Oldalak

2015. december 16., szerda

Hamis zserbótorta Blogkóstoló 26-ra


A 26. Blogkóstoló játék sorsolásán Simone-tól egy általam jól ismert és kedvelt blogot kaptam páromnak, SüniSüti receptgyűjteményét. Hosszas keresgélés után egy istenien hangzó diós torta, a Hamis zserbótorta mellett tettem le a voksomat. És milyen jól tettem!

Egy fantasztikusan szaftos és puha diós piskóta barackvárral töltve, csoki ganache bevonattal - maga a Mennyország. :-)

A recepten csak keveset változtattam: a piskótába citromhéj és kandírozott gyümölcskockák, valamint csokicsepp is került. A bevonatot pedig étcsokoládéból készített ganache-zsal oldottam meg. Iszonyatosan finom lett, a Karácsonyi vacsora méltó befejezése lehet ez a torta.

Köszi Süni! :-)

Hozzávalók:

4 tojás
20dkg cukor
1 vaníliás cukor
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
20dkg liszt
15dkg darált dió
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
Kandírozott gyümölcs kockák(1 evőkanál)

Csokicsepp (1 evőkanál)

Baracklekvár (töltéshez)

11dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
Aszalt sárgabarack (Díszítéshez)

Darabolt dió (díszítéshez)

A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját a cukrokkal, olajjal és tejjel habosra kevertem. Hozzáadagoltam a citromhéjjal és sütőporral elkevert lisztet, darált diót, végül beleforgattam óvatosan a fehérjehabot. Az utolsó keverésnél a csokicseppeket és kandírozott kockákat is a tésztához vegyítettem. Zsírozott-lisztezett 24cm-es kerek tortaformában 180 fokon ~45 perc alatt készre sütöttem. Nekem kicsit nehezen sült át a nagy mennyiségű dió miatt. Az utolsó 10 percben le kellett takarnom sütőpapírral, mert a tetejét már megkapta a sütő a tésztának de a belseje még ragacsos volt. (Tűpróba!)

A kihűlt piskótát vízszintesen három lapba vágtam, baracklekvárral megtöltöttem, az oldalait is körbe vontam egyenletesen. Egy éjszakán át a hűtőben dermesztettem.

Másnap a tejszínt felforraltam, az étcsokoládét beletördeltem, simára kevertem. Ezzel a sűrű mázzal kentem meg a torta külsejét. Darabolt dióval és csíkokra vágott aszalt sárgabarackkal díszítettem.





2015. december 11., péntek

Csokoládés csemegék Karácsonyra

Minden évben összeállítok egy kis ajánlót, hogy milyen finomságok kerülhetnének az ünnepi asztalra. Idén a csokoládét választottam ki vezérfonalul, ebben a témakörben hoztam süteményeket.

1. Gesztenyehab torta : aktuális kedvencünk Praliné Zsuzsitól, mindenképpen helye lehet az ünnepi asztalon.
2. Kökényes-csokis-birsalmasajtos zabkeksz - minden ünnepi ebéd utáni nassolás fénypontja lehet.



3. Francia körtetorta csokoládéval - még egy kevésbé gyakorlott háziasszony is könnyen összedobja ezt a kevert tésztából készült tortát.


4. Csokimousse pohárkrém szederrel - fagyasztott gyümölccsel vagy befőttel is feldobható ez az isteni pohárkrém.
5. Eszterházy torta - a bevállalósabb asszonykák meglephetik a családot egy ilyen gyönyörűséggel.
6. Oreo torta - egy szintén könnyen összerakható torta garantált sikerrel.
7. Mentás csokoládés muffin eperrel - aszalt gyümölccsel vagy befőttel helyettesíthető a friss eper ebben a mentás-csokis finomságban.
8. Zserbó - az elmaradhatatlan!
9. Kokostar - különlegességként egy török aprósütemény kókusszal és csokival.
10. Finom torta - egy nosztalgikus diótorta nagymamám recepttárából.
11. Tácsika - egy isteni diós kosárka.




2015. december 8., kedd

Minion capcake csokis-banánosan


Marci keresztfiamnak ígértem az augusztusi szülinapjára, hogy kapt tőlem egy minion tortát. Ízben csokis-banánosat kért, mert állítólag ezeknek a sárga izéknek a banán a kedvencük. A nagy hőség és a távolság miatt a szülinapra nem jött össze torta, így maradt a Márton napi köszöntés. Ha már névnap, akkor inkább apró tortácskák mellett döntöttem a készítésnél.

