Oldalak

2016. február 26., péntek

Tejberizs körteszósszal


Valamelyik nyár végén készült még ez a finomság, csak elfelejtkeztem a képekről. Körtét most is lehet kapni - vagy halászni a fagyasztóból - , így aktuálissá is tehető ez a finomság.

Egyszer régen már bemutattam, hogyan készítem a tejberizst: egy kevés pudingporral sűrítem és mindig főzök alá gyümölcsöntetet. 

Gyors és pompás desszert vagy uzsonna! :-)


Hozzávalók:
Körteszószhoz:
~50dkg hámozott, kockára vágott körte
2dl körtelé
1 púpos evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Fahéj

Tejberizs:
8dl tej
15dkg rizs
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor

A gyümölcsszószhoz a körte kockákat egy lábosba öntöm, hozzákeverem a körtelevet, cukrot, majd gyakran kevergetve addig főzöm amíg a körte megpuhul. Ekkor némi körtelével elkevert pudingporral besűrítem. Megízesítem némi fahéjjal. Üvegtálkák aljára osztom, pillanatnyi kedvem szerint keveset félreteszek a díszítéshez. 
A tejberizshez a tejet felforralom majd hozzáadom a rizst. Gyakran kevergetve, fedő alatt, lassú tűzön kb. 25 perc alatt készre főzöm. Hozzáadom a cukrokat és ha nem találom elég sűrűnek akkor szoktam hozzáadni egy teáskanál vaníliás pudingport kevés tejjel elkeverve. 
A körteszósz tetejére osztom a tálkákban a rizst.
Dekorálható a félretett szósszal, csokoládéval, fahéjjal vagy kakaóporral is. :)

9 megjegyzés:

  1. Hűű, micsoda nyarat idéző ízek,nagyon csábító! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett!Szeretem ezeket a poharas édességeket. Mikor nem akarok sütni de mégis vágyom valami édességre akkor jön elő a tejberizs:)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk nagy sikere lenne ennek a finomságnak, hatalmas tejberizs rajongók vagyunk :)

    VálaszTörlés
  4. A tejberizs nálam mindenféle variációban jöhet. Nagyon ötletes ez a körteszószos is. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta. Én gyakran csinálok tejberizst. Meg fogom így is próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm nektek, tegyetek ezzel a kombinációval bátran egy próbát. :-)

      Törlés