Oldalak

2016. június 22., szerda

Úszóbajnok torta :-)

 

Még májusban ballagásra készült ez a vicces, uszodás torta Mártinak, akinek mindene az úszás és testnevelés vonalon készül továbbtanulni is. Magam sem gondoltam volna, hogy mennyi úszással kapcsolatos idézetet, mondást találok a neten, alig tudtam közülük választani egyet, amely mókás és útravalóul szolgáló egyben.

Maga a torta minden, csak nem sport-barát :-D, de nem szabad a kalóriákat számolni mindig, nem igaz? Szóval egy Oreo-kekszes töltelékkel készült finomságról van szó, ahol a krémet közrefogó lapok Nutellával lettek megkenve..... :-P

A bevonat és a figurák a szokásos házi fondantból készültek, míg az úszósáv oldalait kékre színezett, könnyű, főtt vaníliakrémmel kentem meg.

Egy nagy szelet - aztán irány az uszoda! :-DD

Sok sikert a továbbiakban - is - Márti! :-)




2016. június 14., kedd

Cseresznyés pite karamellizált töltelékkel Blokóstoló29-re


Kedvenc blogjátékom 29. fordulóját Fűszermánia rendezte, aki gyakorlott mozdulatokkal igazgatta a bloggerek virtuális ténykedését. Fortuna jóvoltából az egyik legkedvesebb blogomról süthettem, Tortafüggő Marisz gyűjteményéből. :-) Akár csukott szemmel is kiigazodnék Marisz konyhájában. ;-)
A kertünkben érő gyümölcshöz igazodva cseresznyés finomságot kerestem Marisznál, de főleg meggyes receptekre bukkantam. Sebaj, egy izgalmasnak látszó pite recepteben egyszerűen a meggyet cseresznyére cseréltem és egy különlegesen finom recepttel lettem gazdagabb. 
A pitét egy közepes piteformában és egy kisebb jénai tálban készítettem el. A mini adagot piknikezni vittük egy csodálatos helyre, a szabadkígyósi kastélyhoz. Igazán méltó volt a finomság a főúri környezethez. :-)
Köszönöm Marisz! :-)

Hozzávalók:

Tészta:
50dkg liszt
16dkg nádcukor
16dkg olaj
1 kis pohár tejföl
1 tojás+1 a kenéshez
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:
1 lg magozott cseresznye
16dkg nádcukor
5dkg vaj
2 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag vanília puding

A töltelékhez a cukrot felolvasztottam majd hozzáadtam a vajat - olvadásig kevergettem. Ekkor beletettem a gyümölcsöt, az egész felhabzott és a cukor összeugrott - majd szépen elolvadt. A pudingport fél dl vízben feloldva a töltelékhez tettem, majd a fahéjjal ízesítve összefőztem. Hagytam kihűlni.
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam, a felével kibéleltem a porcelánformát, beletettem a tölteléket. A maradék tésztából csíkokat vágtam a sütemény tetejére, majd megkentem tojással. 180 fokon ~35 percig sütöttem, porcukorral meghintve tálaltam.


2016. június 7., kedd

Málnás tejberizs (barna rizzsel)


Veronikám kedvence a tejberizs, mindig nyaggat, hogy mikor készítek. A fagyasztó-ürítés projekt keretében málnával készítettem el neki/és nekünk egy májusi vasárnap. Piacra ment apával és én gyorsan nekiálltam a készítésnek. Már kész volt a gyümölcspüré de még főtt a rizs, amikor Veró belépett az ajtón. Nem tudtam titkolózni, az első kérdése ez volt: "Hmmm, anya, mi ez a finom illat, tejberizs???" Hát igen... :-)

A szokásos receptemet használtam kicsit reformosabbra véve: barna rizzsel és nádcukorral készült a finomság. Barna rizzsel jóval tovább tartott a főzés, de ez az élvezeti értékéből semmit sem vont le.

Hozzávalók:
Málnaöntet:
~40dkg málna (nálam fagyasztott)
1 púpos evőkanál nádcukor (ízlés szerint)
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Tejberizs:
8dl tej
15dkg barna rizs
8 dkg nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál vaníliás pudingpor
A gyümölcsöntethez a fagyos málnát egy lábosba öntöm, hozzákeverem a cukrot és a pudingport, majd gyakran kevergetve addig főzöm míg kicsit be nem sűrűsödik. Üvegtálkák aljára osztom, pillanatnyi kedvem szerint keveset félreteszek a díszítéshez.
A tejberizshez a tejet felforralom majd hozzáadom a rizst. Gyakran kevergetve, fedő alatt, lassú tűzön kb. 25 perc alatt készre (barna rizsnél 60 perc)  főzöm. Hozzáadom a cukrokat és ha nem találom elég sűrűnek akkor szoktam hozzáadni egy teáskanál vaníliás pudingport kevés tejjel elkeverve. 
A ribizliszósz tetejére osztom a tálkákban a rizst.
Dekorálható a félretett szósszal, csokoládéval, fahéjjal vagy kakaóporral is. :)