Pontos receptet most nem írok, mert így készítettem:
  • Sütöttem éppen egy kisebb csokitortát, aminek a piskótájából "elcsenem" pár kanálnyit papír muffin kapszlik aljába.
  • Minden kosárkában a tésztába egy banánkarikát nyomtam. Így sütöttem készre.
  • A csokikrémből is elvettem a tortánál és teletöltöttem vele a kapszlikat.
  • Hűtés után színes házi fondán korongokkal dekoráltam. Ez volt a leghosszadalmasabb rész, de megérte! :-DD

Isten éltessen Marci sokáig még egyszer! :-)


2015. november 29., vasárnap

Betlehemi almás pite


A játékra hívó ikon
Sütésre várva....
"A parókia konyhájából" blogon olvastam egy érdekes játékról a karácsony kapcsán. A szerző döbbenten figyeli az írott és elektronikus sajtóban, hogy ennek a szent ünnepnek a kapcsán szinte csak télapóval, jegesmedvével, hóemberekkel, szarvasokkal találkozunk. Sehol egy angyalka, főleg egy Betlehem. Ezért azt a játékot fundálta ki, hogy készítsünk ehető betlehemes képet, így hirdetve ennek a szimbólumnak a fontosságát!

Advent első vasárnapjára almás pitét szavazott meg a család, így ezen próbáltam meg Jézus születését megeleveníteni. Receptnek a "Marika néni almás pitéjét"  használtam - párolt birsalmakockákkal megspékelve - egy kerek, porcelán pitesütőben.

Hagytam kicsit a tésztából, vékonyra nyújtottam és vonalakból, kiszúrt körökből és csillagokból alkottam egy betlehemi képet. A ragasztáshoz és a lekenéshez simára kevert tojást használtam. A lánykáim nagy örömmel segítettek benne és nagyon tetszett a végeredmény nekik. 

Remélem Nektek is! :-)

Akinek van kedve, csatlakozzon a játékhoz!




Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó.  
Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják.  Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.  
És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje,  és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. 
Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: 
Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. 
A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban. És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: 
Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.  
 (Lukács evangéliuma – revíziós próbakiadás © Magyar Bibliatársulat, 1975, 1990, 2011)
*Isten emberré lett


2015. november 27., péntek

Korona torta dollár- és euro-jellel

Ami megkoronázza a partit... ;-))

Kanbulira készült ez a királyi torta, megkoronázva a főszereplő nagy napját és jelezve kedvenc érdeklődési körét... :-DD  Így került a fondanttal borított csokitortára néhány $ és € - jel, meg pár darab eurós csokitallér. Sajnáltam, hogy nem volt itthon arany ételfestékem, úgy lett volna  igazi az összhatás, de azért így sem rossz... 
A korona "ágait" előre elkészítettem és kiszárítottam, majd a leburkolt tortába szúrtam őket, hogy aztán körbedíszíthessem. Nem akartam lyukas közepű tortát, azért választottam piros "bársonyborítást" a tetejére.

Hapsi-parti ide vagy oda, a lányaim is oda voltak érte! :-)




2015. november 24., kedd

Gesztenyehab torta


Nagyon szeretem Praliné Zsuzsi fantasztikus receptjeit, az ember csak tátja a száját a gyönyörű fotóktól és a különleges hozzávalóktól. Ez a gesztenyetorta is szerelem volt első látásra, pedig nem is szeretem a gesztenyét... :-) De a férjem annál inkább, így ez lett az ő névnapi tortája.

A recepten annyit változtattam, hogy a meggylekvár helyett egy saját főzésű ribizli-szeder szósszal kentem meg a piskótát. Az összes többi hozzávalón és arányukon nem változtattam. Isteni finom lett, köszi Zsuzsi! ;-)

Hozzávalók (~18cm átmérőjű tortához):

Piskóta:
2 tojás 
4 dkg nádcukor 
3 dkg liszt 
1 dkg holland kakaópor


Gesztenyehab:
20 dkg natúr, cukrozatlan gesztenyepüré (ha mégis cukrozottat használunk, kevesebb cukor fog kelleni!) 
6 dkg nádcukor 
65 ml tej  
7 g zselatin 
20 ml rum
3 dl habtejszín 
2-3 ek. meggylekvár (vagy más gyümölcsszósz: én egy nagy marék szedret, ribizlit főztem össze egy teáskanál cukorral és egy teáskanál epres pudingporral - kihűlve ezzel kentem meg a piskótát)

Csoki ganache:
10 dkg étcsokoládé 
1 dl habtejszín 
1 ek. méz 

A kakaós piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a cukor felével habosra keverjük. A fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük. A fehérjehabot két részletben óvatosan a habosra kevert sárgákhoz forgatjuk. Beleszitáljuk a kakaóporral összekevert lisztet is, óvatosan beleforgatjuk. Zsírozott-lisztezett, 18 cm-es tortakarikába simítjuk a masszát, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. A kihűlt piskótalapot, és megkenjük a meggylekvárral (vagy gyümölcsszósszal), tortakarikát csatolunk köré. 

