkg étcsokoládé

Vaníliakrém:
1 dl tej
12g vaníliás pudingpor
4dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor

3dl tejszín
4g zselatin+40g víz

Bevonat: 
8dkg étcsokoládé
Kevés olaj
Cukorkák


Külön láboskákban sűrű krémmé főztem a csokoládé- és a vanília krém hozzávalóit. (A csokisnál az étcsokoládét s már összefőtt pudingba olvasztottam bele) 
A zselatint egy kis tálkába mértem, ráöntöttem a vizet, hagytam megduzzadni. 
Amikor a krémek kihűltek, a tejszín kemény habbá vertem. A zselatint felolvasztottam és elosztottam a két puding között. Jól elkevertem, majd a kemény tejszínhabot is szétmértem a tálkákba. Óvatos, keverő mozdulatokkal vegyítettem a habot a zselatinos pudingalapokba és készen is volt a két fajta tejszínkrém.


A készre sütött, színes piskótákat váltakozva betöltöttem csoki- és vaníliakrémmel. A tetejére is kentem krémet vastagon. ( A torta oldalát nem vontam be krémmel, szerettem volna ha szépen látszódnak a színes lapok) Fél órát hagytam dermedni a hűtőben.

A csokoládét kevés olajjal gőz felett felolvasztottam és a torta tetejét bevontam vele úgy, hogy az oldalán hagytam csíkokban lefolyni a csokit. Színes Smarties cukrokkal dekoráltam.





2014. október 26., vasárnap

Emeletes torta lovagló kislánnyal

A büszke ünnepelt :-)

Veronikám legjobb barátnőjének - Jankának, aki ma 7 éves! - évek óta én készítem a szülinapi tortáját. A pónis, kastélyos, pillangós-virágos témák után úgy tűnik, lecövekeltünk a lovaglás témakörénél. Ez nem is csoda, hiszen nővérével, Vandával együtt lovagolni járnak. :-)

Janka először majdnem kifogott rajtam, mert az volt az első kérése a hetedik szülinapjára, hogy egy térbeli, ugró lovat szeretne - mint tortát...na persze.... Azért azt bevallom, hogy a férjemmel rendesen megvitattuk a tortát, még rajzot is készítettünk, hogy milyen állványt kéne hegeszteni hozzá, de lássuk be: több lett volna az előkészítő meló vele, mint a tortát megcsinálni. Ráadásul egy csomó ehető, de élvezhetetlen rész lett volna rajta a televíziós tortaműsorokból jól ismert gabonamasszából. 

Janka és Nina :-)
Aztán szerencsére Janka meggondolta magát és "csak" annyit kért, hogy legalább ő legyen rajta a tortán ahogyan lovagol.... :-))

Így készült el ez az emeletes torta a tetején egy fondant figurával. Az alsó rész csokival volt áthúzva és Jankáék kedvenc tejszínes-csokis-gyümölcsös krémjével volt töltve, a felső kisebb pedig fondant burkolatot kapott és főtt csokoládékrémmel volt töltve. 

Figurázásban nem vagyok túl jó, de ez szerintem aranyosra sikerült Janka rengeteg göndör hajával. :-)

A fotók pocsékak - villanyfénynél készültek -, zuhogott az eső és sötét volt kint amikor készültek...

Isten éltessen Janka nagyon sokáig!!! :-)



2014. október 21., kedd

Török kokostar - Blogkóstoló 19-re


Az aktuális Blogkóstoló játék házigazdája Fűszermánia, aki a sorsolásnál Ildi KOKKI blogját forgatta ki nekem virtuálisan. :-)

Ildikó blogja nem ismeretlen számomra, szinte napi szinten követem konyhai ténykedését a Facebook-on és már készítettem tőle finomságot, a nagy sikerű svéd puncs roládot, amivel nyertem is egy blogjátékán. Valamint szintén tőle lestem el a Házi Jó reggelt keksz receptjét, amit számtalan variációban készítek el újra és újra a lánykáimnak. :-)

Most is egy aprósüteményen akadt meg a szemem Ildinél, a mutatós török kokostaron. Bonyolultabb leírni ennek a látványos sütinek az elkészítését mint megsütni, ezért nem is pötyögöm most be külön a receptet. Ildikó blogjára kattintva fázistotókkal gazdagítva megtekinthető ennek a remek süteménynek a készítése.
Nekem kicsit kirepedeztek a kekszek felületei, de ez biztosan annak köszönhető, hogy nem volt eléggé lágy a vaj a tésztagyúráskor. Sajnos ezt rögtön éreztem, de már nem mertem tovább gyúrni, mert féltem, hogy csak rosszabbat teszek vele. De az íze és a látványa így is fergeteges!

Köszi lányok a játékot! :-)


2014. október 17., péntek

Fügés-csokoládés muffin

 

Rengeteg lédús, érett fügét kaptunk idén ősszel a szomszédunktól (itt is köszönjük!), nem győztük majszolni. Végül összegyűlt pár darab és úgy gondoltam sütök belőle valamit. :-)

A horvátországi nyaralásunkból hoztunk nyáron fügelekvárt - ezt hozzáálmodtam a készülő sütihez - , gondoltam mellé még csokoládét - természetesen :-D - , na meg magát a fügéket - és mindezt muffin formában. 

Gyönyörű és nagyon finom lett a végeredmény! Fél óra alatt kész az egész és már indulhat is a majszolás. A gyerekek uzsonnára ették egy pohár tejjel.

Fügés finomságaim még: fügés brownie, réparolád fügével, Dalmát kocka, Krka keksz

Hozzávalók: (24 db muffinhoz)

15dkg liszt
2 tojás
10dkg cukor
15dkg vaj vagy margarin
3evőkanál fügelekvár
5dkg kakaópor
Fél csomag sütőpor
5dkg csokicsepp vagy tört csokoládé 
12 db friss füge kettévágva
Sütésre várva....
A tojásokat a cukorral és a vajjal habosra kevertem, majd hozzáadtam a lekvárt és végül a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. Belevegyítettem a csokicseppeket majd a szilikon muffin-formáimat félig megtöltöttem a tésztával. 

A fügéket megmostam, megtöröltem, a száracskájukat levágtam, majd ketté szeltem őket. Minden tésztahalom közepébe nyomtam egy fél fügét a vágási felülettel felfelé.
180 fokon bő negyed órát sütöttem a sütiket majd csak arra kellett várni, hogy kihűljenek végre... :-)


2014. október 13., hétfő

Sport szelet torta - kukoricaaratási szülinapi partira :-)

 

Férjem születésnapjára készítettem a hétvégén ezt a tortát, mert nagy kedvence a Sport szelet, abból is a régebbi változat, ami ezüstpapírba volt csomagolva, rajta a jól ismert sportoló figurával. 

A formával könnyebb dolgom volt, mint a Milka tábla csokival, mert itt nem kellett csokikockákat kialakítani. A torta harmadát leöntöttem csokival és addig fújogattam, amíg kicsit kócos lett rajta a csokoládéréteg.

A csokival leöntött oldal végét nem húztam át csokival, mert nekem úgy rémlik, hogy a régi Sport szeletnek csak a tetején és az oldalán volt csokiréteg, a szélén nem.

A bevonat a szokásos házi fondant-ból készült szürke és zöld színben. A szürkét később bevontam ehető ezüstfestékkel. Ez a fondant réteg direkt töredezett, próbáltam nem teljesen simára készíteni, hogy emlékeztessen az ezüst csokipapírra.

A tortaátadás igen emlékezetesre sikeredett, ugyanis apósomék nagy munkában vannak most a kukorica aratásával, amiben a férjem is szokott segíteni. Mivel ebben a szép időben reggeltől estig zakatolt a kombájn, helybe vittük a szülinapot a földekre. :-))

A töltelék és a tészta a kedvenc csokitortám volt némi rummal megspékelve. :-)

Isten éltessen Lénárd sokáig! :-)



2014. október 6., hétfő

Póni torta - Sweetie Bell


Nemrég írtam arról, hogy milyen gyakori tortakérés kislányoknál a póni, és máris itt egy újabb példány. :) A lányaim persze ismét segítettek a választásban, így készült el Sweetie Bell tortaként a konyhámban.

Maga a torta főtt, étcsokoládé krémből és vékony, dobos lapokból állt össze. A bevonat a szokásos házi fondant volt gélfestékkel színezve.

Isten éltessen Mira nagyon sokáig! :-)

2014. október 1., szerda

Capri torta - birsalmasajttal, gluténmentesen

 

Említettem nemrég, hogy Kati unokahúgomtól kaptam egy remek, olasz sütireceptekkel teli könyvecskét. Az első áldozatom a lapok közül a Santiago torta volt, a másodikat pedig most hozom, a Capri tortát.

Különösebb történeti hátteret nem találtam ehhez a remek csokoládétortához, de néhány változat kering a világhálón a recepttel kapcsolatban. Mindegyik verzióban főszereplő a mandula, a csokoládé, a vaj, valamint a végeredményt dicsőítő szavak is. :-)

Az eredeti tortát porcukorral kell meghinteni, én ezen most módosítottam: étcsokoládéval vontam be a torta tetejét és fehér csokoládéval, valamint - az őszt üdvözölvén - birsalmasajt darabokkal bolondítottam meg....isteni lett!!!

A tortában liszt nem található, így - a megfelelő csokoládét kiválasztva - gluténérzékenyek is fogyaszthatják.


Hozzávalók:

20dkg őrölt mandula
12dkg cukor
12dkg étcsokoládé
12dkg vaj
3 tojás
0,2dl csokoládé likőr (elhagyható)
1 csomag vaníliás cukor

Bevonathoz:
Fehér -és étcsokoládé vagy porcukor
Birsalmasajt (elhagyható)

Elégedett kóstoló bizottság :)
A vajat a csokoládéval gőz felett megolvasztottam. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját habosra kevertem a cukrokkal.  Hozzáadtam a likőrt, majd felváltva a mandulát és az olvadt csokoládés vajat. A fehérjehabot a tésztába vegyítettem óvatosan, hogy ne törjön össze nagyon. Zsírozott-lisztezett, 18 cm átmérőjű tortakarikába töltöttem. 180 fokon 30-35 perc alatt - tűpróba! - készre sütöttem.

A végeredmény egy erősen mandula- és csokoládéízű, szájban omló, brownie-szerű sütemény. Hmmmmm..... :-)