A családi disznóvágást az idén ez a puncskocka édesítette meg és nem is akárhogyan! Csak kapkodtam a fejem, hogy folyton üres volt a kistányér, amit kivittem sütivel a garázsba, nem győztem újratölteni. Ennél nagyob dícséret nem is kell. :-)
A puncskockáról és a puncsgolyóról van az a negatív "pletyka", hogy mindenféle maradékokat beletesznek a cukrászdákban. Ez nem így van! A cukrászüzemekben a puncsba valóban belekerül az úgynevezett "nemes hulladék", vagyik a krémes sütemények, torták levágott szélei, a hibás formájú szeletek, de csakis a piskóta és mézes tésztájúak és a főtt krémesek. Linzer-, élesztős-, vagy forrázott tészta nem kerül bel., azok kemények maradnának a puncsrétegben. Tejszínes krémek pedig a gyors savanyodás miatt nem kerülhetnek bele.
Na már most, ha nekem torta faragásnál marad piskóta, vagy krém, süti szeletelésnél a sütemény leeső széleit mindig betszem a fagyasztóba egy tiszta zacskóba, és így tesz anyu és anyósom is. Most öszedobtuk ezeket a maradékokat és így készült ez a sütemény. Persze a maradékok hiányában pusztán piskótából is készülhet a puncsréteg, arról itt olvashattok.
Most így készült:
Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
28dkg cukor
20dkg liszt
6 evőkanál víz
Sütemény szélek és maradékok
Baracklekvár
Baracklekvár
Cukorszirup:
A piskótához a tojásfehérjéből kemény habot vertem, a sárgáját pedig habosra kevertem a cukorral és a vízzel. Hozzáadtam a lisztet, majd a kemény tojáshabot. Sütőpapírral fedett lemezre kentem és ~35 perc alatt, 180 fokon tűpróbáig készre sütöttem. A kihűlt lapot ketté vágtam, az egyik felét lekvárral megkentem.
2dl víz
18dkg cukor
Rum vagy rumaroma
Egy citrom és egy narancs reszelt héja
Pár csepp piros ételfesték
Teteje:
Fondant, amit most cukrászdában vettem, de kapható
por változat is az üzletekben
Teteje:
Fondant, amit most cukrászdában vettem, de kapható
por változat is az üzletekben
A piskótához a tojásfehérjéből kemény habot vertem, a sárgáját pedig habosra kevertem a cukorral és a vízzel. Hozzáadtam a lisztet, majd a kemény tojáshabot. Sütőpapírral fedett lemezre kentem és ~35 perc alatt, 180 fokon tűpróbáig készre sütöttem. A kihűlt lapot ketté vágtam, az egyik felét lekvárral megkentem.
A sütimaradékokat egy tálba tördeltem.
A sziruphoz a vizet a cukorral felforraltam, ízesítettem, szineztem. A kockára vágott piskótákat nyakon öntöttem a sziruppal és óvatosan elkevertem. Az így kapott tölteléket rányomkodtam a lekvárral megkent piskótára, megkentem lekvárral és a másik lappal lefedtem, úgy, hogy a piskóta "bőrös" része legyen felül. Hagytam kihűlni.
A piskótát lekvárral vékonyan megkentem és felemlegített, rózsaszínre festett fondanttal vontam be.
A piskótát lekvárral vékonyan megkentem és felemlegített, rózsaszínre festett fondanttal vontam be.
Nagyon guszták, elhiszem hogy gyorsan ürült a tányér!
VálaszTörlésNagyon szépek! :)
VálaszTörlésNem csodálom, hogy elkapkodták a sütidet. Már a látványtól is összefolyik a számban a nyál :) hmmmm
VálaszTörlésMég soha nem ettem ilyet sütit, de a receptet végig olvasva, nagyon finom lehet....és még mutatós is .:)
VálaszTörlésDe szépek lettek, csodás a színűk! El is hiszem, hogy hamar üres lett a tányér.... :-)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek! 🙂
TörlésEzen a disznótoroson én is szívesen részt vennék. Gyönyörűek a sütik. Játék van nálam. Várlak szeretettel.
VálaszTörlésHú, Nóri lányom hogy örülne neki. Imádja a puncsos dolgokat. Szuper jól néz ki és ránézésre is nagyon finom.....
VálaszTörlés