A gesztenyehabhoz a gesztenyepürét, a cukrot és a tejet botmixerrel összedolgozzuk, majd forrásig melegítjük. Ebben oldjuk fel az előzőleg hideg vízbe (~fél dl) áztatott zselatint. Belekeverjük a rumot is, majd hagyjuk hűlni.  
A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáforgatjuk a gesztenyés részhez. A gesztenyehabot a tortakarikába öntjük, majd egy éjszakán keresztül hűtjük.  

A csoki ganache-hoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokit, és egyneművé keverjük. A krémet a gesztenyehabra öntjük, majd egy-két órára hűtőbe tesszük.  





2015. november 19., csütörtök

Kökényes-csokis-birsalmasajtos zabkeksz - új kedvencünk :-)


Pár hete meséltem róla, hogy szedtünk egy csomó, dércsípte kökényt, amit többféle verzióban használtam fel a konyhában: készült belőle muffin (háromszor újráztam!!), kökénylekvár, érlelődik a kökénylikőr és itt van most ez a csodás keksz!

A keksz alapjaként a családi kedvenc, Veronika keksz receptjét használtam. A sütőpapírra kigolyózott tésztahalmok tetejére magozott kökény, apró kockára vágott birsalmasajt és csokicsepp került. A végeredmény fenomenális lett, higgyétek el. :-)

Martinelli karácsonyi aprósütemények témában receptgyűjtő játékot hirdetett a blogján, erre mindenképpen szeretném elküldeni ezt a kekszet. A tésztájában lévő fahéj, a birsalmasajt, csoki, zabpehely egyvelege igazán ünnepivé teszi ezt a süteményt. A rajta lévő kökény pedig a hab a tortán - illetve a kekszen. :-D Hogy honnan szerzünk karácsonykor kökényt? Előrelátóan a fagyasztóból, vagy pótoljuk valamilyen aszalvánnyal. Birsalmasajtot szintén teszek mindig a fagyasztóba, két óra alatt kienged és máris fogyasztható/felhasználható.

Hozzávalók:
18dkgvaj
10dkg cukor
1 tojás
16dkg liszt
24dkg zabpehely
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál sütőpor
5dkg darabolt csoki vagy csokicsepp
10dkg kökény
10 dkg  birsalmasajt kis kockákra vágva
A lisztet összekevertem a sütőporral, zabpehellyel és a fahéjjal. A vajat habosra kevertem a cukorral és a tojással, majd kanalanként hozzádolgoztam a szárazanyagokat. Így egy lágy, kissé ragadós tésztát kaptam. 
Sütőpapírral borított lemezre nedves kézzel dió nagyságú golyókat formáztam. Ezeket kiskanállal kissé ellapítottam, mindegyikre tette pár szem kökényt, birsalmasajt kockát, csokicseppet.
180 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöttem őket.

2015. november 15., vasárnap

Yoda mester torta - Veronikámnak


Tombol a Csillagok háborúja őrület nálunk továbbra is, pedig két kislányom van... :-DD


Veronikámnak a 8. születésnapi R2D2 tortáját már bemutattam és ígértem, lesz a témában még egy torta.

 
Itthon a kedves kis robotos tortát kapta, anyukáméknál pedig ezt a Yodás tortát készítettem neki.


A torta belsejében csokoládés és vaníliás tejszínkrém váltakozott, a tetejére pedig olvasztott étcsokit kentem. A figura a szokásos házi fondantból készült zöld gélfestékkel színezve.


Nagyon büszke voltam, mert apukám is felismerte a figurát, még a nevét is tudta! Hiába, nekem is volt gyerekszobám... :-DD

Veró kérésére Yoda egyik aranyigazsága is felkerült, amelyet gyakran idézünk neki a tanulás kapcsán:

"Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!"

Azt hiszem ez egy fontos jelmondat lehet valamennyiünk életében. :-)



2015. november 11., szerda

Kökényes muffin - egy különleges őszi íz :-)


Egy napsütéses novemberi vasárnap a gyerekekkel kimentünk megnézni hogyan zajlik az őszi szántás. Pár kör a traktorral, versenyfutás a letarolt kukoricaföldön, napozás a szalmabálák tetején - ilyenekkel múlattuk az időt. Hazafele valami nagy kékség ragadta meg a figyelmemet, egy kökénytől roskadozó bokorcsoportot találtunk!
Én most ettem először kökényt és nagyon bejött a fanyarkás íze, finomnak találtam a lédús bogyókat. Nem is teketóriáztunk sokáig, szedtünk egy jó adaggal. Még az este sütöttem belőle ezt az isteni muffint, amit pillanatok alatt elpusztított a család és ismétlést követelt. :-)

Készítek még dzsemet belőle és próbálok kökénylikőrt is készíteni, majd beszámolok mindenről, ígérem.

Ha ti is találtok egy kökény bokrot, ne tétovázzatok, szedjetek bőven ebből a remek gyümölcsből

Hozzávalók:
12dkg porcukor
15dkg vaj
1 tojás
0,5dl tej
Egy vanília kikapart belseje
15dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
Fél citrom reszelt héja
10dkg magozott kökény
10dkg natúr krémsajt
1dl habtejszín egy kanál vaníliás cukorral

A porcukrot a lágy vajjal, tojással és az ízesítőkkel habosra kevertem. Hozzáadtam a tejet, lisztet a sütőporral majd legvégül a megtisztított, kimagozott kökényt. Szilikonos muffinformákba töltöttem a tésztát és ~15perc alatt 180 fokon készre sütöttem.
A krémsajtot kihabosítottam, a tejszínt a cukorral kemény habbá vertem. Ezeket összevegyítve és habzsákba töltve dekoráltam a kisült tortácskák tetejét. 



2015. november 7., szombat

Paraszt torta (Gyulafirátót) mákkal-túróval Blogkóstoló 25-re


Xsara konyhájában landolt a 25. Blogkóstoló stafétabotja, melynek sorsolásán Éva Takarékos konyháját kaptam meg páromnak. Évánál napi szinten követem konyhája eseményeit, így könnyen és jól eligazodtam a rengeteg recept között. 
Természetesen tortát választottam, de nem is akár milyet! Egy kelt tésztából készült, ízőrző paraszt tortát rengeteg mákkal és szilvalekvárral, ami a kedvenc ízkombinációm! A recepthez írt kommentárok között olvastam, hogy valaki túróval és fahéjjal ismeri ezt a finomságot, így a felét mákos, a másik felét túrós töltelékkel kentem meg.
Köszönöm a fantasztikus receptet, máskor is meglepem vele a családot! Egy pohár tej mellé és kész a legfinomabb uzsonna. :-)

Hozzávalók:
30dkg liszt
2dl tej
1 evőkanál cukor
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál zsír melegítve
Csipet só
1 tojás

Feltétek:
10dkg darált mák
2evőkanál porcukor
Fél citrom reszelt héja és leve
Szilvalekvár 
-----------------
25dkg túró
2evőkanál porcukor
2evőkanál tejföl
Fél evőkanál mazsola
Fél citrom reszelt héja
Fahéj

A tészta hozzávalóiból a langyos tejben felfuttatott élesztővel lágy tésztát gyúrtam. 25 percig langyos helyen kelesztettem. ~22 cm nagyságú körré nyújtottam és sütőpapírra helyeztem. 
A felét megkentem bőven szilvalekvárral és megszórtam a cukorral, citromlével- és héjjal elkevert mákkal.
A másik felét megkentem a tejföllel, cukorral, mazsolával, citromhéjjal elkevert túróval. Ezt a részt meghintettem fahéjjal.
~180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem.



30 dkg. liszt, 2 dl tej, 1 ek cukor, 1,5 dkg. élesztő, csipet só, 1 ek zsír langyosra melegítve, 1 db tojás. Tetejére: 6 ek szilvalekvár, 20 dkg. darált mák,5 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja,

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
30 dkg. liszt, 2 dl tej, 1 ek cukor, 1,5 dkg. élesztő, csipet só, 1 ek zsír langyosra melegítve, 1 db tojás. Tetejére: 6 ek szilvalekvár, 20 dkg. darált mák,5 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve.Zsír a tepsi kenéséhez./24x29 cm. tepsiben sütöttem/

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
30 dkg. liszt, 2 dl tej, 1 ek cukor, 1,5 dkg. élesztő, csipet só, 1 ek zsír langyosra melegítve, 1 db tojás. Tetejére: 6 ek szilvalekvár, 20 dkg. darált mák,5 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve.Zsír a tepsi kenéséhez./24x29 cm. tepsiben sütöttem/

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu